Mai mulţi tineri şi-au anunţat plecarea din ALDE pentru că liderul partidului şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut parlamentarilor ca până la alegeri să nu mai ia în discuţie şi să nu mai exprime niciun vot asupra solicitărilor DNA. Tinerii îl acuză pe Tăriceanu că a umplut listele pentru Parlament cu penali daţi afară din propriile partide şi că transformă partidul într-un cuib pentru corupţi.
„Liderii tineretului ALDE părăsesc partidul: Politicienii penali promovaţi de preşedintele Tăriceanu ne compromit viitorul. Vrem să facem politică liberală, nu politică anti-justiție
Am ales să facem politică liberală pentru că avem convingerea fermă că liberalismul e doctrina potrivită generaţiei noastre, care îmbină în mod perfect libera iniţiativă, respectarea drepturilor şi promovarea valorile autentice. Am ales să facem politică liberală în ALDE, crezând că un fost premier liberal, singurul premier liberal postdecembrist, un om politic declarat liberal încă de la începutul anilor `90 va face o politică pe care ne-o dorim cu toţii.
Ne-am înșelat. Am fost înșelaţi.
Din fruntea Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, domnul Călin Popescu Tăriceanu nu face politică liberală. Face politica de cadre a penalilor invitaţi să preia partidul și să ocupe funcțiile-cheie. Listele partidului, aşa cum încep ele să se contureze, demonstrează că toată munca noastră din ultimul an, toate procentele – puţine sau multe, după caz – pe care am reuşit să le strângem la alegerile locale, toate eforturile noastre puse exclusiv în slujba ALDE se află acum la dispoziția urmăriților penal, a trimișilor în judecată și a condamnaților cu care Călin Popescu Tăriceanu a populat acest partid.
Suntem tineri care vor să facă politică. Politică liberală, nu politică anti-justiție. ALDE, un proiect politic început frumos, a devenit în ultimele luni colacul de salvare pe care Călin Popescu Tăriceanu îl aruncă celor certați cu legea, cu aprobarea tacită a lui Daniel Constantin.
Noii ”colegi de partid” excluși de peste tot și recuperați de Tăriceanu nu fac decât să confirme eticheta de partid al penalilor. Iar noi, convinși că rolul generației noastre e să facem politică respectând legea, nu putem accepta asocierea cu personaje toxice pentru România. Iar pentru că partidul nu se poate schimba, iar fiecărei critică președintele Tăriceanu îi răspunde cu o excludere, am decis să părăsim ALDE.
Vom face politică liberală, nu politică penală”, au transmis liderii tineretului ALDE, Elena Alecu și Andrei Timiș.
Într-un articol publicat pe contul său de Facebook, Călin Popescu Tăriceanu a argumentat că parchetul anticorupţie a devenit „un instrument pentru anihilarea adversarilor politici”. Şeful Senatul susţine că cererile DNA pot aştepta formarea viitorului Parlament.
„Apel către parlamentari
Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții.
Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar 2 luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA.
Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe.
Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții.
Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți.” a scris Tăriceanu.