1,1K
Perioada de tranzitie traversata de societatea romaneasca se reflecta cumva si intr-o anumita metamorfoza a presei, caci nu ii pot spune evolutie. Primii ani de dupa Revolutie au insemnat o veritabila explozie informationala, exprimata in aparitia multor publicatii, intr-o formidabila cerere de forta de munca, de ziaristi si de redactori, care sa acopera o teribila cerere de informatii pe care societatea, in ansamblu, o simtea in perioada aceea. A fost o perioada de avant, o perioada romantica, o perioada lirica in evolutia presei, dincolo de optiunile sau ingredientele politice care au marcat deceniul respectiv. Pe fond, acea perioada a reprezentat un mare pas inainte fata de presa cenusie de dininte de ‘90. A insemnat un contact direct al oamenilor cu informatii care adesea erau prohibite, erau necunoscute marelui public.
Ulterior, odata satisfacuta aceasta nevoie primara de informatie, de senzational, s-a instalat un recul de credibilitate, provocat de doi factori obiectivi: primul consta intr-o ofensiva fara precedent a presei online care a indepartat treptat consumatorul de informatie de presa scrisa, iar al doilea factor il reprezinta cresterea exponentiala a dificultatilor de ordin economic si material pe care indeosebi presa scrisa le-a intampinat progresiv. Fara indoiala ca o presa care se confrunta cu dificultati este o presa slaba, o presa vulnerabila.
Albert Camus spunea in 1944 ca adevarata presa este aceea care nu depinde nici de banii guvernelor si nici de banii patronilor. Este presa care traieste prin propriul sau exercitiu profesional. Desigur, este un ideal, un deziderat, dar el ramane in constiinta celor care fac presa de buna calitate. In prezent, viata presei este destul de tulbure, destul de agitata, confruntandu-se in permanenta cu dificultatile materiale tot mai mari, care provoaca ziaristii la compromisuri si abdicari. Dreptul la informatie este un drept fundamental al omului, alaturi de dreptul la viata, munca, libera opinie s.a.m.d. Deocamdata suntem supusi unui proces de manipulare pe care presa il exercita cu sau fara vointa, sub imperiul propriilor sale slabiciuni si dependente.