Vazand cata teama inspira actuala criza, am inceput sa ma gandesc daca in toata aceasta poveste nu este si o parte benefica. La prima vedere s-ar parea ca nu: locurile de munca dispar cu repeziciune, marile companii raporteaza pierderi record (vezi SHARP, TOYOTA etc.), micile companii se asteapta sa fie lovite de faliment, sistemul financiar se indreapta spre colaps … totul pare un cosmar. si totusi, continui sa ma intreb, nu poate fi si o parte buna in toata aceasta poveste?
Ba da, mi-am raspuns; criza are si partile ei bune. Avem ocazia sa ne oprim din goana nebuna de pana acum si sa ne tragem un pic sufletul. Dispunem in prezent de mai mult timp sa gandim, proces pe care in vartejul ultimilor ani l-am cam neglijat. In ultimii 4-5 ani noi romanii am tras tare; aveam nevoie de case mai confortabile, de masini noi si vacante in strainatate. Toata energia noastra s-a concentrat exclusiv pe aceste elemente si am neglijat alte aspecte care compun personalitatea noastra complexa.
Avem acum ragazul necesar activarii si a altor componente umane: creativitatea, spiritualitatea, altruismul etc.
Sunt atatea lucruri minunate in aceasta lume, dar noi trecem ca expresul printr-o gara de provincie; nici macar nu aruncam o privire in jurul nostru sa admiram peisajul, daramite sa ne oprim si sa ne bucuram de minunile care ne inconjoara. Ne uitam cu indarjire inainte, cu pumnii stransi si maxilarele inclestate, spre o tinta care odata atinsa, devine brusc neinteresanta, in locul ei aparand o alta cu mult mai provocatoare; si ciclul se repeta pana cand picam rapusi de oboseala, stres sau boala. Multi dintre noi doboram tinta dupa tinta, ca la concurs, dar ne trezim la un moment dat singuri, sufocati de gramezi de lucruri inutile pe care le-am acumulat in aceasta cursa si intrebandu-ne: sunt oare fericit?
Daca va analizati cu franchete existenta veti constata ca:
1.Nu puteti locui in mai multe case simultan
2.Nu puteti conduce mai mult de o masina o data
3.Puteti, cu un pic de efort, sa renuntati la excesul de alimente. Sa mancati mai putin si mai sanatos.
Suntem un popor inteligent si traim intr-o tara bogata, astfel incat, daca suntem echilibrati si chibzuiti, nici nu trebuie sa tremuram de grija zilei de maine.
Haideti sa luam aceasta criza ca pe un time-out pe care sa-l folosim pentru a ne analiza existenta de pana acum si de a face unele corecturi in comportamentul nostru.
Spre exemplu:
Daca petrecem prea putin timp cu familia, este momentul sa reglam situatia.
Daca avem un hobby pe care l-am neglijat din lipsa de timp, este momentul sa-l readucem in viata noastra.
Daca sunt lucruri ce nu ne convin in societatea in care traim este timpul sa luam atitudine. Avem la indemana mijloace la care acum 20 de ani nici nu puteam visa.
Este momentul sa trecem de la cantitate la calitate. Haideti sa dam stralucire clipelor din viata noastra. Sa renuntam la statutul de populatie care tot timpul se plange de ceva sau critica pe cineva si sa devenim indivizi care isi folosesc vointa si inteligenta pentru a face mai buna si mai frumoasa viata lor si a celor din jurul lor. Care vor mai degraba sa daruiasca decat sa primeasca.
Raiul si iadul sunt create de fiecare dintre noi, prin faptele si gandurile de zi cu zi. Sa nu incheiem nicio zi fara sa fi spus un cuvant frumos celor de langa noi si fara sa fi facut o fapta de care sa fim mandri. Nu este usor, fiindca deprinderile rele sunt adanc inradacinate in subconstientul nostru, dar nu este nici imposibil. Trebuie sa ne aducem aminte ca nu suntem dobitoace care reactioneaza, ci suntem oameni care actioneaza.
Poate ca multi gandesc ca nu au capacitati deosebite de scos in evidenta, nu sunt pusi in fiecare zi in postura de a face fapte bune. Chiar si asa, daca ne consideram oameni stersi, fara o personalitate puternica, este imposibil sa nu cunoastem persoane pe care noi le credem deosebite. Putem sa le scoatem in evidenta pe acestea, care pot fi copiii nostri, sotii sau sotiile noastre, prieteni sau colegi de serviciu. Ii putem ajuta pe acestia sa evolueze si va garantez ca, pe langa ei, veti evolua si voi.
Sa nu uitam ca viitorul incepe azi. Ce semanam azi vom culege maine.