Autorităţile şi fermierii sunt în alertă după ce au apărut tot mai multe focare de pestă porcină africană în România.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, până acum în judeţul nostru nu au fost înregistrate focare sau suspiciuni de pestă porcină africană.
Periodic, în cadrul unui program strategic, se recoltează probe de la porci din ferme, gospodăriile populaţiei şi de la mistreţii de pe fondurile de vânătoare, care sunt analizate în vederea depistării pestei porcine africane. Până acum, probele au ieşit negative.
DSVSA Argeş a luat măsuri cu privire la intensificarea măsurilor de biosecuritate din ferme şi a informat medicii veterinari şi fermierii cu privire la pesta porcină africană şi măsurile ce se impun pentru prevenirea acesteia. În judeţul nostru sunt 17 ferme de porcine cu un efectiv total de 50.000 de capete, iar în gospodăriile populaţiei sunt peste 40.000 de porcine.
Boala este cauzata de un virus ce infectează porcii domestici şi mistreţii de toate vârstele.
Din momentul infectării porcilor si pana la apariţia primelor semne manifeste de boală la animal dureaza intre 3 şi 15 zile. dar în cazurile severe semnele clinice a bolii pot apărea în 3-4 zile.
Porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament:
1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată;
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA) face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.