Faptul ca telefoanele ne sunt ascultate iar e-mail-urile ne sunt filtrate de catre serviciile secrete nu mai este o chestiune care sa ne surprinda. O sustin de multa vreme, la modul neoficial, multe personalitati din lumea politica si economica. In urma Summit-ului NATO, insa, autoritatile romane vor sa legifereze aceste practici care, pana acum, se faceau in… cel mai mare secret (atat de mare, incat era cunoscut mai de toata lumea, doar ca era mai greu de demonstrat sau nu se dorea dezvaluirea chestiunilor cu pricina). Sub pretextul apararii sigurantei nationale, dupa modelul american impus in urma presupuselor atentate de la 11 septembrie, si in Romania urmeaza a se intra in intimitatea convorbirilor telefonice si electronice ale fiecarui cetatean, caci fiecare in parte reprezinta un potential Bin Laden.
Interceptarile telefonice, acum si in mod oficial
In urma deciziei CSAT din 25 martie 2008, SRI a primit puteri sporite, toti operatorii care furnizeaza retele si servicii de comunicatii electronice fiind obligati sa puna la dispozitie serverele de management al interceptarilor si consolele de administrare si operare pe care le detin in vederea asigurarii functiei de interceptare. Pana la adoptarea acestei hotarari, SRI avea posibilitatea sa acceseze echipamentele furnizorilor de servicii de comunicatii pentru a-si realiza interceptarile. De acum inainte, insa, firmele de telefonie si internet sunt obligate sa predea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) din cadrul SRI toata logistica, pentru a-i permite sa faca interceptarile ferit de ochii lumii, din sediile sale.
De la interesul national, la interesul care poarta fesul
Multi dintre politicienii argeseni nu vad cu ochi buni interceptarea la discretie a convorbirilor sau filtrarea e-mail-urilor personale. Si nu pentru ca ar avea ceva de ascuns, afirma domniile lor, ci pentru ca acest „liber la interceptare” poate da nastere multor abuzuri. Teoretic, lucrurile stau cat se poate de ok, ca, deh, daca interesul national o cere, atunci sa ne supunem cu placere. Numai ca traim in Romania, iar interesul national se confunda, in dese randuri, cu interesul personal. Cum cine detine informatia, detine puterea, iar SRI nu este usa de biserica, ci raspunde tot la comanda politica (cel putin asa se vehiculeaza), atunci temerile sunt indreptatite. Va redam in cele ce urmeaza cateva dintre declaratiile pe care le-am solicitat oamenilor politici, declaratii pe care le puteti viziona, integral, in galeria video de la prima pagina.
Mircea Geoana, presedinte PSD:
„Nu imi este indiferent daca traim intr-o tara cu adevarat libera sau traim intr-o aparenta democratie”
Cu prilejul validarii candidatilor PSD Arges – eveniment care a avut loc in acest week-end – organizatia social-democrata a primit si vizita liderului de la Centru, Mircea Geoana. Prin urmare, i-am solicitat si domniei sale parerea cu privire la subiectul despre care facem vorbire, pentru a vedea cum se vad lucrurile si acolo… sus. „Reflexele totalitare din Romania nu au disparut. Imi este teama de faptul ca statul roman, institutiile statului roman si liderii politici ai Romaniei au folosit pretextul Summit-ului NATO pentru permanentizarea unor masuri care nu se justifica si care sunt in flagrant conflict cu drepturile si libertatile cetatenesti si ale vietii private. Sunt semne foarte clare ca aceasta este intentia autoritatilor, sa preia controlul a tot ce inseamna comunicatii private si a tot ce inseamna protejarea acestei confidentialitati. Mai mult decat atat, Guvernul Tariceanu a inaintat in Parlament un Proiect de Lege care acum se afla in atentia Senatului si in care se confirma aceasta tendinta. Practic, se solicita pastrarea pentru un an a tot ceea ce inseamna stocarea informatiilor digitale aflate in aceste servere, ceea ce inseamna ca oricand statul se poate duce catre o corespondenta, un e-mail, un telefon, pe care dumneavoastra sau eu, politician sau ne-politician, cetatean obisnuit sau om de vaza in Romania, le-as fi avut in ultimul an, ceea ce reprezinta iar o incalcare flagranta a dreptului la confidentialitate si caracterul privat al corespondentei personale. Si aici cred ca sunt semne ingrijoratoare si as incuraja la vigilenta si activism Nu imi este indiferent daca traim intr-o tara cu adevarat libera sau traim intr-o aparenta democratie”, ne-a declarat Mircea Geoana.
Constantin Nicolescu, presedinte PSD Arges:
„Cred ca sistemele private isi depasesc uneori atributiunile”
La un mod mai voalat, presedintele PSD Constantin Nicolescu isi exprima ingrijorarea ca nu cumva aceste interceptari sa pice in mana cui nu trebuie sau sa fie folosite si in alte scopuri decat acela al apararii interesului national. „Foarte putini cunosc ce insemna defapt legalitatea ascultarii telefoanelor si tocmai de aceea acest subiect este extrem de controversat. Ascultarea telefoanelor in interes national este prevazuta in Constitutie si cred ca este normal ca oamenii cu functii mari si cu responsabilitati pe masura sa fie ascultati, daca securitatea nationala este pusa in pericol. Daca vom cobori la alte nivele, lucrurile devin si mai complicate, pentru ca sistemul de interceptare de care vorbesc este unul national, legiferat. Partea cealalta, de comunicatii private, este si ea reglementata, dar cred ca sistemele private isi depasesc uneori atributiunile. In ceea ce ma priveste, nu cred ca este o problema daca telefoanele mele sunt ascultate, pentru ca sunt o persoana implicata in administrarea tarii si nici nu am de ascuns ceva pentru cetatenii Romaniei.”
Andrei Gerea, deputat PNL:
„Totul s-a schimbat in lume si, din pacate, intimitatea noastra are de suferit”
Deputatul liberal Andrei Gerea considera ca, desi din punct de vedere moral nu este corect sa se incalce confidentialitatea si intimitatea convorbirilor, va trebui sa ne obisnuim cu acest gand de acum incolo: „Ce s-a intamplat acum, cu obligativitatea unui acces usor la zonele de siguranta din cadrul companiilor care ofera telefonie mobila si internet, din cate stiu, este o problema ce preocupa lumea din momentul atacurilor teroriste de la 11 septembrie. De atunci, totul s-a schimbat in lume si, din pacate, intimitatea noastra are de suferit. Nu doar Romania e supusa unui astfel de regim, ci toate tarile din UE si NATO. E un lucru neplacut pentru noi, ca cetateni obisnuiti, chiar daca nu avem nimic de ascuns. Ne deranjeaza ca se poate incalca asa de usor intimitatea, dar, cumva, trebuie sa ne obisnuim cu acest gand, caci nu avem prea multe optiuni; sunt acorduri la care Romania a aderat. Suntem martorii schimbarii lumii, nu mai e ce-a fost. Politicienii care au ceva de ascuns este normal sa fie deranjati de acest lucru. Ceilalti… nu.”
Florea Costache, vicepresedintele Consiliului Judetean Arges:
„Oricat de mare sef ai fi, de frica tot trebuie sa stii”
„Ca om de tehnica, si toti cei care sunt in domeniu o pot confirma, orice telefon mobil poate fi ascultat. Faptul ca din punct de vedere juridic este reglementat intr-un anume fel acest fenomen de ascultare a telefoanelor – ca este sau nu respectat – nu am cunostinta. Din cate stiu, si am aflat din presa, de anul trecut si telefonul meu este ascultat. Nu m-a deranjat si, desi am fost incurajat de persoane importante sa intreprind ceva, nu am facut-o, pentru ca nu am de ce. Nu am ce ascunde, asa ca poate sa-mi fie ascultat telefonul 24 din 24 de ore. Daca intimitatea este sau nu incalcata, acum depinde pana unde se intinde fiecare cu intimitatea in convorbirile telefonice. Peronal, cred ca nu este un lucru daunator, pentru ca se spune ca oricat de mare sef ai fi, de frica tot trebuie sa stii. Macar sa avem temerea ca telefoanele pot fi ascultate.”
Gabriel Moiceanu, consilier judetean PRM:
„Suntem ascultati nu doar de un serviciu de informatii, ci de mai multe”
„Cred ca in acest moment suntem ascultati nu doar de un serviciu de informatii, ci de mai multe. Nimeni nu le mai stie numarul, pentru ca nu se mai respecta niciun fel de lege in tara asta, mai ales de cand la conducere este tovarasul Basescu. El a dat tonul la incalcarea legii, si-atunci de ce sa n-o incalce toata lumea?!… Din punctul meu de vedere, nu cred ca este o problema ca suntem ascultati, depinde care sunt tintele. Cert este ca aceste inregistrari pot folosi in scop de santaj, ceea ce este ilegal. Eu cred ca mi se asculta telefonul, pentru ca de fiecare data aud un gajait, se intrerupe convorbirea… „
Danut Bulf, vicepresedinte PNG Arges:
„Pe mine nu ma deranjeaza, atata timp cat nu am nimic de ascuns”
„Cred ca este vorba de lupta politica sau lupta economica, iar aceste interceptari au la baza anumite firme specializate sau persoane pregatite care si-au putut procura asemenea tehnologie. Nu este nici foarte greu de procurat, nu este nici foarte scumpa. Sigur ca e ilegala, sigur ca e imorala si neortodoxa. Pe mine nu ma deranjeaza, atata timp cat nu am nimic de ascuns. E normal ca atunci cand detii informatia sa detii puterea, dar eu nu cred ca este o treaba ok.”
Fiecare cu serviciul lui secret
Cu sau fara „dezlegare” la interceptat telefoane, cert este un lucru: treaba asta poate fi facuta oricum, de catre oricine dispune de un echipament de interceptare, care poate fi procurat cu usurinta de pe Internet, cu preturi incepand chiar si de la 1.000 de euro. Asadar, politicienii, sau cei din mediul economic, si chiar si mass-media pot avea propriile… „servicii secrete”, atata timp cat dispun de aceste echipamente si de oameni care sa stie cum sa le foloseasca.