Nu spun o noutate atunci cand afirm ca romanul, pe langa alte multe gene mostenite de secole si care isi pun amprenta pe evolutia sociala, psihologica si chiar istorica, se numara si gena care a determinat supravietuirea noastra prin santaj. Suntem tara unde exemple care tin de aceasta metahna au facut istorie. Nici un domnitor, fie el mare sau mic, nu a obtinut tronul tarii fara sa fi apelat la santaj. Nicio batalie fie ea mai complexa sau de mici dimensiuni nu s-a castigat in alt fel decat prin santaj.
Mai catre zilele noastre, nici un guvern, fie el liberal, taranist, iorghist, legionar, comunist, etc nu a ajuns la putere fara santaj. Dupa cum se vede santajul a sta si sta, cu mici exceptii, la baza intemeierii noastre ca natie, ca popor. Fenomenul apare in toata splendoarea sa de-a lungul vremii si in operele literare, concludent fiind santajul la care recurg peronajele lui Caragiale din piesa „O scrisoare pierduta”.
Urmarind de curand evenimentele de pe scena politica contemporana noua m-a uimit un lucru: anume acela ca se face mare tapaj pe seama faptului ca oamenii politici se santajaza intre ei pentru a-si atinge sopul, vezi cazul Robertei Anastase, al functionarilor din ministerul invatamantului atunci cand in timpul grevelor au amenintat profesorii, al liderilor de sindicat in sustinerea propriilor interese, al ministrilor intre ei sau al presedintelui tarii obsedat de dosare contrafacute. Nu mai suntem pe vremea lui Caragiale unde o biata scrisoare pierduta dadea tonul politicii la Bucuresti, astazi lucrurile au mai avansat, iar daca nu joci cum vor guvernantii ori presedintele, te trezesti cu un dosar de toata frumusetea care circula voios pe toate site-urile banalului calculator. Ca exemplu recent, vezi cazul Sarbu. Nu trebuie sa fii neaparat vinovat de ceva anume, viata iti ofera o multime de surprize, poate candva, copil fiind, te-ai urcat in ciresul C.A.P.-ului si ai cules o mana de cirese, si pornind de aici dosarul este gata. Exista oameni specializati care vor scrie lungi rapoarte, denunturi, procese verbale prin care te vor gasi vinovat de furt din avutia statului.
Scenarii sunt multe si intamplari asemenea, probabil la fel de multe cat istoria romaniei pe care cu sarguinta o invatam, dar despre care numeni nu ne spune ca, de fapt, este o carte a existentei noastre prin santaj, aici la portile Orientului.