Acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi bugetarii, în mod obligatoriu, i-a prins pe picior greşit pe şefii Consiliului Judeţean Argeş, care nu ştiu mare lucru despre acest subiect. În timp ce angajaţii se dau de ceasul morţii, căci voucherele vin ca o mană cerească pe lângă salariile de mizerie, şefii lor declară pasivi că… aşteaptă normele de aplicare şi se pregătesc, oftând, să taie din bugetul de investiţii pentru a acoperi întreg efortul bugetar.
,,Deocamdată suma pentru acoperirea acestor vouchere nu e prevăzută în buget. Vreau să văd normele de aplicare, să vedem de unde se iau bani, să aşteptăm o rectificare naţională sau să identificăm noi soluţii de finanţare. Unde este o lege, nu ai ce comenta, trebuie să găseşti resurse. Luăm de la alte investiţii şi dăm aici. Vedem în ce barem ne încadrăm, că înţeleg că e unul minim şi altul maxim. Judeţele mai bogate vor da, probabil, către maxim, judeţele mai sărace, mai aproape de minim.” a declarat vicepreşedintele Constantin Polexe.
Ce se ştie, până acum, despre voucherele cu pricina? Că sunt obligatorii pentru bugetari şi opţionale pentru cei din mediul privat, în limita a şase salarii medii pe economie, acestea putând fi folosite doar în turismul românesc.
Pe de o parte, angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.
Acest sistem de vouchere de vacanţă păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale. În plus, emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui actor care respectă condiţiile.
Acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari este obligatorie, potrivit ministrului Economiei, Mihai Tudose. Tot acesta a declarat că prevederile vor intra în vigoare în 30 de zile de la promulgare.
"Termenele sunt de treizeci de zile de la promulgare. Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului prin ANT şi evident Ministerul Muncii va trebui să facă normele metodologice de aplicare, care vor fi făcute cât mai repede cu putinţă, poate nu stăm chiar în 30 de zile. Apoi va deveni aplicabilă". afirmă ministrul Tudose.
Potrivit proiectului, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanţă.