Câteva sute de români au participat, astăzi, la parastasul de 40 de zile de la moartea Regelui Mihai. Familia acestuia a fost prezentă în formulă aproape completă la mănăstirea din Curtea de Argeş, acolo unde a fost îngropat ultimul monarh al României. Mare a fost dezamăgirea celor prezenţi când au constatat că, la parastas, nu a fost împărţit nici măcar un colac, aşa cum este obiceiul. Mai mult, unii au venit convinşi fiind că se va pune o masă mare în curtea mănăstirii, şi că vor urma să servească bucate sofisticate, demne de o casă regală.
,,Eu merg des la parastase şi ştiu care sunt obiceiurile rânduite de biserică. La slujbă se aduce vin, colivă, lumânări. Se duce și un colac din care preotul scoate părticica pe care o așează pe icoană, apoi celelalte bucăţele le împarte la rude. Se dau haine de pomană, binecuvântate de către preot printr-o rugăciune din Molitfelnic. Se dau pachete cu mâncare, de post sau de dulce, mâncăruri care îi plăceau la mort. Ba, la familiile mai avute, se întinde masă mare în curtea bisericii, cu toate marafeturile, cu vin, cu ţuică, cu prăjituri şi cafea. Şi mai dă şi câte un pachet acasă, ‘afară de masă. Păi, la ultimul parastas, am primit şi un pardesiu cu blană de viezure, şi-o pereche de cizme. Aveau ele un fermoar defect, dar, altfel, sunt ca noi! De la ăştia, care cică ar fi de sânge albastru, un covrig n-am văzut. Am stat cinci ore în ger doar ca să-mi fac un selfie pe burta goală!” ne-a declarat Floricica Cincinel, venită tocmai de la Cocu, din dragoste de monarhie şi cu gândul la o masă copioasă.
Romică Bălălău, din Curtea de Argeş, se îmbrăcase la patru ace. Pentru că era vorba de un parastas organizat de o familie regală, acesta avea aşteptări mari.
,,Intenţionat o rugasem pe nevastă-mea să nu-mi mai gătească fructe de mare la micul dejul, că i-am zis că mănânc nişte foie gras la parastas. Da’ de unde! Nişte zgârciţi! Nici măcar o felie de pate Bucegi nu ne-au dat!” ne-a declarat acesta, dând din mână, a lehamite.