Primarul localităţii Uda, Dumitru Drăguşin, nu mai conteneşte cu drumurile la Consiliul Judeţean Argeş. De când a băgat primăria în faliment cu salariile pe care le-a majorat până la cota de avarie, nu mai ştie pe unde pe unde să scoată cămaşa. Spera la o rectificare bugetară, dar nici ai lu’ Dragnea nu se simt mai bine.
Un coleg de partid l-a sfătuit ca anul ăsta să se înţeleagă cu preotul satului şi să meargă cu botezul în locul lui, că se fac bani frumoşi. Din sursele noastre, preotul nu ar fi fost de acord, mai ales că trebuie să dea dreptul mai departe, la mall-ul lui Daniel. Ultima speranţă a primarului se leagă de amenzile pe care are de gând să le aplice magazinelor din localitate, pentru că a auzit el că dau marfă pe caiet, dar şi cetăţenilor care şi-au ridicat wc-uri în fundul curţii, fără autorizaţie de construcţie. Dacă va trece cu bine şi peste anul ăsta, edilul şi-a promis că, în 2018, tot bugetul îl va băga în salarii, prime şi bonusuri de performanţă. Ba chiar va introduce un spor de stres, căci nu e uşor să lucrezi într-o instituţie în care trăieşti zilnic cu spaima că luna viitoare s-ar putea să nu-ţi mai încasezi salariul nesimţit.
Totuşi, ca să nu mai ajungă în această situaţie şi pentru că nu se poate baza pe bani de la centru şi judeţ, că şi acolo sunt multe guri de hrănit, primarul vrea să instituie un nou sistem de taxare al populaţiei locale care să susţină aparatul administrativ, cu toate necesităţile sale costisitoare. Iată câteva dintre măsurile care se preconizează a fi luate:
*Introducerea unei taxe de stat la bancă în cuantum de 300 de lei/lunar. Se pleacă de la premisa că cine are timp de stat, înseamnă că are acasă şi un confort financiar care îi permite acest lux, deci are de unde plăti taxa. La aceasta se mai adaugă şi un supliment de 50 de lei pentru căscatul gurii.
*Taxa de Facebook va fi aplicată cetăţenilor din al căror cont de socializare reiese clar că îşi permit concedii în afara localităţii, indiferent că acestea sunt făcute la Herculane sau Tenerife. Astfel, cine se întoarce din concediu, va trece mai întâi pe la primărie şi va lăsa pe biroul secretarei un suvenir specific locului în care şi-a petrecut vacanţa, o ciocolată, un pachet cu cafea şi suma de 200 de lei.
*Taxa de videochat, valabilă nu doar pentru fiecare fată trecută de 14 ani, despre care primarul ştie clar că are în odaie un calculator la care face prostii, dar şi babelor perverse, care au aflat că pe pământul ăsta există psihopaţi cărora le plac pensionarele la broboada goală. Pentru fiecare partidă cu finalizare on-line, acestea vor trebui să plătească statului 36%, cu reţinere la sursă şi un viol cu consimţământ inclus.
*Taxa pe ajutor social, în valoare de 50% din suma primită, pentru că nemunca şi puturoşenia sunt primele care ar trebui amendate.
*Taxa pe noaptea nunţii va fi una pe jumătate în natură. Astfel, primarul, secretarul, alţi funcţionari de sex masculin (şi feminin, dacă există cereri), dar şi consilierii locali, vor trebui, prin rotaţie, să petreacă prima noapte de după nuntă cu mireasa, pentru a vedea dacă este fată mare. Dacă fata este neprihănită, noul cuplu nu va fi taxat decât cu simbolica sumă de 500 de lei. În schimb, dacă aceasta a fost deja… inaugurată fără tăiere de panglică de la primărie, jumătate din darul de nuntă va fi reţinut, la pachet cu un set de lenjerie din bumbac, două seturi de veselă din porţelan şi o navetă de vin negru, demi-sec.
*Taxa pe copii, după cum urmează: întâiul născut -300 de lei, al doilea – 400 lei, al treilea – 500 de lei, şi câte 1000 de lei pentru fiecare nou-născut de la al patrulea în sus, pentru că se consideră că, din moment ce familia îşi permite mulţi membri, înseamnă şi că are cu ce îi creşte. Pentru familiile cu peste patru copii, unde toţi născuţii sunt fete, statul va returna, totuşi, suma de 300 de lei şi un voucher în valoare de 100 de lei la cârciuma primarului, drept primă de consolare pentru nefericitul tată.
*Taxa pe vot, aplicabilă cetăţenilor care pun ştampila pe altcineva decât pe primarul în funcţie sau pe cel sugerat de primarul în funcţie, în valoare de 1000 de lei, pentru că nerecunoştinţa şi libertatea de a avea şi alte opţiuni costă în orice democraţie sănătoasă.