Cândva cea mai mare patformă petrochimică din România, unde se prelucrau anual 3,5 milioane de tone de țiței, Arpechim Pitești nu mai este decât o fantomă a ceea ce a fost. O fantomă care seamănă tot mai puțin cu combinatul de acum 20 sau 30 de ani. Totuși, se pare că Arpechim a mai păstrat ceva din vremurile sale de glorie, obiceiul de a pune din când în când, la propriu, județul pe jar.
Incendiul de aseară, când a ars o societate de reciclat deșeuri aflată în zona Drumului 23, a amintit tuturor de marile incendii din 1974, 1978 și 1983 când au murit în total 12 oameni și alte zeci au fost răniți și arși. La fel ca în anii de atunci, și aseară s-au mobilizat toate forțele locale și s-a apelat din nou la pompierii din județele vecine, Olt și Dâmbovița. Din fericire, de data aceasta nu au mai existat victime.
Așadar, deși închisă și dezafectată în bună măsură, se poate spune că din platforma Arpechim de altădată au mai rămas doar incendiile. Poate că incendiul de aseară este un bun prilej pentru anchetarea nu numai a cauzelor acestuia, ci și a tuturor activităților care se desfășoară și s-au desfășurat în ultimii 15 ani pe platformă. Și, mai ales, anchetarea modului în care aceste activități au respectat sau nu normele privind siguranța unui astfel de loc.
Tot incendiul de aseară trebuie privit ca un avertisment pentru cei care răspund de siguranța Piteștiului și localităților din jurul Arpechim. Aceasta pentru că, mai ales, în zona Rafinăriei încă există susbstanțe puternic inflamabile și foarte toxice, iar extinderea unui incendiu precum cel de aseară la acestea ar putea declanșa o catastrofă cu efecte greu de anticipat și de gestionat ulterior.
P.S.: Și să nu uităm de deșeurile periculoase de la Câmpulung! Și acolo avem o bombă cu ceas!