2,2K
Gata! Sunt cunoscuti toti candidatii in alegerile locale din 10 iunie. Si cred ca pentru mai mult de trei sferturi dintre acestia se poate spune ca sunt recunoscuti. Recunoastem candidati chiar si in cazurile unor partide care nu existau pe vremea alegerilor din 2008. Pentru municipiul Pitesti este valabila exceptia de la regula, referirea vizand persoane precum Daniel Dragomir si Sanda Fulga. Iar daca ideea recunoasterii este valabila in multe localitati, luarea in considerare a formatiunilor politice evidentiaza noutati doar la PD-L, transformat de curand in Alianta pentru Arges si Muscel, partid la care venirea in teritoriu a lui Mircea Andrei a nascut o gasca tanara pusa pe cucerirea judetului. La ce sa ne asteptam in asemenea conditii?
Parerea multora este ca majoritatea primarilor in functie isi va spori numarul de mandate. Asta nu ar insemna neaparat ca PSD isi va mentine dominatia, fiindca unii primari au cotit-o spre alte partide. Este vorba despre primari de comune. In localitatile urbane, de asemenea, se presupune ca nu vor fi schimbari, exceptia constituind-o municipiul Curtea de Arges. Dar…
Lupta electorala nu va fi deloc simpla si cu invingatori deja cunoscuti. Una dintre cauzele care sustin alegerile locale cu final necunoscut, poate chiar neasteptat este furnizata de sistemul unicului tur de scrutin. Nu putine au fost cazurile la alegerile anterioare cand candidati cu cel mai mare numar de voturi in primul tur s-au vazut invinsi in a doua runda a alegerilor, deci primari au devenit nu cei alesi din prima, ci unii care au adunat vot cu vot in al doilea tur de scrutin, sustinuti fiind si de fosti contracandidati. Asadar, este posibil ca din acest punct de vedere sa avem parte de unele surprize contrare parerii multora. Pe de alta parte, pe 10 iunie se va arunca totul in lupta, deci apare inca un motiv de sustinere a ideii ca favoritii pot pierde. Si este inevitabil sa se intample acest lucru, fiindca cei care vin din postura de outsideri stiu ca s-ar putea sa fie o ultima sansa de victorie. Deja in localitatile argesene a aparut personajul denumit “primar pe viata”, ceea ce inseamna ca oamenii prefera sa aleaga edilul in functie, dezamagiti de el, dar si neincrezatori fata de o alta aparitie care ar putea, la randul ei, sa produca dezamagire. Sunt primari argeseni cu decenii de domnie, dar si multi care au fost inscaunati in 1996 si 2000, acestia avand cele mai mari sanse sa devina alesi pe viata. Repet, contracandidati cred ca stiu ca si din acest motiv trebuie sa utilizeze toata dotarea electorala – politica si umana – pentru a da lovitura. Ocazia fiind ratata, alta nu va mai aparea!
Acum ori altadata? Acum, evident! Acest imperativ ne va asigura o confruntarea interesanta in alegerile locale. Si rezultate pe masura.