Cunoscut ca un fervent critic al artificialelor aberații economice care destabilizează greu încercatul mediu de afaceri autohton, președintele COAL Argeș, Liviu Nicolae, a anticipat cu mare finețe evoluția șocantei curse de creștere a prețurilor la energie, care nu a mai ținut cont de realitatea economică, ducându-se speculativ la niveluri apocaliptic de împovărâtoare, nu doar pentru operatorii economici și populație ci și pentru bugetul național, care a trebuit să compenseze impactul prețurilor uriașe ale energiei, pentru a nu se stinge total lumina vieții economice.
În primăvara acestui an, Liviu Nicolae atrăgea atenția că prețul absurd de mare al energiei va duce la sărăcirea firmelor și a populației, fapt ce va determina în mod obiectiv scăderea cererii. Pierderea va fi resimțită acut chiar și de Stat, pentru că, dincolo de mutilarea emulației economice care a diminuat încasările la buget, compensarea suportată de Stat la prețurile energiei va deveni, literalmente, insuportabilă. Ca dovadă, acum se anunță datorii imense ale statului către furnizorii de energie.
În același spirit, Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER atrage atenția că, în prezent, piața nu este influențată, cum ar fi normal, de cererea și oferta de energie electrică și gaze naturale, ci, în primul rând, de reglementări. Această situație nu este benefică pe termen lung nici actorilor din piață, nici bugetului statului și, cu atât mai puțin, consumatorilor, atât casnici, cât și industriali.
După ce a fost afectată încrederea în parteneriatul consumator-furnizor, apar și semnele revenirii spre o normalitate, încă îndepărtată.
Hidroelectrica este una dintre companiile care au costuri foarte mici de producție a energiei, în raport cu prețurile la care ”a fost nevoită” să vândă către consumatori, din cauza cotațiilor nebunești ale pieței ”libere”. Cu profituri colosale în anii precedenți, diminuate, din motive strategice, de lipsa ridicolă a unui ordinar program de facturare către clienți, Hidroelectrica a făcut, totuși, primul pas spre scăderea justă a prețurilor, ofertând către clienții noncasnici la prețul de 0,64204 lei/kWh, pentru o perioadă de 12 luni.
Oferta este destinată clienților noncasnici cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh.
De curând listată la bursă, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie din portofoliul statului, sparge bula prețurilor aberante și devine o opțiune de nerefuzat și pentru consumatorii non casnici.
”Singura soluție nedureroasă, atât pentru stat cât și pentru firme, este ajustarea preturilor la energie, gaz și combustibil la nivelul anului 2019, atât la persoane fizice cât și la persoane juridice, indiferent de consum. S-ar debloca producția economică și ar crește puterea de cumpărare a populației. De altfel, se anunță pompos de ceva vreme că România va deveni independentă energetic și va fi un exportator de gaze naturale în regiune, cu exploatările din Marea Neagră. România este catalogată deja ca una dintre țările cele mai independente energetic din blocul comunitar.
La ce ne folosește, dacă noi plătim în continuare prețuri uriașe?!” – este întrebarea firească a președintelui COAL Argeș, Liviu Nicolae.