Ca să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%, greu de ţinut în frâu din cauza vitezei cu care ministrul Olguţa Vasilescu dublează şi triplează veniturile la stat, Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru a creşte veniturile la buget. Sunt măsuri care, parte dintre ele, vor lovi în mediul de afaceri, în special în IMM-uri, dar care fac parte din… programul de convergenţă 2017-2020, aprobat vineri prin Memorandum, care, potrivit Guvernului, „confirmă menţinerea angajamentului de aderare la zona euro”.
Astfel, Guvernul vrea să introducă, de la 1 iulie 2017, obligaţia de plată a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei. Faliment curat pentru multe firme mici, care susţin zeci de mii de familii!
O altă măsură va fi majorarea nivelului accizei la ţigarete, de la 435,58 lei/1.000 ţigarete la 439,94 lei/1.000 ţigarete. Impactul pozitiv la buget al măsurii este estimat la 90 milioane lei în 2017.
De asemenea, Guvernul mai doreşte introducerea de la 1 iulie a unui mecanism de plată defalcată a TVA, aplicat în primă fază de instituţiile publice. Aceasta constă în plata de către instituţiile şi întreprinderile publice a taxei pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii realizate direct în contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat.
Totodată, Guvernul vrea să ia şi măsuri de reducere a cheltuielilor publice, dar şi să eficientizeze cheltuielile cu propriul aparat: auditul funcţiilor guvernamentale, informatizarea accelerată a administraţiei centrale şi locale, prioritizarea şi accelerarea investiţiilor publice, revizuirea subvenţiilor acordate companiilor de la bugetul de stat. Subvenţiile de la buget către companiile publice vor fi condiţionate de îmbunătăţirea performanţelor financiare şi se vor introduce contracte de performanţă în toate instituţiile publice şi companiile de stat. O măsură priveşte pensiile speciale, care vor fi menţinute la nivelul stabilit în prezent.
Guvernul mai doreşte şi plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii.
De asemenea, vor fi reduse cheltuielile de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor publice cu 5-10%. Totodată, achiziţiile autorităţilor centrale în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile vor fi efectuate centralizat, de către o unitate de achiziţii centrală.
Cum vrea să mai eficientizeze Guvernul cheltuielile? Printr-un paradox, respectiv prin înfiinţarea unei noi instituţii în cadrul Executivului. Mai exact, o instituţie care să se ocupe cu reducerea numărului de instituţii! Astfel, Guvernul va înfiinţa până la 1 iulie o direcţie în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului.