De când cu reţelele de socializare, românul a ajuns să trăiască mai mult pe Facebook decât în realitate. Pleacă în concediu după un an de muncă? Hop şi mia de fotografii cu locurile vizitate şi mâncarea ingerată, să crape cunoscuţii de necaz! Se duce la piscină să se răcorească? Se duce, dar mai mult stă pe marginea piscinei, ca să nu îşi ude telefonul când îşi face selfie-uri! Nu se duce nicăieri? Nu-i nimic, pozează copilul, căţelul, pisica sau se imortalizează cu cracii pe şifonier! Nici politicienii nu sar mai departe, că, vorba aia, n-au fost aduşi de pe Marte, şi tot din sămânţa asta de soi se trag! La o analiză superficială, aşa, ca de caniculă, am identificat vreo 10 categorii de politicieni care postează pe Facebook (pot fi mai multe sau mai puţine, dar se poartă treaba asta cu 10 categorii, top 10, 10 metode pentru a…, 10 sfaturi ca să nu…)… Dar să purcedem!
1.Politicienii… înţelepţi
În categoria aceasta i-am încadra pe cei care postează tot felul de citate. Şi le postează, în primul rând, crezând că astfel se ridică la înălţimea celor care au emis nişte judecăţi cu valoare de aserţiune. În al doilea rând, postacii de citate cred că, asumându-şi nişte vorbe înţelepte sau cu tâlc, le dau cu… ruşinea peste nas celor pe care îi vizează. Se ştiu ei care!… De departe reprezentantul unei astfel de categorii este Cătălin Bulf, preşedintele PMP Argeş. Omul postează citate, cărora le precizează sursa, dar îşi pune fotografia în dreptul lor. Astfel, mulţi novici cred că însuşi Bulf este un adevărat izvorâtor de înţelepciune. Ceea ce nu strică deloc la capitalul politic, mai ales că domnului Bulf îi place să se dea înţelept.
2.Politicienii cu familia pe perete
Sunt mândri de familia lor şi ţin cu tot înadinsul să le arate celorlalţi că sunt împliniţi şi fericiţi. Familia Drăghici se încadrează perfect în această categorie. Căsătoria şi apoi venirea pe lumea a celei mici au sporit zestrea de fotografii a Facebook. Şi Gheorghe Dinescu, preşedintele PNŢCD Argeş, este extrem de mândru atunci când vine vorba de zestrea familială. La două ,,dezacoarde”, mai postează cinci fotografii cu nepoţeii! Însă, în timp ce numărul nepoţilor creşte, cel al… ,,dezacoardelor” scade exponenţial! Ne-am ţinut de capul omului şi bine am făcut, căci am fi tendenţioşi să nu recunoaştem că Gigi scrie din ce în ce ai corect şi se îndreaptă în direcţia în care ar putea lua Bac-ul pe bune.
3.Politicienii one-man-show
Sau… one-women-show. Deşi, la categoria asta, am avea… two womens de menţionat: Olimpia Doru – reprezentanta Organizaţiei de Femei a PNL Argeş şi Ana Stan, candidata Mişcării pentru Argeş şi Muscel la Primăria Piteşti. Cele două iubesc să se afle în centrul atenţiei, motiv pentru care postează fotografii (majoritatea de calitate) cu ele la serviciu, în timpul liber, la tot felul de evenimente, în cadrul familiei, în vacanţe, la gale somptuoase sau aniversări de cartier, la şedinţe de partid, în mijlocul oamenilor, în grădina propriilor gânduri… Dar mereu în prim-plan, zâmbitoare, gânditoare, binevoitoare, nostalgice, sarcastice sau… bombastice. Spaţiul pe Facebook a devenit din ce în ce mai mic cu cele două pe aceeaşi reţea de socializare, dar din ce în ce mai interesant…
4.Politicienii-share
Politicienii share sunt acei politicieni care, fie din lipsă de timp, fie pentru că nu vor să-şi expună prea mult viaţa personală, ,,răspândesc” în on-line articole care consideră că ar putea fi de interes pentru cei care îi urmăresc. Este cazul preşedintelui Mişcării pentru Argeş şi Muscel, Mircea Andrei, care rar mai scapă fotografii din vacanţe sau scurte excursii sau a deputatului Mihai Deaconu, care postează mai ales articole în care el este personajul principal, însă a devenit un pic mai celebru pentru fotografia făcută alături de fiul său. În lift!
5.Politicienii comment-fleoşc!
Nasc discuţii, vâlvă, controverse, isterii! Ei sunt politicienii care vor să şocheze sau care nu îşi impun vreo barieră atunci când aleg să-şi verse năduful în spaţiul public. Că acolo, cică-se, nu se pune. Comentează la orice, sunt specialişti în orice şi, fără doar şi poate, unici deţinători ai adevărului. Inutil să menţionăm că deputatul PSD Cătălin Rădulescu este unul dintre reprezentanţii de soi ai acestei categorii. Poate chiar dumneavoastră aţi avut onoarea de a fi înjurat, de domnul parlamentar, pe persoană fizică…
6.Politicienii-instituţie
Se identifică trup şi suflet cu instituţia pe care o conduc şi au grijă ca zilnic să posteze cel puţin trei evenimente la care au participat, cinci tăieri de panglici şi vreo şase-şapte împliniri măreţe. Sunt ei, neobosiţii luptători aflaţi în slujba societăţii. Şi sunt extrem de surprinzători! Păi s-ar fi gândit cineva că Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş, al cărui cont de Facebook este o oglindă fidelă a activităţii profesionale de zi cu zi, poartă discuţii atât de… lumeşti pe chat?
7.Politicienii cu apret
Nu se aruncă, precum înecaţii, cu sute de fotografii sau mesaje. Nu. Ei sunt discreţi, au un blazon, drept pentru care postează puţin şi rar. Le place să se lase aşteptaţi. Iar atunci când postează, au grijă la cuvintele folosite, la unghiurile în care apar în fotografii, contabilizează numărul de Like-uri, Share-uri şi răspund extrem de politicos şi sobru la toate comment-urile. Pagina de Facebook nu este un loc în care să se dea în stambă, ci un instrument care contribuie şi întregesc imaginea lor de ansamblu. Una care trebuie să fie impecabilă. Doamnelor şi domnilor, impecabilul deputat Simona Bucura Oprescu se încadrează perfect în această categorie, ca una care a muncit de micuţă la poziţia profesională şi locul pe care îl are în societate.
8.Politicienii cu propaganda
Sunt trup şi suflet alături de partid. Postează de la toate evenimentele şi dă numeroase share-uri la articole, comunicate, luări de poziţii ale partidului şi membrilor acestuia. Deşi nu şi-a postat nici măcar o fotografie la profil, Dănuţ Bica poate fi desemnat responsabilul cu propaganda pe această categorie.
9.Politicienii fantomă
Azi îi vezi, postează asiduu de toate pentru toţi, iar apoi dispar pentru luni bune. Sunt ei, politicienii fantomă, care postează doar dacă au vreun interes anume. Eventual în campaniile electorale, aşa cum este şi cazul deputatului PSD Radu Vasilică.
10.Politicienii – societate civilă
Ei reprezintă societatea civilă, lansează câte zece petiţii pe săptămână şi cinci scrisori deschise pe lună, se imortalizează în fotografii în care sunt nişte simpatici, nişte familişti sau nişte d-ăştia aşa, ca noi, oameni normali, din popor… Au un punct de vedere despre orice şi semnalează de la corupţia din sănătate, la un semn de circulaţie pus greşit sau cârnaţi expiraţi la market. Rar acceptă criticile, pentru că ei ştiu cel mai bine. Orice! Aşa a luat naştere fenomenul Dănuţ Dinu care, rămas fără funcţia de purtător de cuvânt al Poliţiei Argeş, s-a transformat în purtător de cuvânt al cetăţenilor, iar acum îi face cu ochiul o posibilă candidatură la Primăria Piteşti.