Consiliul National reunit al PSD si PC a aratat inca o data ca in partidul lui Geoana lucrurile sunt departe de a reveni la grandoarea din 2000, atunci cand social-democratii zdrobeau Conventia Democrata si reveneau in forta la carma Romaniei. Spun aceasta in ciuda optimismului, a increderii de sine si a alurii de invingatori pe care au afisat-o si au clamat-o timp de patru ore Geoana, Nastase, Mitrea, Mazare, Hrebenciuc et comp. A fost nevoie sa vina ultimul pe lista oratorilor, Ion Iliescu, si sa puna furtunul cu apa rece pe ei, pentru ca lumea sa-si dea seama ca realitatea nu e chiar atat de roz bombon precum o aratau camasile majoritatii participantilor.
Chiar asa, nu cred ca ma insel, dar parca Iliescu era singurul lider de rang national al PSD care nu purta camasa roz. Un mesaj care ar fi trebuit luat serios in seama de catre Geoana, Mitrea si toti cei din PSD care se considera specialisti in comunicare si manipulare atunci cand pun mana pe microfon.
Intr-adevar, cu cele 28 de procente cu care se poate lauda acum, PSD nu ar trebui sa faca si sa desfaca guverne si nici sa se creada castigator din start al parlamentarelor de la toamna. In plus, nu au trecut decat patru ani de cand Evenimentul Zilei publica stenogramele partidului si lumea nu a uitat ca si atunci, ca si acum, ceea ce se vedea la televizor era roz, iar ce se discuta in spatele usilor inchise mustea de lipsa de consideratie pentru alegator. Un asemenea context se potriveste ca o manusa apelului facut de Ion Iliescu la ratiune si bun simt. Sunt convins ca fostul presedinte a vrut sa le spuna mai tinerilor colegi de partid, ca tot cu infatuare, fripturisme si betii cu apa rece au fost pierdute si alegerile din 2004 si acestia se afla acum in postura de a repeta istoria.
Scenariul de acum seamana izbitor cu cel din 2004 si in ceea ce priveste aliatul care tinda sa devina traditional pentru social- democrati si anume Partidul Conservator, fost PUR. Aceasta uniune nu va ajuta PSD decat cel mult in cazul unui scor comparabil pana la egalitate cu PD-L si eventualii sai aliati. Dar il va ajuta oare? Daca tinem bine minte, acum patru ani situatia era una de acest gen iar partidul lui Dan Voiculescu a preferat sa devina „solutia imorala” decat sa forteze crearea unui cabinet de stanga, alaturi de PSD. Si in 2008 lucrurile se pot repeta astfel incat conservatorii sa intre in Parlament pe mana PSD si apoi sa treaca in cealalta barca pentru a putea juca si in administratie. O astfel de atitudine e absolut normala pentru un partid mic precum PC, un partid care nu poate rezista de unul singur pe prima scena, dar suficient de istet ca sa isi gestioneze la maximum cele cateva procente pe care le obtine constant.
In ce priveste participarea pesedistilor argeseni la lucrari, acestia pareau cei mai relaxati si mai detasati de orgoliile care se exacerbau la microfon, lucru deloc ciudat daca tinem cont de scorul pe care l-au obtinut la locale si de faptul ca Argesul nu le-a scapat niciodata din mana din 1990 si pana in prezent. Imi permit chiar sa spun ca Geoana si compania ar trebui sa ia lectii de la organizatia lui Nicolescu daca vrea sa i se indeplineasca visul de a ajunge premier. Cum acest lucru e greu de crezut ca se va intampla, n-ar fi exclus, insa, ca dupa alegerile de la toamna sa-l vedem revenind pe Stolojan in fotoliul de la Palatul Victoria.