Duminică, 10 iunie, a venit rândul comunei argeșene Țițești să aprindă Flacăra Centenarului, în cadrul proiectului inițiat de Consiliul Județean Argeș, prin care martirii neamului sunt comemorați și omagiați în localitățile în care sunt monumente ale eroilor.
Țițeștiul este una dintre localitățile care au contribuit cu o importantă jertfă de sânge în războaiele pentru apărarea, independența și reîntregirea României. Monumentul comemorativ dedicat Eroilor Primului Război Mondial cu Troiță, situat în centrul localității, are menirea de a aminti numele celor căzuți pe câmpul de luptă. Crucea din centrul ansamblului este flancată de două panouri care au inscripționate pe ambele părți numele eroilor locali.
La evenimentul de astăzi, pe cruce a fost așezat un tablou cu o lucrare în tehnica goblen, lucrată de Maria Negoescu, ce înfățișează Cina cea de Taină.
Evenimentul a marcat debutul Zilelor Culturale ale Comunei Țițești (10-24 iunie 2018), menite să marcheze cei 396 de ani de la prima atestare documentară a localității.
Amfitrionul evenimentului, primarul Gheorghe Savu, a încercat să-și scoată invitații din rutina participării la acest tip de solemnități și a pregătit mai multe surprize, ticluite împreună cu maestrul de ceremonii, Argentina Culcuș, fost director al Centrului Cultural din Mioveni.
Așadar, a fost multă vânzoleală în fața primăriei din Țițești. Logotipul Centenarului a fost reprodus spectaculos, din crengi de stejar împletite pe un suport metalic.
Fanfara locală a deschis festivitățile, printr-o defilare simbolică, introducând în scena evenimentului Detașamentul Mateiaș de Reconstituire a Trupelor din Primul Război Mondial, care a dat onorul oficialilor.
Au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean, parlamentari, personalități locale, mai mulți membri ai PNL Argeș, partidul primarului Savu, în frunte cu Adrian Miuțescu și, în baza relațiilor de bună vecinătate, primarul Mioveniului, Ion Georgescu, cel care a ales să nu țină cont de culoarea politică la acest eveniment.
O a doua fanfară, de profesioniști, a preluat sarcina sonoră, până la momentul în care Imnul Național a fost intonat în fața Monumentului Eroilor de doi soliști ai Operei Naționale, Diana Tudor și Alexandru Burca.
S-a oficiat o ceremonie religioasă, după care primarul localității și președintele Consiliului Județean, Dan Manu, au aprins Flacăra Centenarului.
Un moment foarte gustat de copiii din comună, îmbrăcați în costume populare, a fost eliberarea celor 100 de baloane albe, care s-au înălțat spre cer.
Au fost depuse coroane de flori și au fost acordate Diplome de Centenar urmașilor veteranilor de război din localitate..
Meșterul popular Ion Rodoș, cel care a intrat în Cartea Recordurilor cu ”cea mai mare lingură de lemn din lume”, a creat o sculptură în lemn dedicată, deasemenea, Centenarului și comemorării de astăzi. Așezată pe un soclu tricolor, lucrarea, dezvelită cu acestă ocazie, redă simbolic furca de tors și este încrustată cu motive ornamentale tradiționale.
Festivitățile s-au mutat în sala de consiliu a Primăriei, unde au fost acordate distincții de cetățeni de onoare și diplome de excelență unor personalități și agenți economici din comună. Cei doi soliști ai Operei Naționale invitați la eveniment au creat o atmosferă elitistă, pe care nu ne așteptam să o întâlnim într-o astfel de conjunctură.
În holul primăriei a fost amenajată o expoziție de costume naționale și de obiecte sculpate în lemn.