Chiar daca poate fi doar fulguranta, intentia USL de a testa sansele unei suspendari a lui Traian Basescu ramane, fara exagerare, o pagina luminoasa a luptei politice pentru democratie. Suspendarea este singura modalitate prin care unui tavalug de abuzuri si voluntarism agresiv i se poate pune macar o piedica morala.
Conditiile politice din tara si palmaresul devastator pe care Traian Basescu il are in materie de anti-Constitutie impuneau mai demult o asemenea reactie. Sunt printre cei care au sustinut nevoia unei monitorizari sistematice a faptelor actualului presedinte, astfel incat la Curtea Constitutionala sa fie trimise de fiecare data niste „scrisori de instiintare“ asupra abuzurilor comise de Basescu. In cei patru ani de la precedenta sa suspendare, s-ar fi adunat un munte de motive care sa indreptateasca indepartarea lui Basescu din functie.
Problema succesului sau insuccesului acestui demers este una secundara. Presupunand ca liderii USL vor decide, luni, sa deschida lista de subscriptie la suspendare, nu exista nicio speranta ca se va aduna numarul de semnaturi necesare. Si asta deoarece actuala majoritate este ea insasi o excrescenta antidemocratica, incluzand un partid nascut in eprubeta, care participa la putere fara sa fi participat la alegeri.
Daca, totusi, procedura de suspendare va fi, declansata, chiar asa lipsita de sanse cum este, ea va reprezenta un test politic extrem de important pentru intrarea in anul electoral.
Opozitia poate dovedi ca este hotarata sa lupte, ca are, in sfarsit, sange in instalatie si ca ramane inflexibila in apararea preceptelor democratice si ale statului de drept. Coalitia de la putere va fi pusa, din nou, in situatia penibila de a sustine un personaj politic anti-popular si anti-constitutional. Iar cei care nu vor semna pentru suspendare vor purta aceasta tinichea de coada cel putin pe toata durata campaniei electorale, care ar putea fi foarte bine „jucata“ de actualii opozanti.
In sfarsit, in toate cazurile, cu sau fara hahaieli la patru cuburi, insasi anuntarea publica si inceperea unei tentative de suspendare – chiar total lipsita de sanse – va ramane in istorie ca un episod rusinos pentru biografia politica a celui care conduce o tara, desi a pierdut alegerile pe teritoriul ei.