Pe criteriul ,,Să fie bogăţie, să se ajungă la toată lumea!”, Camera Deputaților a dat votul final asupra majorării salariilor din sănătate și educație. Başca, în Senat au trecut două proiecte de lege de majorare a pensiilor foștilor cooperatiști, respectiv a punctului de pensie. Numai pentru creşterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.
Punctul de pensie va fi majorat cu 23% de la 1 ianuarie 2017. Acesta ar urma să fie 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creștere a pensiilor cu circa 23%. De la 1 iulie 2017, punctul de pensie ar urma să ajungă la 45% din salariul mediu brut. În prezent, punctul de pensie este de 871,7 lei, legea în vigoare spunând că el se modifică astfel încât să compenseze 100% din rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Luând în considerare că salariul mediu brut pe țară a fost în ianuarie 2016 de 2.688 lei, rezultă că punctul de pensie ar trebui să fie de 1.075,2 lei, adică mai mare cu 23% decât este în prezent.
În cazul personalului din sănătate, inclusiv personalul administrativ, majorarea ar urma să se aplice de la 1 decembrie 2016, iar în unele cazuri s-ar traduce în procente de chiar 40-50%. Concret, după cum rezultă dintr-un document de lucru citat de News.ro, un director de unitate de asistență socială ar ajunge la 6.498 lei (de la 4.212 lei, creștere de 54%), iar un asistent social ar primi 3.297 lei (de la 2.382 lei, creștere de 38%), în timp ce pentru un psiholog stagiar din aceeași unitate majorarea ar fi mai mică de 100 de lei (circa 6%)..
Pentru personalul din educație, majorarea cu 15% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Odată cu aceste creșteri de salarii, ar urma să se majoreze salariile personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate județene, din cadrul direcțiilor județene de sănătate publică, precum și din o serie de instituții.
Că vor creşte sau nu, rămâne de văzut. Cert este că parlamentarii vor apuca să se vadă aleşi, aşa că mai vedem dacă, în bugetul de la anul, mai e loc şi de pomana electorală servită, ca o coincidenţă, cu o lună înainte de parlamentare.
Până atunci, un cuvânt de spus îl vor avea şi judecătorii Curții Constituționale,în condițiile în care ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a precizat că „este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat”.
Consiliul Economic și Social a avizat favorabil proiectul, dar Guvernul a anunțat că nu susține o astfel de măsură. Printre motivele invocate s-au numărat consecințele asupra cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale și, implicit, asupra deficitului bugetar, precum și riscul de a apărea fenomenul denumit „capcana pensiei” (angajați care vor prefera să iasă la pensie, chiar și anticipat, în loc să rămână pe piața muncii).