Până acum, primarul multi-mandat Tudor Pendiuc a avut mână liberă să facă tot ce a considerat de cuviinţă în acest municipiu. Bine sau rău. A avut doi viceprimari ce nu i-au ieşit din cuvânt şi o eternă majoritate în Consiliul Local, asigurată fie doar cu ai lui, fie cu sprijinul dezertorilor dintr-o parte sau alta. În această majoritate care nu a crâcnit a stat toată puterea lui Pendiuc.
Dar…
…în contextul în care primarul are în continuare sechestru pe bunuri şi face obiectul unui dosar extrem de delicat, este de aşteptat să nu mai repete procentele spectaculoase, indiferent că e vinovat sau nevinovat sau că va candida sau nu din partea PSD. De asemenea, chiar dacă PSD va ieşi cu un candidat mai curat şi mai luminat, este la fel de aşteptat să nu se mai bucure de aceeaşi popularitate, ţinând cont de pagubele de imagine produse de către DNA. Fireşte, pre limba şi pre faptele învinuiţilor… Ca atare, sunt aproape 100% convinsă că PSD şi candidatul său, care presupunem că va fi Tudor Pendiuc, nu vor face 50% + 1. Mai mult, dacă ceilalţi contracandidaţi se vor mişca bine, PSD ar putea scoate cu greu un 40%.
Şi atunci, să lăsăm un optimist 60% celorlalţi contracandidaţi: Narcis Sofianu (PNL), Mircea Andrei (PAM), Andrei Gerea (ALDE), Cătălin Bulf (PMP), Gheorghe Dinescu (PNŢCD), Sanda Fulga (UNPR) ş.a.. Repartizaţi dumneavoastră procentele după cum veţi considera de cuviinţă!
Şi cu toate acestea…
…provocarea de abia de aici înainte începe! Dacă toate partidele opozante PSD, cu excepţia ALDE şi UNPR cu care social-democraţii sunt în colaborare, nu au reuşit să desemneze un candidat comun, oare cum se vor înţelege la desemnarea viceprimarilor? Să vedeţi atunci negocieri pe sub masă! Parcă îl şi văd pe Cornel Ionică alergând după Gigi Dinescu, iar acesta din urmă împiedicându-se ca de fiecare dată… O văd şi pe Săndica cea tare-n clanţă, înmuiată toată de o ofertă irezistibilă. Şi văd şi câţiva liberali, gata să ofere voturile cui oferă mai mult. Ei bine, dacă vom asista la acest scenariu, PSD va câştiga din nou. La fel cum poate câştiga şi cu un surprinzător 50% + 1, cu sau fără proptele, căci la fel de… surprinzători pot fi şi piteştenii.
Am făcut acum simularea celui mai pesimist scenariu, dar asta numai pentru că în Piteşti şi în Argeş au fost posibile, până în prezent, toate aceste scenarii. Pe de altă parte, am încercat şi un alt exerciţiu de imaginaţie: oare cum ar fi arătat Piteştiul după mai multe mandate liberale. Acum, nu ştiu ce să zic, poate am eu o imaginaţie bolnavă, dar nu l-am văzut deloc bine nici în versiunea asta. Singura simulare optimistă este aceea în care piteştenilor le pasă şi se implică, este acea simulare în care avem în sfârşit o societate civilă dezinteresată şi activă, care se opune abuzurilor, proiectelor imbecile sau prost executate, kitsch-urilor şi lucrurilor supraevaluate, şi lista poate continua la infinit. Pentru aceste vremuri, însă, această simulare este un pic cam… SF. Din păcate…