3,7K
Dragoste pentru Campulung pe banii spaniolului
Javier de Cardenas y Chavarri este profesor la Facultatea de Arhitectura din Madrid si, de cativa ani, aduce vara la Campulung o grupa de studenti, care realizeaza diverse proiecte care sa le fie de folos gazdelor atunci cand s-or apuca de treaba. Fiind marchiz de felul lui, in acest an, senor Cardenas a organizat un concurs de eseuri intitulat “Campulung in 100 de cuvinte”, cu sectiuni in limba spaniola si in romana, fiecare dintre acestea dotate cu un premiu intai de 2000 de lei si un premiu doi de 800 de lei. Un gest nobil, simbolic poate pentru portofelul lui, dar extrem de apetisant pentru un oras caruia ii chioraie matele de foame. Fie primit!
Daca sectiunea in limba spaniola nu putea sa aiba mare succes fiindca muscelenii merg in Spania la cules de capsuni si nicidecum pentru studii lingvistice la Biblioteca Academiei Regale din Madrid, in schimb, concursul pe romaneste a starnit foarte multe salivatii, mai ales ca, asa dupa cum si in prezent orice proasta mai poate citi de pe pagina de internet a primariei, era deschis oricui, indiferent de varsta. Bineinteles, banii aflati in joc au fost de vina, ochiul dracului declansand, subit, sentimente de netarmurita iubire pentru istoria, traditiile si frumusetile Muscelului. Ca asa e in economia de piata, si dragostea se face pe bani!
Dupa caini vagabonzi, orasul s-a umplut si de eseuri
Ca atare, musceleni mici si mari s-au pus pe scris. Exceptandu-i pe aceia care, atunci cand au auzit de eseuri, au crezut ca e vorba de rugby si s-au apucat sa caute mingi ovale, la primarie au inceput sa ploua cu tot felul de texte. De la fragmente copy-paste de pe Wikipedia, gen “Campulung este un municipiu din Judetul Arges, din regiunea Muntenia, Romania, situat in depresiunea omonima, la o altitudine de 580-600 m, etc.”, la metafore siropoase. De la compuneri scolaresti, la cugetari solemne si filozofii sentimentale. In total, s-a inregistrat o productie record de 63 de eseuri, dupa cel mai mare efort literar in limba romana din Campulung, de la Scrisoarea lui Neacsu, incoace. Mai multe chiar decat cainii vagabonzi din oras!
Daca partea cantitativa a fost asigurata de multimea de amatori si de debutanti de ocazie in ale eseului literar care s-a sfortat sa-si gaseasca in vocabular 100 de cuvinte, partea calitativa a fost salvata de cateva texte, onorabile macar pentru un oras in care cultura inseamna tot mai mult manele revarsate pe Bulevardul Pardon, din Mertane si BMW-uri. In final, juriul a decis astfel: premiul intai a fost acordat lui Sterian Pricope, jurnalist cu state vechi prin media campulungeana si nu numai, autor, de curand, al unei carti despre povestile Muscelului, iar premiul doi, Mariei Chirtoaca, profesoara de limba si literatura romana la prestigiosul colegiu local "Dinicu Golescu", poeta si scriitoare, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. Restul nu a mai contat, fiindca s-au terminat banii!
De remarcat e faptul ca din cercul tot mai restrans al acelora din Campulung care isi mai pierd vremea cu arta, literatura si cultura, era imposibil de-a dreptul sa formezi un juriu din oameni cu care cei doi castigatori sa nu fi colaborat de-a lungul anilor. De aici si acuzatia de blat, stuchita de unii si de altii, pe masura frustrarilor care fac parte, si ele, din istoria si din traditiile locale!
Firezu si Paul Visan n-au participat la concurs
Asa dupa cum este firesc in scumpa noastra patrie, nemultumirile nu au fost exprimate de concurentii care s-au considerat a fi nedreptatiti, ci de persoane care, desi au pofitit la parale, nu au indrazit sa participe la concurs, dupa rationamentul corect ca daca se baga, se vede ca nu au talent. Asa ca au preferat sa ramana lihnite deoparte si sa bage niste fite de critici, ca sa creada lumea ca “este destepte”!
Unul dintre acesti justitiari de mahala este Daniela Benea, care produce diverse prostii media pe la ziarul cu vanzari tot mai minuscule “Evenimentul Muscelean”. Daca inca nu ati citit aceasta tiparitura, atunci inseamna ca nu ati descoperit singura si adevarata presa din Muscel! Si, mai ales, ati pierdut numeroase ocazii sa va delectati copios cu texte in care inteligenta lui Gaga este amestecata cu gramatica lui Tandala si cu logica de Joiana dobrogeana.
Asadar, dupa anuntarea castigatorilor, numita Daniela Benea a secretat, cu manuta ei, un fel de eseu trist, ea scriind ca nu are dubii cum ca senor Cardenas a vrut, de fapt, sa incurajeze si sa ajute tinerele talente. Foarte dubioase dubiile ei pe care nu le-a avut, de vreme ce, in regulament, senor Cardenas, care, ca orice capitalist feroce, vrea ca din banii lui sa obtina cat mai multa valoare, a precizat limpede, inclusiv pentru nivelul intelectual al redactiei “Evenimentului Muscelean”: “Concursul se adreseaza tuturor, indiferent de varsta”. Nu a existat, deci, nici un fel de restrictie care sa tina de cont de experienta literara, stare civila, avere, numarul la pantofi s.a.m.d. Deci si Firezu, celebrul diliu din Campulung caruia i-o fi trebuit si lui bani de benzina pentru masina lui imaginara, putea sa participe la concurs, ba, de ce nu, chiar si Paul Visan, patronul doamnei fara dubii, si asta chiar daca el o avea sau nu bacalaureatul!
Jurnalismul de boscheti de la “Evenimentul Muscelean”
Plecand de la ipoteza de lucru fabricata doar de creierasii sai cum ca ar fi fost vorba despre un concurs adresat copiilor, Daniela Benea isi dezvaluie deceptiile in articolul patimas in care ii face praf pe cei doi scriitori hapsani, care le-au luat de la gura premiile minunatilor copii. Iar unii dintre acesti copii talentati, tot dupa Daniela Benea, ar fi scris eseuri (inclusiv in limba spaniola!), pe teme cu adevarat relevante pentru istoria, traditiile si cultura locului, asa dupa cum sunt sobolanii sau mizeria din Campulung. Aparatoarea sufletelor inocente isi varsa oftica mai ales pe castigator, care cunoaste Campulungul doar din biroul lui de contabil la spital, si nu din tufe sau copaci. Adevarul e ca prin boscheti nu prea ai loc chiar din cauza jurnalistelor de la “Evenimentul Muscelean” , care, prin multe din articolele lor, dovedesc ca frecventaza des tufisurile si veceurile publice din oras, care le produc inspiratii profunde si mari satisfactii profesionale!
Ca sa n-o mai lungim prea mult, articolul respectiv il gasiti, viu si natural in toata splendoarea lui, pe www.argesmedia.ro (Sterian Pricope le-a „suflat“ copiilor 20 de milioane). Ulterior, Daniela Benea a postat pe pagina sa de Facebook un nou eseu amar, in care recunoaste ca pentru bani s-ar fi inscris si ea in concurs, dar s-a sacrificat si a ramas in foame pentru ca n-a avut lacomia “animalelor cu chip uman” care i-au lasat pe copiii neprihaniti fara premii. Dar adevarul e ca dupa cum scrie si irationeaza Daniela Benea, si daca ar fi participat la concurs, n-ar fi fost nici un pericol pentru elevi, ca o intrecea, fara probleme, orice absolvent mediocru de clasa a cincea!
Ca o dovada insa a demnitatii sale suverane pe care si-o atribuie singura, ulterior, a sters texul de pe Facebook, fara alte explicatii. Sau o fi tot mana cenzurii omniprezente in care aceeasi nefericita Daniela Benea s-a plans ca traieste la Campulung!
P.S. La ora aceasta, pe Raului Targului pluteste un zvon cum ca fatucile de la “Evenimentul Muscelean” au cerut textele de la primarie, ca sa ofere si ziarul agitat un premiu si sa moara de ciuda dusmanii lor. Si mai bine ar fi daca ar acorda mai multe premii si mult mai mari decat ale spaniolului. Fiindca, spre deosebire de Cardenas, care este un marchiz adevarat si care nu are nici o obligatie morala fata de oamenii din Campulung, manariile pe care le-a facut la fosta uzina ARO l-au transformat pe patronul ziarului, Paul Visan, dintr-un fost negustor de lubenite, intr-un fel de baronel autohton de presa!