Joi, 2 iunie, candidatul ALDE la Primăria Pitești, Andrei Gerea, a participat, în calitate de fost ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, la evenimentul care a marcat 50 de ani de exploatare a celei mai emarcabile lucrări hidrotehnice din România, Hidrocentrala Vidraru. La același eveniment au mai fost prezenți doi foști premieri – Petre Roman și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului-, actualul ministru al Energiei, dar și angajați ai amenajării hidrotehnice.
Cu această ocazie, Remus Borza a anunțat că barajul Vidraru va purta și numele celui care l-a proiectat, inginerul Radu Prișcu, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Cel mai important anunț făcut de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a fost acela că a fost lansată licitația pentru primul și cel mai amplu proiect de retehnologizare al amenajării hidrotehnice Vidraru, cu hidrocentrala, dar şi cu celebrul baraj.
Este o investiție de 82 de milioane de euro, aprobată în mandatul de ministru al lui Andrei Gerea, iar lucrările sunt preconizate a începe anul acesta.
,,Am dovedit că se poate! Am eliminat băieții deștepți de la Hidroelectrica”
Atât Remus Borza, care a reușit să aducă Hidroelectrica din starea de faliment în cea mai profitabilă companie de stat în mandatul lui Andrei Gerea, cât și actualul ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, i-au transmis deputatului de Argeș mulțumiri pentru activitatea avută în fruntea ministerului.
"Vreau să îi mulțumesc lui Remus Borza și echipei sale în primul rând pentru că am preluat o companie – Hidroelectrica – prăduită de băieții deștepți și, împreună, am reușit să o transformăm într-un jucător care poate avea pretenții cel puțin pe plan regional. Au fost mari presiuni asupra echipei sale și asupra mea, pentru că mulți au fost foarte deranjați. Este dovada că, dacă te interesează binele public și ești profesionist, poți face lucrurile așa cum trebuie. Ce s-a întâmplat la Hidroelectrica este dovada că nu avem nicio scuză pentru faptul că există companii de stat care nu sunt performante.
În al doilea rând, vreau să îi mulțumesc pentru faptul că a susținut solicitarea mea de modernizare a barajului și a hidrocentralei de la Vidraru, care este o perlă a industriei energetice românești. Le mulțumesc și foștilor colegi din ministerul Energiei. Este un moment emoționant, ca fost ministru. Sunt impresionat de munca dumneavoastră. Nu am cum să nu compar munca, zelul, geniul unor oameni, efortul și sacrificiul unora, cu efortul altora de a distruge această muncă", a declarat Andrei Gerea, care s-a întreținut pe durata evenimentului și cu ambasadorul Sloveniei la București, Mihael Zupancic, pe care îl cunoște din perioada de ministeriat.
În anul 1966, odată cu punerea în funcţiune a hidrocentralei Vidraru, a luat fiinţă prima formă de organizare a sucursalei de astăzi (Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş). Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Este un baraj de beton cu dublă curbură realizat din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,6 metri şi o lungime la coronament de 307 metri, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură şi control.
Barajul are o grosime de 6 metri la coronament şi de 25 de metri la bază. Centrala subterană este formată din patru turbine, fiecare de câte 55 MW. Astfel, cu o capacitate de 220 MW, centrala Vidraru reprezintă circa 4% din capacitatea totală a Hidroelectrica.