Acum, când tot românul e consilier prezidenţial, când toţi, de la Ion Cristoiu la Vladimir Tismăneanu, de la Andrei Pleşu la Gabriel Liiceanu, dar până la nea Ilie de la chioşcul de difuzare de la colţul străzii, când toţi îi fac reproşuri şi-i dau sfaturi noului preşedinte, eu am vrut să-i trimit o scrisoare deschisă prin care să-i spun că pe mine să nu se bazeze, eu n-am să-i reproşez nimic şi nici nu vreau să-l sfătuiesc într-o problemă sau alta. Am înţeles că noi, cei de jos, sub salariul mediu pe economie, nu intrăm în vederile noii reforme croite la Cotroceni pe …50 de ani. Atunci ce mai chichirez gîlceava!
De observat însă că în interviurile date presei străine, Preşedintele Iohannis vorbeşte de reformă, de guvernare, de căutarea unei formule de nouă majoritate, altfel zis, de politică înaltă, vezi bine! Ziariştilor din ţară le vorbeşte despre amenajări noi la Palatul Cotroceni!
De pildă, în ultimele zile, jurnalele şi televiziunile sunt pline de o nonştire: preşedintele Klaus Iohannis a părăsit biroul în care a lucrat zece ani Traian Băsescu, s-a mutat în altul, pe motiv că al lui Băsescu este prea întunecat. Ei bine, aici e de lăudat spiritul de igienă fizică şi spirituală al noului preşedinte. Biroul lui Băsescu este cu adevărat întunecat, nici n-ar avea cum să fie altfel, ştiind cine l-a ocupat zece ani. Ba, cred că e şi bântuit, plus că i-au rămas în pereţi mirosul de whisky amestecat cu mirosul de tutun…
Asta mă duce cu gândul la o schiţă de Caragiale, în care bucureştenii se mută sau fac schimbări de Sf. Dumitru şi de Sf. Gheorghe. Dacă nu se mută, fac noi amenajări, ca acum la Cotroceni:
"…iacătă hamalii… Au sosit pentru mutat; adică, pentru mutat, vorba vine; căci, de data asta, nu ştiu cum făcurăm, n-am avut noroc să ne mutăm… Dar în sfîrşit, tot putem zice că e ca o jumătate de mutat, poate chiar mai mult decît jumătate; fiindcă, după multe chibzuinţe în familie, am văzut că nu eram destul de bine aşezaţi şi ne-am hotărît să ne aşezăm mai bine; anume: în salon, odaie de dormit; în odaia de dormit, sofragerie; în biurou, salonul; în sofragerie, odaia servitorilor; în odaia servitorilor, bucătărie, şi-n bucătărie, biuroul… Ei! Cum putem face această operaţie fără încurcătură?… Foarte uşor… Le scoatem toate din casă în curte, şi pe urmă le băgăm din curte în casă, după planul cel nou… Să ncepem dar…
— Numai de-ar da Dumnezeu să, nu ne-apuce vreo ploaie!…"
Foto: Academia Catavencu