Un fleac, am mai irosit un an! Asta s-ar putea spune, pe scurt, despre 2018, an centenar în care România a fost închiriată, pe persoană fizică, de cetățeanul Liviu Dragnea, cu toate consecințele care au decurs de aici. A fost un an în care am asistat în continuare la asaltul împotriva justiției, la radicalizarea criticilor guvernanților la adresa Uniunii Europene, un an în care șeful PSD și-a reglat conturile în partid sub formă de… remaniere guvernamentală și și-a reconfirmat influența de care încă se bucură. A fost un an în care Opoziția s-a jucat de-a compunerile școlare pe care le-a denumit moțiuni de cenzură iar întâiul opozant al țării, Klaus Iohannis, s-a trezit din somn fix pe final de 2018, cât să mai facă puțină mișcare înainte de masa de Sărbători. A fost un an în care societatea civilă a intrat în stand-by, fiind frăgezită, probabil, pentru scrutinurile electorale ce urmează în 2019 și 2020. Din punct de vedere politic, Argeșul s-a situat într-o zonă aproape gri, singurul produs media exportat fiind deputatul Cătălin Rădulescu, unul dintre cele mai detestabile figuri PSD la nivel național. Opoziția a rămas și ea la nivelul gargarei neproductive, vlăguită de interese individuale și ambiții mici. Mici de tot!
*Cu Dragnea, înainteee, marș!
Nici anul acesta PSD Argeș nu a mișcat în front, mergând pe filosofia pacifistă a președintelui sensei Șerban Valeca. Filiala argeșeană a rămas aproape zen și atunci când doamna ministru Carmen Dan a trimis în fruntea Poliției argeșene pe fostul ei partener de afaceri din Teleorman. Valuri mici au stârnit doar episoadele în care Valeca a pierdut funcția de vicepreședinte la nivel național, atunci când numele liderului filialei argeșene a apărut (din greșeală?!) alături de ,,puciștii" lui Adrian Țuțuianu sau când președintele PSD Pitești, Cristian Gentea, a avut o tresărire de luciditate publică, acuzând PSD Argeș de vasalitate în raport cu Dragnea și lipsă de demnitate.
*Țară, țară, vrem ministru!
2018 debuta cu declarații potrivit cărora social-democrații argeșeni își doresc foarte mult portofoliul de ministru al Transporturilor. Mai pe la jumătatea anului, se resemnaseră și lansau mesaje potrivit cărora mai bine aduc bani în județ decât funcții. La final, iată, deputatul Mircea Drăghici a reușit să primească o nominaliare la Transporturi, dar nu din partea PSD Argeș, ci datorită relațiilor personale cu Liviu Dragnea. Spre ghinionul său, președintele Klaus Iohannis ține în șah numirea sa, ca un președinte care nu s-a grăbit niciodată, nicăieri. Decât în vacanțe…
*Zoana care le încurcă multora planurile
Încă un eveniment notabil în viața politică a social-democraților argeșeni a fost intrarea Gabrielei Zoană în Parlamentul European, pe locul lăsat liber de Viorica Dăncilă, ridicată la rang de premier. A urmat un an plin pentru Zoană, extrem de activ, lucru care îi pune în dificultate pe cei care nu ar mai dori-o pe un loc eligibil. Deja Șerban Valeca s-a grăbit să spună că nu contează cine se află pe lista pentru Parlamentul European, ci contează partidul din care face parte. Mai problematic este după, când realizezi câte deservicii îți poate aduce… ,,oricine pe listă".
*Jene și Jenici…
Pentru că viața de partid ar fi fost de-a dreptul searbădă, aceasta a fost animată de organizația PSD Ștefănești, acolo unde conflictul dintre primar și viceprimar&Consiliul Local a continuat și în 2018. Numit în fruntea PSD Ștefănești ca să medieze conflictul, deputatul Nicolae Velcea l-a mediat până s-a dat de partea vicelui. La rândul său, primărița s-a ținut bățoasă, din confruntarea orgoliilor nerezultând nimic bun pentru locuitorii unui oraș care mustește de istorie și potențial turistic. Sub aceste auspicii, 2019 se anunță la fel de tensionat și neproductiv, iar dacă acest lucru nu s-ar reflecta și în administrația care se face în orașul Brătienilor și ar afecta doar o organizație de partid, nici că ne-ar fi păsat.
*Rădulescu, întoarcerea la origini
În privința deputatului PSD Cătălin Rădulescu, 2018 se încheie rotund: începe cu suspendarea sa din PSD Pitești și se încheie cu revenirea în organizația piteșteană. Nici nu avea cum să fie altfel, omul făcând parte, alături de Eugen Nicolicea, Florin Iordache și Codrin Ștefănescu, din prima linie de kamikaze a lui Liviu Dragnea.
*Dacă televiziunile ,,nu e", nimic nu e…
Din punct de vedere mediatic, PSD Argeș a decis în forul de conducere, la început de an, că doar televiziunile există și contează pentru social-democrați, pentru ca la final de 2018 conducerea să întrebe ingenuu presa cu ce anume greșesc din punct de vedere al comunicării. Probabil că nu greșesc cu nimic, că e firesc ca cel mai mare partid din România să nu aibă un departament de comunicare cu presa. Abia de curând și-au desemnat un comunicator despre a cărui identitate nu știe mai nimeni, dar care a început să trimită comunicate îmbrăcate în același limbaj de lemn și însoțite de auto-ridicări în slăvi, ceea ce este de-a dreptul ridicol.
ALDE Argeș la feminin, aproape neconflictual
Intrat în zodia matriarhatului, ALDE Argeș și-a văzut de drum la fel de neconflictual cum era la început premierul Viorica Dăncilă. Bine văzută la centru, președintele Simona Brătulescu a mai împușcat o funcție foarte importantă, cea de președinte interimar al Ligii Aleșilor Locali ai ALDE. A mai împușcat și un parlamentar, pe senatorul liberal Ion Popa, pe care l-a trimis la plimbare pe Litoral pentru a nu aglomera inutil viitoarea listă pentru Parlament. Tensiuni au existat și în ALDE Argeș, dar toate au fost tranșate în bucătăria internă a partidului, cu mici excepții: retragerea lui Gabriel Stoian din funcția de subprefect și înlocuirea lui cu Adrian Bughiu, episod care s-a lăsat cu ,,lacrimi și pumni în pereți" din partea ,,păgubitului". Altfel, despre performanțele politice ale Simonei Brătulescu va vorbi 2019, an în care va avea de susținut două examene electorale importante.
Mai citește și:
Argeș, 2018 – cronica încă unui an pierdut. Un' se duc parlamentarii când se duc…
Argeș, 2018 – cronica încă unui an pierdut. Opoziția sau frecția de la piciorul de lemn
Argeș, 2018 – cronica încă unui an pierdut. Tudor Pendiuc reloaded
Argeș, 2018 – cronica încă unui an pierdut. Oameni vechi în partide noi