2,K
Este clar, hormonii electorali alearga prin trupurile tuturor politicienilor tarii. Atat de tare s-au infierbantat oamenii astia la gandul alegerilor care sunt pe drum, incat parca asistam acum la o veritabila Daciada de idei, programe, reforme. Evident, toate in beneficiul poporului suveran pe care, insa, nimeni nu da doi bani.
Toate cele vazute si nevazute sunt pentru cetateni. Poporului trebuie sa ii faci bine chiar si cand nu vrea. Ori, tocmai in acest registru isi disputa acum politicienii de toate culorile ideea reimpartirii administrativ-teritoriale a tarii.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe proiectul fantasmagoric al PDL privind cele 8 megajudete, ca si USL isi dete in petic. Sincer, m-as fi asteptat sa aud USL aparand actuala organizare a tarii, fie macar din perspectiva alegerilor din 2012 cand ar fi, se pare, mai avantajati de actuala formula. In schimb, si USL a venit cu un proiect paralel de revizuire administrativ-teritoriala, cu 8 regiuni. Smecheria, de data asta, este ca reorganizarea ar trebui sa duca in primul rand la modificarea Constitutiei.
Pe cetatenii nu i-a intrebat insa nimeni nimic. Ca unul care ma misc in medii de toate categoriile, pot spune cu mana pe inima ca proportia celor care vor sa se mentina judetele in forma actuala este de peste 80%. Oamenii asteapta cu totul si cu totul alt tip de reforme, nu lupte pe ciolan mascate.
Oamenii vor reforme care sa aduca un plus de valoare in economie; oamenii vor politicieni cinstiti care chiar sa lucreze in interesul tarii, nu al gastilor de partid sau transpartinice, ca acum; vor bani mai multi in buzunar; vor drumuri decente si autostrazi pe care sa economiseasca timp, resurse financiare si nervi; vor spitale si scoli cat mai aproape de ei (apropos, pe oameni i-a intrebat cineva daca sunt de acord sa le fie desfiintate spitalele?).
Politicienii mimeaza reforma facandu-si doar jocurile. O administratie mai supla este, desigur, de dorit, dar nu sa fie facuta cu barda. Fara sa tina cont de ce cred oamenii, de ce vor. Ori, primul pas logic inainte de a porni la un astfel de drum ar fi un referendum. Sa spuna poporu’ in numele caruia politicienii preseteaza de zor daca vor acest bine cu forta. Iar daca nu, sa se tina cont si sa se incerce reforma institutiilor, nu a trupului tarii. A mentalitatilor, nu a granitelor. A bunului simt, daca vreti, in loc de reforma ciolanului.