Era tarziu, in cursul saptamanii. Aproape zece seara. Lume multa. Nici nu ai fi zis ca sunt oameni in toata firea. Dimineata, la fel. Dupa-amiaza, nici nu mai vorbesc. Cativa cunoscuti imi fac cu mana. Le raspund, insa nu imediat. Nu mi-am dat seama ca unii ca ei ar putea sa intre in jocul asta.
Fara nici o strangere de inima, o femeie in fusta isi tot apropia si indeparta picioarele. In plina strada, acesteia nu ii pasa de ceea ce cred ceilalti. In special, de acei gura-casca de pe trotuarul de vizavi. Mai erau si altii care, tot in hainele de servici, incercau sa-si umfle muschii. Ravnind toata ziua la modul in care alti adulti se relaxeaza in timp ce ei isi supravegheau odraslele in parcul alturat, parintii chiulesc seara de acasa si se intorc sa-si faca de cap in aer liber.
Prima data, am zis ca e curiozitate. A doua oara, la fel. Nici a treia oara nu mi-am schimbat impresia. Lumea primea ceva nou, dar mai ales gratis. Urcati pe tot felul de aparate de intarire a musculaturii, oamenii au trecut de la entuziasm la o atitudine normala. Pentru majoritatea celor care au incercat de cateva ori, a devenit acum o obisnuinta sa se intoarca in fitparc.
Inhibitiile au fost lasate deoparte, mitul ca romanilor nu le place sa faca sport s-a spulberat, trebuie lucrat insa la modul in care se face educatia sportiva inca din scoala primara. Cultivarea gustului pentru miscare, pentru exercitiul fizic, nu a fost si nu este una din prioritatile profesorilor specializati in astfel de activitati. Cati copii nu se plang ca nu le plac orele de sport, ca ar prefera sa faca o ora in plus de matematica decat sa stie ca trebuie sa dea nu stiu ce proba la care nu se pricepe. Si aceasta, pentru ca spiritul de competitie nu este incurajat intr-o maniera profesionista. E adevarat ca niciodata nu vor disparea “cei mai buni” si “cei mai slabi”, dar aceasta caracteristica nu trebuie sa degenereze intr-o atitudine discriminatoare, care sa inculce sentimentul de frustrare copiilor care nu au dezvoltat simtul pentru performanta sportiva. Profesorii de educatie fizica au insa o menire foarte importanta in viata unui copil, viitor adolescent si adult. Ii deschide mintea pentru a primi o informatie care nu se preda la tabla, ci pe teren. Practicarea exercitiilor fizice il face pe om sa fie vesel, activ, dimamic, pragmatic. Si nu in ultimul rand, sanatos. “Mens sana in corpore sano”, spune un citat latin.
Ceea ce se intampla in parcul de la Finante, din Pitesti, este extraordinar. Oameni de toate varstele vin de dimineata pana seara sa faca sport. Chiar daca acesta nu este inca un cult la romani, vointa exista. Trebuie insa ca cineva sa le incite dorinta. Si in acest caz, acel cineva sunt autoritatile locale, care au toata sustinerea pentru a continua cu astfel de proiecte.
redactor sef Impact in Arges