Autonomia decizionala a organizatiilor judetene de partid a trecut definitiv in randul miturilor. Functie de dispozitiile liderilor de la Centru, politicienii locali s-au transformat in niste trompete triste, care trebuie sa-si ajusteze discursurile tinand cont de „combinatiile” urzite peste noapte. Statutul de organizare si functionare, acea Constitutie a fiecarui partid, a fost demult aruncat la gunoi, fiind fluturat doar atunci cand serveste anumitor interese. Desi liderii judeteni sustin ca in organizatia lor exista libertate de exprimare si de decizie, in realitate lucrurile stau altfel.
Pentru o discutie mai aplicata, sa luam cazul fiecarui partid in parte! Paradoxal, organizatia judeteana a PSD pare a avea cea mai mare autonomie dintre toate celelalte organizatii. La o prima vedere, am fost tentati sa spunem ca performantele politice sunt direct proportionale cu gradul de independenta fata de centru, insa exemplul alegerilor lui 2000 ne contrazice. Si atunci, ca si acum, PSD a inregistrat un scor zdrobitor si, cu toate acestea, liderii de la Centru au impus pe listele pentru Parlament nu mai putin de patru candidati: Nicolae Vacaroiu, Daciana Sarbu, Mihai Tanasescu si George Copos. Fata de acum patru ani, lucrurile s-au mai schimbat in PSD. In primul rand, autoritarul Adrian Nastase a fost inlocuit cu Mircea Geoana, care a promis sa respecte autonomia de partid a organizatiei din Arges. De la promisiuni si pana la ce va fi in fapt… e cale lunga. Astfel, de la un candidat impus de la Centru – si acela socotit a fi Nicolae Vacaroiu – s-a ajuns apoi la doi candidati (inca unul care sa reprezinte alianta cu PC) si se vehiculeaza ca va veni si un al treilea, pe care nu-i exclus ca PSD Arges sa-l inghita pe nemestecate. Acum patru ani, o astfel de impunere a creat cutremure in organizatia social-democratilor, prin demisia fostului presedinte al Consiliului Judetean, Ion Mihailescu, ramas fara scaun in favoarea unei Daciane sau a unui Copos. Daca cei de la centru vor forta nota cu impunerile de candidati, nu-i exclus ca episodul din 2000 sa se repete, tinand cont de inflatia de candidati autohtoni.
La liberali, lucrurile stau putin altfel. Din cauza (sau datorita?…) faptului ca au inregistrat niste rezultate modeste la alegerile locale, niciun lider central nu se inghesuie sa candideze pe listele din Arges. Insa, asta nu este echivalent cu faptul ca in organizatia judeteana ar fi democratie. Sa ne aducem aminte numai de episodul de la alegerile locale, atunci cand optiunea premierului Calin Popescu Tariceanu pentru candidatura Ancai Barbu la Primaria Pitesti a fost decisiva. De asemenea, discursurile politicienilor locali au fost ajustate in permanenta, functie de aliantele conjuncturale incheiate la centru. „Soldati disciplinati”, liberalii argeseni au stiut cand sa o lase mai moale cu discursurile impotriva pesedistilor sau a democrat-liberalilor. Au fost momente, spre exemplu, cand deputatul Adrian Miutescu il ataca pe pesedistul Constantin Nicolescu, pentru ca la o saptamana dupa sa dea sonorul la minimum.
Trecand la democrat-liberali, ideea de autonomie locala incepe sa dispara definitiv. Deciziile presedintelui moral, Traian Basescu, au calcat in picioare orice autoritate de partid. Sa ne inchipuim, numai, ce soc au avut democratii argeseni atunci cand s-au trezit peste ei cu personaje precum Gogu Davidescu si Cristian Boureanu, doar pentru ca asa a decis Basescu. De la acel moment si pana in prezent, a functionat dictatura personala a celor doi, neexistand libertate de decizie nici macar in randul organizatiei judetene, baremi in raport cu Centrul.
In ceea ce priveste PRM Arges, situatia este de-a dreptul tragi-comica. Cei de acolo au avut atata libertate de decizie incat n-au avut ce face cu ea. In schimb, soarta unuia sau a altuia a fost strans legata, de-a lungul timpului, de deciziile tribunului Vadim Tudor, la usa caruia multi au batut, cu jalba-n protap.
In ceea ce-i priveste pe conservatori… ce-ar mai fi de spus?… Demisiile in grup de saptamana trecuta au demonstrat clar cata „democratie” exista la PC. In fapt, in partidul lui Dan Voiculescu nu s-a facut decat ce a dorit Dan Voiculescu, PC fiind doar un alt business, alaturi de Antena 1, Antena 2, Antena 3, presa scrisa…. Tocmai de aceea, politica dusa functie de interesele unui singur individ, au dus partidul in stadiul in care se afla acum, crediilitatea sa in ochii electoratului atingand cota zero la acest moment.
La PNG… aparenta democratie. Desi presedintele Gheorghe Lazar sustine ca nu a luat niciun ban de la Gigi Becali, tocmai pentru a nu indatora… moral organizatia judeteana, in fapt, penegistii argeseni actioneaza tot cum le dicteaza Razboinicul Luminii. A fost de ajuns ca Gigi sa bea un sprit cu Basescu, pentru a dicta tuturor organizatiilor judetene sa colaboreze fortat, cu PDL.