1,9K
Aud tot mai mult in ultima vreme ideea conform careia multi dintre alesii din 10 iunie 2012, in special primarii, nu ar avea legitimitate deoarece la urne nu au venit macar cu unul mai multi alegatori decat jumatate din cei cu drept de vot. Vezi Doamne, cei care au stat acasa ar fi sanctionat, astfel, primarul ales. Ca nu le-a placut ce a facut el pana cand a venit vremea votului si ca de asta nu au mers ei la urne.
Mergand insa pe logica inversa, putem spune si ca cei care nu au mers la vot poate sunt de acord cu politica dusa pana atunci de primar si nu au dorit deloc schimbare. Le convine cum stau lucrurile, asa ca nu se urnesc din loc spre… urne. Este si asta o varianta, nu-i asa?
Cele doua idei sunt insa valabile pentru situatiile in care avem de-a face cu primari realesi. Cand vine vorba de primari nou-alesi, ce nu le-a mai convenit alegatorilor? Sau ce le-a convenit?
Problema este ca cei alesi au legitimitate, indiferent de numarul de votanti. Cei care au mers la vot, adica prezentii, au fost, pana la urma, reprezentantii constiinciosi ai localitatii. Ei sunt vocea multimii. Au spus la vot ce au avut de spus, iar neprezentii nemultumiti nu au de facut decat un singur lucru: sa mearga, la randul lor, la vot.
Ce nu se intelege mai deloc este faptul ca dreptul de a vota este, un drept, nu o obligatie. Cine vrea sa si-l exercite, foarte bine! Cine nu, sa stea cu el acasa! Trecand peste faptul ca neimplicarea la votare inseamna neimplicare sociala si un fel de negare a drepturilor proprii, este total democratic sa mergi sau nu la vot. Ideea votului obligatoriu, cu care am cochetat si eu si inca mai cochetez, aduce prea mult aminte de perioada comunista si poate ca inca nu este momentul.
Alesii astia ne sunt, cu ei defilam vreme de patru ani fie ca ne plac sau nu, ca i-am votat sau nu, ca am mers la vot sau nu. Legea le da dreptul sa conduca si daca sunt alesi cu 35% din voturile a 20% dintre cei care au drept de vot. Daca 80% decid sa stea acasa iar 20% merg la vot, atunci cei 20% decid. E simplu, discutii nu incap aici.
Altundeva ar trebui umblat. La alegerile locale din 10 iunie 2012 s-a vazut ca nu mai putin de 18.000 de voturi ale argesenilor au fost anulate. Asta inseamna cam 6%, deci un mandat de consilier judetean! Trebuie muncit, asadar, pentru formarea unei culturi a votului, pentru formarea unei minime culturi politice. Sa se faca ceva pentru ca cei care aleg sa vina la vot sa stie si ce aleg si pentru ce aleg, sa nu se lase ametiti de minciuni gogonate si nici sa nu se lase manjiti cu bani, zahar sau ulei. Pana la un posibil viitor vot obligatoriu mai este cale lunga, iar pana atunci avem ceva important de facut cu totii: sa ne suflecam bine manecile si sa trecem la treaba, caci norii negri din economie nu se risipesc de la sine…