,,Niciodată nu m-am erijat că aș fi om de cultură, doar că trebuie să se ocupe cineva și de partea asta. Niciodată nu m-am dat că sunt un mare specialist. Pe mine nu mă interesează decât partea care ține de management financiar. Nu mă voi băga niciodată în bucătăria artistică.” a declarat, la ,,Politikia” lui Edi Vasile, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu.
Că domnul vicepreședinte nu are nicio legătură cu zona de cultură, acesta este un lucru evident, nici măcar nu mai trebuia subliniat. Problema este că domnul Bughiu nu este specialist nici măcar în zona de management financiar și, mai mult decât atât, are și bug-uri serioase la capitolul logică. Că de ce!
Eroarea nambăr uan!
Bebe Cotimanis a fost dat afară de către conducerea CJ Argeș pentru că ar fi fost prea cheltuitor și pentru că se dorea cultură mai pe sărăcie, așa, că trăim vremuri tulburi. S-a descoperit ulterior că majoritatea cheltuielilor făcute de Bebe Cotimanis fuseseră angajate de fostul manager, Nicolae Poghirc, prieten al conducerii CJ. Dar nu mai dezgropăm morții. Bughiu&Co și-a adus, prin ,,concurs”, un nou director, căruia i-a dat pe mână un buget mult mai mare! Cotimanis a avut un buget de 128 de miliarde, în timp ce Goldbach a primit de la CJ-ul pus pe economii serioase suma de 165 de miliarde de lei. Cam așa face economii Bughiu, în logica sa financiar-contabilă.
Eroarea nambăr doi
După vreo cinci minute de discuții, Bughiu uită ce a declarat și se trezește că laudă instituția că a acordat sume generoase pentru cultură. 7% din bugetul județului pentru toate cele cinci instituții culturale. ,,Nimeni din jurul nostru nu alocă din total buget acest procent!” se laudă Bughiu, adăugând că sumele acordate de către CJ Argeș sunt următoarele:
*Muzeul Județean Argeș – 66 miliarde lei vechi
*Muzeul Golești – 71 miliarde lei
*Teatrul ,,Alexandru Davila” – 165 miliarde lei
*Centrul Județean de Cultură și Arte – 73 miliarde lei
*Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” – 58,3 miliarde lei.
Ca să accentueze ideea că Argeșul e generos cu zona de cultură, Bughiu aduce exemple și cifre chiar și din județe mai pricopsite, precum Alba.
Apelând la minima logică și fără a fi în vreun fel tendențioși, ne întrebăm și noi: unde mai este politica de reducere a bugetelor din cultură pe care spunea că vrea să o aplice?
Nu mai departe de finele anului trecut, vorbind despre desființarea Centrului Cultural Județean Argeș, Bughiu afirma că se vor face economii importante la buget. De bine ce s-au făcut economiile, bugetul pe cultură este și mai mare anul acesta, față de anul anterior.
Eroarea nambăr trei
În fața unei asemenea contradicții logice, moderatorul Edi Vasile l-a întrebat pe onorabilul de la CJ unde sunt economiile de care vorbea.
,,Nu am făcut economii, dar vom face economie. Minunile nu se întâmplă peste noapte. Alocăm mai mult decât județele din jur, dar vom face economii.” spune Bughiu.
Am căutat în DEX ca să aflăm și noi ce înseamnă ,,economie”, poate și-a schimbat sensul între timp, și am aflat că, într-adevăr, această noțiune a căpătat sensuri noi: ,,Economie = pretext folosit pentru a înlocui managerii care nu îți execută instrucțiunile; scuză utilizată atunci când nu ai argumente de ordin logic”.
În cazul lui Felix Goldbach nu a mai trebuit să invoce… economia, căci l-a sabotat din bunct de vedere bugetar pe toată linia, așa că l-a pus să-și scrie singur demisia, ca să nu-l evalueze cu o notă care să-i strice ștaiful din CV.
Eroarea numărul quatro
Dar stați, asta nu este totul! Logica lui Bughiu atinge noi culmi în momentul în care spune că… ,,Nu au mai fost achiziții de decoruri la prețuri fabuloase. Încercăm să lucrăm cu ce avem prin magazii. Mereu am spus că ne dorim performanță mai mare, pe bani mai puțini.”. Cu alte cuvinte, a alocat bugete mai mari (cu toate că vrea performanță pe bani cât mai puțini), ca să se cheltuie și mai puțin decât se cheltuia înainte. Vorba aia, CJ îți dă, dar asta nu înseamnă că trebuie să cheltui toți banii. Mai lași și tu, acolo, de-un excedent bugetar consistent, ca să te arate CJ cu degetul, la început de an, că nu ești în stare să cheltui banii!
Hai și cu a cincea eroare!
Deși, economie făcând, CJ Argeș a acordat bani și mai mulți cu speranța că vor fi cheltuiți și mai puțini, 70% din sumele alocate se duc doar pe funcționarea instituțiilor de cultură. Cu alte cuvinte, ceea ce nu spune domnul vicepreședinte, este că acele creșteri bugetare nu se traduc prin investiții directe în actul de cultură, ci se duc în facturile la energie, în salarii, și pentru a acoperi tot felul de noi angajări în sistem…
La ora actuală, actul de cultură din Argeș se rezumă, în bună parte, la dirli-dirli și costume populare! În inteligența lor, cei de la CJ au vrut să includă în cadrul Teatrului ,,Alexandru Davila” ansamblul ,,Doina Argeșului”, ca să fie așa, un fel de șaorma cu detoate.
Dar, deh, ca să revenim la ceea ce domnul președinte spunea în debut, ,,niciodată nu m-am dat că sunt un mare specialist”.