*Cititi lista integrala ca celor pe care Coalitia pentru o Guvernare Curata nu-i considera a fi tocmai integri pentru a mai candida!
Coalitia pentru o Guvernare Curata a dat publicitatii lista neagra a candidatilor la presedintia consiliilor judetene, denumita, oficial, „Lista de monitorizare a integritatii candidatilor la pozitia de presedinte al Consiliului Judetean”. Printre cei considerati a avea probleme cu integritatea este presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu (pentru o poveste mai veche, cu „Laptele si cornul”, despre care s-a mai scris in presa locala) si deputatul Cristian Boureanu, recent cercetat in dosarul „Loteria” pentru abuz in serviciu impotriva intereselor statului. Pentru ca este extrem de interesanta, va vom prezenta in cele ce urmeaza lista integrala, pentru a va informa de ce mai sunt acuzati si candidatii din celelalte judete!
Atentie, insa, lista cu pricina este contraindicata celor care aveau in intentie sa mearga la vot! Dincolo de acuzatiile in sine aduse mai-marilor politicieni din intreaga tara (ca sunt adevarate sau nu, asta este alta treaba), cu siguranta veti fi socati de averile colosale, masinile de lux, super-vilele sau super-afacerile de miliarde pe care acestia le au. Din munca cinstita, tovarasi! Tocmai de aceea publicam aceasta lista, pentru a intelege si dumneavoastra ca daca sunteti cetateni onesti, munciti cinstit si cu spor pentru-al tarii viitor, asa cum au facut-o si alesii nostri, aveti toate premisele sa ajungeti cel putin la fel de bogati ca ei (nu specificam in cati ani lumina, ca sa nu va demoralizam…). Asadar, sa purcedem!
1. ALBA
Nicolae Popa, candidatul PNL, este traseist politic. A plecat de la PDSR in 1996 pentru a fonda APR, apoi a parasit aceasta formatiune politica in momentul fuziunii cu PNL, trecand la PUR, actualul Partid Conservator, pe care l-a parasit mai tarziu pentru a se inscrie in PNL.
2. ARAD
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
3. ARGES
Cristian Boureanu, candidatul PDL, este urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor Statului. Ca membru in AGA la Loteria Romana, in anul 2000, Boureanu a semnat un act aditional la contractul de informatizare al Loteriei cu firma greceasca Intracon, in conditii considerate dezavantajoase pentru partea romana. El este cercetat in acest dosar alaturi de alte 10 persoane.
Constantin Nicolescu, candidatul PSD, s-a aflat, conform presei, in conflict de interese deoarece cat era presedinte al Consiliului judetean licitatia organizata pentru programul „Cornul si laptele” a fost castigata de firma Lactag, la care lucra sotia sa. Firma concurenta, Vlasia, a contestat licitatia si a avut castig de cauza, Constantin Nicolescu pierzand definitiv si irevocabil procesul. Consiliul judetean trebuie sa plateasca 6 miliarde lei in urma procesului, bani pe care trebuie sa-i recupereze chiar de la presedintele Constantin Nicolescu. Aceasta nu este singura afacere controversata in care presa a semnalat profituri din conflicte de interese ale dlui Nicolescu.
4 BACAU
Ionel Palar, candidatul PNL, este traseist politic, migrand de la Partidul Popular Roman la PUR, si apoi la PNL. Deputat si director de marketing la SC CET SA Bacau (din august 2006), a inchiriat pentru firma sa privata, Luxor, spatii si terenuri chiar de la CET, pentru care plateste, conform presei locale, o chirie subevaluata.
Vasile Nistor, candidatul PDL, a fost deputat mai multe mandate. A avut proces de evacuare cu RAPPS, deoarece a refuzat sa paraseasca locuinta de serviciu dupa ce mandatul i-a expirat.
Constantin Avram, candidatul PC, este proprietarul firmei Consizo Serv, care a derulat contracte cu primaria Bacau in perioada in care acesta a detinut functii in administratia locala (a fost consilier, prefect si sef de CJ). Este traseist politic, fiind pe rand in PNL, PD, PC.
Dragos Benea, candidatul PSD si presedintele Consiliului judetean Bacau, este acuzat de presa locala ca a schimbat destinatia unui credit de 300 000 de euro din fonduri europene. Creditul era initial destinat pentru informatizarea scolilor, dar presa locala afirma ca Benea i-a schimbat destinatia catre ferma sa pentru cresterea viermilor de matase.
5. BIHOR
Kiss Alexandru, candidatul UDMR si presedintele Consiliului Judetean este frecvent prezentat de presa locala ca un om de afaceri beneficiar al pozitiei sale publice, cu mai multe incidente cu justitia in trecutul sau. A fost implicat in doua anchete penale, una pentru contrabanda cu produse electronice prin consignatia sa si alta pentru realizarea de materiale pornografice, alegandu-se cu amenzi administrative care au ramas definitive.
Stefan Seremi, candidatul PDL, a fost mentionat in raportul „Coruptia Descentralizata” al Centrului de Resurse Juridice si criticat de presa pentru ca a fost in incompatibilitate (in 2004) si conflict de interese, deoarece in calitatea sa de presedinte al Consiliului judetean era si administrator la complexul Crisana Baile Felix, societate la care Consiliul Judetean detinea participatii.
Mihai Bar, candidatul PSD, a fost pe lista neagra in 2004, cand candida pentru primarie. In timpul mandatului sau de presedinte al Consiliului judetean Bihor (1996-2000) i s-au adus acuze ca a facilitat diverse afaceri ale fratilor Micula, proprietarii holdingului European Drinks, inclusiv achizitionarea hotelului Crisana din statiunea Baile Felix de la Consiliul Judetean in conditii avantajoase pentru cei doi oameni de afaceri.
6. BISTRITA NASAUD
Viorel Pupeza, candidatul PC este traseist, a fost pe rand la PRM, PSD, PC. A fost membru al CC al UTC inainte de 1989.
Gheorghe Marinescu, candidatul PSD, actualul presedinte al CJ, a fost obiectul multor controverse de presa. I se reproseaza, printre altele, angajarea fiului sau Marius Marinescu ca director tehnic la Aquabis, o firma subordonata CJ.
7. BOTOSANI
Constantin Contac, candidatul PSD si actualul presedinte al CJ a fost trimis anul trecut in judecata de catre DNA pentru spalare de bani, fals in declaratii si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate. Anchetatorii afirma ca a dobandit foloase necuvenite estimate la 19,3 milioane de lei noi. In aceasta perioada, Contac a achizitionat o casa de vacanta, un BMW X5 din 2006, un Audi A6, fabricat in 2007 si noua autobasculante Iveco pentru firma. Conform presei, o firma a sotiei sale, Comaliment SA, a castigat un contract de 2 milioane de lei noi in cadrul programului ,,Laptele si cornul“ derulat de Consiliul Judetean.
8. BRAILA
Gheorghe Bunea Stancu, candidatul PSD, fost consilier si actual presedinte al CJ, a fost adesea discutat in presa centrala si locala datorita conflictelor de interese in care s-ar fi aflat prin firmele sale care derulau afaceri cu Consiliul Judetean. Prin firma sa Bursagrirom (unde Bunea este actionar majoritar), actionara la randul ei la alte patru societati, printre care Concivia si Hercules, a obtinut dupa 2003 toate contractele ANL si de sali de sport din zona. Presa semnaleaza ca dupa 2005, cand devine presedinte, firma sa Concivia este prezenta in mai multe contracte cu CJ. Si concesionarea portului catre firma sa a facut obiectul multor controverse.
9. BRASOV
Aristotel Cancescu, candidatul PNL si presedintele Consiliului Judetean, a fost in centrul mai multor scandaluri de presa. El a facut obiectul unei plangeri penale din partea CNA pentru ca ar fi declarat in fals ca nu e proprietarul firmei CANET SRL, o firma intermediara prin care a vandut ulterior licentele radio Mix FM, proprietatea sa. Aristotel Cancescu a mai fost criticat de presa locala si pentru alte tranzactii ale Consiliului Judetean cu imobile a caror situatie legala nu era clara. Ziarul „Gandul” a mai relatat ca presedintele Cancescu a distribuit discretionar banii primariilor din judet, favorizind propriul sau partid.
10. BUZAU
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
11. CARAS-SEVERIN
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
12. CALARASI
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
13. CLUJ
Marius Nicoara, candidatul PNL este presedintele Consiliului Judetean. Marius Nicoara nu are depusa declaratia obligatorie de conflict de interese. Presa a semnalat prezenta fratelui sau ca actionar la MC Management Consulting, firma care este asociata la randul sau in Aviation Management Consulting cu Airport Consulting GMBH, castigatoarea prin incredintare directa a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj.
Vasile Soporan, candidatul PSD. Colaborator al fostei Securitatii, Vasile Soporan a fost recrutat in 1971, lucru recunoscut chiar de el, in timp ce era elev de liceu. A fost introdus in reteaua maiorului de Securitate Ioan Butura si a primit numele de cod "Vasea", activind ca informator intre 1971-1979. In 2000 CNSAS a facut public acest lucru, dar din lista publicata in Monitorul Oficial numele lui Soporan a fost sters, reprezentantii CNSAS motivind pentru presa ca dosarul lui este "nesemnificativ". In perioada in care a detinut functia de prefect, 2001-2004, presa a relatat ca Soporan a primit in concesiune un teren de la primaria din Rasca. In 2006, Corpul de Control al Prefecturii a descoperit ca aceasta concesiune a fost facuta ilegal, deoarece terenul a fost concesionat pe 49 de ani la un pret subevaluat, fara licitatie, iar actele incalcau anumite prevederi legale. Contractul a fost anulat in urma controlului.
14. CONSTANTA
Gheorghe Dragomir, candidatul PNL si deputat, a omis sa isi treaca in declaratia de avere o parte din firme: Complex Histria SRL si CVT Media Group. Fundatia Bratianu, in care Dragomir este membru, iar Matei Constantin, controversat om de afaceri, este presedinte, deruleaza, potrivit presei, contracte cu Primaria si Consiliul Judetean.
Nicusor Constantinescu, candidatul PSD si actualul presedinte al CJ este asociat in mai multe firme si afaceri cu primarul Radu Mazare. Este considerat responsabil de blocarea finantarii la Pavilionul Expozitional Constanta, program finantat din fonduri Phare, motiv pentru care Ministerul Integrarii a trebuit sa restituie UE 3.24 milioane euro. Presa a relatat ca a initiat mai multe proiecte de hotarari ale Consiliului Judetean prin care aloca bani de la bugetul Consiliului firmelor unor prieteni, in special din lumea sportului. In anul 2006 a fost gasit dormind la volan in mijlocul unei intersectii din Constanta. A trebuit ca geamul masinii sa fie spart pentru a fi scos din masina, dar politia nu a avut curajul sa-i faca testul de alcoolemie.
15. COVASNA
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
16. DAMBOVITA
Gabriel Plaiasu, candidatul PNL a fost in acelasi timp membru in Consiliul de administratie al Parcului industrial Mija si consilier judetean. In aceasta calitate a aprobat o majorare de capital a Parcului Mija, prin asocierea cu diferite firme printre cere si doua ale lui Fathi Taher (Quatron International Investment Co. Ltd. din Iordania si Rivta Handelsges M.B.H. din Austria). In acest fel, Taher a ajuns presedintele CA Mija, iar Consiliul Judetean Dambovita a ramas cu doar 40% din actiunile de la parcul industrial. Presa a sustinut ca in spatele majorarii de capital a existat o tranzactie cu terenuri favorabila lui Taher.
Gheorghe Ana, candidatul PSD este actualul presedinte al CJ. Sub sefia lui Gheorghe Ana la Consiliul Judetean s-a constituit parcul Industrial Mija si s-a aprobat si majorarea de capital in urma careia CJ a pierdut majoritatea iar Fathi Taher a castigat-o si a devenit administrator. Presa a sustinut ca in spatele majorarii de capital a existat o tranzactie cu terenuri favorabila lui Taher.
17. DOLJ
Victor Odolbasa, candidatul PNG este traseist, trecand in cariera sa politica pe la PRM, PSD si PNG.
18. GALATI
Marius Gerard Necula, candidatul PDL, a migrat de la PSD pentru a deveni candidat la CJ. In timp ce era prefect de Galati, a avut contracte cu Combinatul Sidex prin firma la care era actionar “Mims” SRL si a vandut tabla si benzen. In firma era asociat cu Platica Vidovici. Presa a relatat ca firmele detinute de Necula si familia sa au beneficiat in perioada guvernarii PSD de numeroase reesalonari ale datoriilor.
Victor Dobre, candidatul PNL. Presa a relatat ca din functia de secretar de stat pentru relatia cu prefecturile la MAI, Dobre a beneficiat de o Hotarare de guvern prin care de la Fondul de rezerva bugetara s-a alocat suma de 100.000 USD pentru firme care aveau incheiate contracte de concesiune cu Administratia Zonei Libere Galati. In aceasta situatie se aflau doar firmele sale: Mairon SA si Mervin SRL, in care secretarul de stat Victor Paul Dobre si sotia sa, Xenia Dobre, erau asociati prin SC Codis SA. Din pozitia de secretar de stat, Victor Paul Dobre a reusit, in urma cu doi ani, sa aloce suma de 100.000 USD, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata redeventei terenului pe care una dintre firmele sale, Mervin SRL, il are inchiriat in Zona Libera Galati.
Eugen Durbaca, candidatul PC, este actual presedinte CJ si fost primar. Durbaca a fost activist PCR, a traversat rand pe rand PDSR, ApR, PUNR, ajungand in cele din urma la PC. A avut probleme serioase cu justitia, inclusiv o condamnare la inchisoare in 1992, desi multe plangeri penale la adresa sa nu s-au finalizat. Familia sa a construit un adevarat imperiu de afaceri, care a beneficiat, conform presei locale si centrale, de conditii privilegiate din partea autoritatilor locale, de la concesionari de terenuri la diferite contracte si asocieri avantajoase. In cazul unui teren pentru asociatia Saturn 2005, in care si fiul si cumnata erau implicati, Tribunalul a anulat concesionarea.
19. GIURGIU
Dan Victor Nitulescu, candidatul PDL, fost prefect, a fost membru PSD pana de curand, cand s-a inscris la PDL doar pentru candidatura. In perioada in care a fost prefect (200-2004), Dan Victor Nitulescu era membru in CA la Zona Libera Giurgiu, companie aflata in subordinea Consiliului judetean, si actionar la "Giurgiu Terminal Container" cu 20%, firma care este asociata cu Zona Libera Giurgiu (tot 20%). In 2003 zona Libera Giurgiu s-a privatizat, iar presa locala relateaza ca la sedinta CA in care s-a decis privatizarea a participat si Nitulescu, ca membru in CA, acolo hotarindu-se asocierea cu firma la care el era actionar.
Niculae Badalau, candidatul PSD, actualmente deputat PSD si fost prefect pina in 2004, a fost acuzat de presa ca a dat un tun imobiliar profitand de pozitia sa publica. Prin trecerea unui teren din extravilan in intravilan a obtinut un profit de circa 3 milioane euro pentru familia sa. In perioada in care era subprefect (2003), sustine presa, a profitat de banii alocati pentru renovarea de scoli, spitale, biserici, care au fost dirijati catre firma Sambi Impex SRL din Bolitin Vale, detinuta de sotia sa Rodica Badalau, si catre SC Geo Nic SRL din Giurgiu, care castigau regulat toate lucrarile de reparatii din bani publici.
20. GORJ
Ilie Morega, cadidatul PNL, a fost trimis de DNA in judecata in dosarul "bani pentru partid", fiind acuzat ca si-a folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii de bani de la diferite institutii publice pentru campania electorala a PNL. Morega mai este cercetat de DNA pentru modul in care a dobandit peste 3 miliarde lei pentru doua fundatii ale sale. El a trecut de la PCR la FSN, PDSR, APR, PSD, PNL- Campeanu, PRM si iar la PNL.
Ionel Mantog, candidatul PDL, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in septembrie 2006 in asa numitul dosar al "stramutatilor de lux" sub acuzatia de infractiuni asimilate celor de coruptie. Este vorba de modul in care Mantog si-a construit o vila in cartierul de lux al Targu Jiului din fondurile Companiei Lignitului, la care era director, prin stramutarea unor locuinte taranesti achizitionate pe sume insignifiante de la proprietarii acestora.
Ion Calinoiu, candidatul PSD este actualul presedinte al CJ. A fost unul dintre cei 21 de beneficiari ai afacerii ,,vile pentru stramutatii de lux”. A cumparat in 2003, cu numai 80 de milioane de lei vechi, doua case modeste in satul Stiucani pe un teren pe care Compania Lignitului urma sa deschida un front de lucru. In schimbul lor, Compania i-a construit, ca si celorlalti beneficiari, o vila de citeva miliarde de lei vechi.
Nicolae Mischie, candidatul PNG este fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj si a fost cercetat pana in prezent in peste 10 dosare penale. Acuzatiile formulate de procurori au variat de la luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu in perioada in care a condus Consiliul Judetean Gorj, pana la contrabanda cu arme de vinatoare. A fost condamnat de magistratii Tribunalului Gorj, in luna iulie a anului trecut, la patru ani de inchisoare fara suspendare pentru abuz in serviciu si trafic de influenta. Procesul este in faza de recurs la Curtea de Apel Timisoara. Mischie mai are la activ o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare in dosarul legat de nedeclararea unei arme de vanatoare. Desi are datorii enorme, familia Mischie ramane una dintre cele mai instarite din tot judetul Gorj, avand in posesie sapte imobile de locuit in Gorj si Bucuresti, unele dintre ele fiind subiectul scandalurilor retrocedarilor si i-au adus procesele cu DNA.
21. HARGHITA
Szasz Jeno, candidatul PCM, primar al localitatii Odorheiu-Secuiesc, a patronat incercarile consiliului local de a evacua un orfelinat apartinand de un ordin religios, inclusiv prin anularea actului de donatie. Conduce orasul practic singur, Consiliul local fiind dizolvat inca din 2005 prin ordin al prefectului, deoarece datorita neintelegerilor dintre UDMR si UCM nu au fost capabili sa ia nici o hotarire.
22. HUNEDOARA
Cristian Vladu, candidatul PD-L. Pana in 2005 a fost membru in CA la Societatea Reva Simeria (acum detine actiuni 20%) care se ocupa cu reparatiile de material rulant, in principal la vagoanele de la SNCFR. Actionar majoritar la Reva era Grupul Feroviar Roman. In paralel detinea functia de director comercial al Regionalei CFR Marfa Timisoara. Presa afirma ca intre CFR-Marfa, firma cu capital de stat, si Reva Simeria, cu capital privat, au existat relatii comerciale in perioada in care prefectul de Hunedoara se afla la conducerea ambelor societati.
Mircea Molot, candidatul PNL, actual presedinte al CJ Hunedoara, a fost acuzat de consilieri ca distribuie fondurile in mod discretionar si fara a le supune intotdeauna votului Consiliului. Presa a relatat si despre trecerea unor imobile din patrimoniul public in cel privat, probabil cu intentia favorizarii unor afaceri. In timpul mandatului sau s-au incheiat parteneriate public-privat cu firme ale lui Sever Muresan, exact in timp ce controversatul om de afaceri era condamnat pentru evaziune fiscala de un tribunal din Franta.
23. IALOMITA
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
24. IASI
Traian Dobre, candidatul PNL, a fost membru PNL din 1991, in 1992 a trecut la PDSR (imediat dupa ce PDSR a castigat alegerile). In 2005 (imediat dupa ce Alianta PD-PNL a ajuns la Guvernare) a trecut inapoi la PNL. Presa locala a relatat ca la finele anului 2004, „Comat SA", firma detinuta de deputatul Traian Dobre a cedat Directiei Silvice 4,7 hectare de padure la marginea localitatilor Trifesti si Grajduri pe care le platise cu circa 60.000 RON. La schimb a primit insa un teren intr-o zona excelenta, pe malul lacului Ciric, care valora la acea vreme de 20 de ori mai mult, adica circa 1,2 milioane RON.
25. ILFOV
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
26. MARAMURES
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
27. MEHEDINTI
Liviu Mazilu, candidatul PNL. Presa a scris despre implicarea lui Mazilu in scadalul “fiselor de evaluare”. Daca un director PNL reusea sa indeparteze un membru PSD dintr-o functie de decizie, primea 10 puncte, pentru rezilierea sau incetarea contractelor de servicii cu firme ale membrilor PSD se primeau 20 de puncte. In schimb, pentru angajarea unui membru PNL, directorul lua 5 puncte, iar pentru angajarea pe o functie de decizie 10 puncte. Mazilu a recunoscut existenta acestor fise.
28. MURES
Edit Emoke Lokody, candidatul UDMR, actualul presedinte CJ. Pe perioada mandatului si-a angajat-o ca subordonata pe fiica sa.
Ciprian Dobre, candidatul PNL, prefect, a fost acuzat, conform presei locale, de fals si uz de fals in acte de catre mostenitorii familiilor Bánffy si Kemény care isi cerusera drepturile de proprietate asupra unor terenuri forestiere.
28. NEAMT
Nimic de semnalat la candidatii principalelor partide.
30. OLT
Marin Ionica, candidatul PD-L. A fost presedinte al CJ pentru PSD, s-a inscris in PDL in luna martie 2008. Presa a relatat ca in timp ce era presedintele CJ Olt si membru in Consiliul de Administratie al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest, SC Galactica la care fiul sau, Mihai Ionica, era actionar a obtinut fonduri PHARE. SC Galactica a fost anchetata de Oficiul pentru Anchetarea Fraudelor pentru modul in care a beneficiat de fonduri Phare cu dobanda subventionata in momentul in care tatal sau era presedintele CJ Olt. Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca Olt trebuie sa recupereze de la firma lui Mihai Ionica, Galactica, suma de 10.000 ron acordata pentru crearea de locuri de munca, contact neonorat. A fost investigat si pentru nereguli la distribuirea programelor SAPARD.
Paul Stanescu, candidatul PSD. Conform presei locale, Paul Stanescu a fost implicat in cazul licitatiei masluite pentru Agroservice SA Corabia, caz care a ajuns in instanta. Licitatia a fost anulata de instanta si citeva firme au facut plingere la DNA.
Jenel Copilau, candidatul PNL, este actualul presedinte al CJ. A fost acuzat de presa ca pe lista achizitiilor publice a Consiliului Judetean se regasesc firme apropiate lui, printre care si firma Vlad Construct, care i-a ridicat vila din Novaci-Ranca. Firma Vlad Construct a obtinut contracte consistente de la CJ pentru caminul din Spineni -1,5 milioane euro, pentru renovarea Muzeului Judetean- 10 miliarde lei. Presa afirma ca in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean a mai acordat contracte din banii publici firmelor unor sefi si colegi de partid sau prieteni. Senatorul Ion Toma, seful sau pe linie de partid, a primit pentru firma controlata de el, Scadt SA, un contract de 88 miliarde lei vechi, iar firma Padrino SRL detinuta de Mircea Zaveca, prieten cu Jenel Copilau, a obtinut contracte pentru reabilitarea drumurilor din judet. Este traseist, a fost la PRM, la Partidul Popular -Ciontu, la PSD si, finalmente, la PNL. A mai fost acuzat ca in ajun de campanie a impartit bani din fondul de rezerva al Consiliului Judetean catre primariile detinute de liberali.
31. PRAHOVA
Mircea Cosma, candidatul PSD, fost presedinte CJ, a fost acuzat de presa ca in timpul mandatului sau a privatizat regia judeteana SC Transport Calatori SA catre firma familiei sale, SC Unitehnica SA, detinuta de sotia lui Elena Cosma, cu peste 33,24 % din actiuni, de Mircea Cosma, cu 15,8% si de fiica sa cu 1%, in urma unei licitatii la care nu a participat decit aceasta firma. Ulterior, Unitehnica a devenit actionar principal in Unitrans, care sub mandatul sau, in 2002, a atins o cifra de afaceri de 36,3 miliarde lei, desi in 1999, de abia trecea de 13 miliarde. Si celelalte firme ale lui Mircea Cosma si-au marit spectaculos cifra de afaceri in timpul cit PSD era la putere.
32. SATU MARE
Ovidiu Silaghi, candidatul PNL. Actualul ministru Ovidiu Silaghi a fost, timp de peste zece ani de zile, pana in aprilie 2007, presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Satu Mare. A fost initiatorul HG nr. 1.187/2007 intr-o decizie care privea Camera de Comert si Industrii Bucuresti (CCIB), fiind acuzat de CCIB si de presa ca a fost parte interesata in aceasta decizie.
33. SALAJ
Tiberiu Marc, candidatul PSD, este presedintele actual al CJ. In perioada 1986-1990 a lucrat la Directia de Contraspionaj a Securitatii, fiind trecut in rezerva cu gradul de capitan. CNSAS a trimis dosarul sau in instanta. Conform presei, cea mai mare parte din bunurile declarate le-a dobandit in perioada in care fost prefect al judetului, adica intre 2001-2004.
34. SIBIU
Ion Candrea, candidatul PSD. Presa a relatat ca in perioada in care era secretar de stat la Ministerul Muncii si presedintele Asociatiei Ocuparii Fortei de Munca (ANOFM) din Ministerul Muncii, a acordat un credit unei firme asociate cu cea a mamei lui, prospera femeie de afaceri.
Gheorghe Dicu, candidatul PNL. Conform presei, este vicepresedinte si asociat la societatea SC Safa SRL, care deruleaza contracte cu Consiliul judetean, unde el este vicepresedinte, si cu primaria. Firma Safa a pus termopanele la Biblioteca judeteana Astra. Presa relateaza ca din momentul in care a ajuns vicepresedinte al CJ(2005), cifra de afaceri a firmei s-a dublat, la fel si numarul de angajati si activele.
35. SUCEAVA
Gavril Marza, candidatul PSD, este actualul presedinte al CJ. A fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar penal alaturi de deputatul Ioan Stan pentru finantarea PSD prin intermediul fundatiei ,,Armonia” ( este interzisa finantarea unui partid de o fundatie). Cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina diversi agenti economici sa sponsorizeze fundatia si au obtinut de la acestia 100.000 dolari pentru campania electorala a PSD. Procesul este suspendat ca urmare a unei contestatii la Curtea Constitutionala. Firma ”Gemacu”, in care asociata este fiica lui Marza, a primit fonduri Phare pentru utilajele necesare unei fabrici de cherestea. Banii au fost acordati printr-o agentie regionala de dezvoltare, la care prin rotatie presedinte a
fost si Gavril Marza. Si-a angajat sotia, Elena Marza, la Consiliul Judetean pe post de consilier superior.
36. TELEORMAN
Alexandru Mocanu, candidatul PD-L. A promovat interesele familiei sale prin initierea proiectului de lege prin care propunea stergerea datoriilor de 400 miliarde lei la 10 fabrici de bere. Printre acestea se numara si SC Bere si Malt ROBEMA din Rosiorii de Vede, unde sotia sa era inginer sef si actionar. Aceasta societate avea, la momentul initiativei legislative, o datorie de 203 miliarde de lei vechi.
Liviu Dragnea, candidatul PSD, actual presedinte al CJ. A fost frecvent acuzat de presa ca s-a imbogatit de pe urma pozitiei sale publice si ca a facut afaceri paguboase pentru comunitatea sa, dar foarte profitabile pentru firme prietene, abonate la lucrari din bani publici. A fost, de exemplu, acuzat ca a aprobat achizitionarea fara licitatie a unui bac la msna a doua in valoare de trei sferturi de milion de euro, desi era vechi si nu mai putea circula decit pina in 2008. Firma care l-a achizitionat a avut profit 228.000 de euro. Inaintea campaniei electorale din aceasta primavara, Liviu Dragnea a cerut Judecatoriei din Alexandria interzicerea aparitiei Gazetei de Sud-Est, motivandu-si solicitarea prin articolele referitoare la activitatea sa, care i-ar prejudicia imaginea.
37. TIMIS
Ilie Sarbu, candidatul PSD. Presa a relatat ca in perioada in care a fost ministru al Agriculturii (2002-2003) a reusit sa cumpere de la RAPPS, printr-o inginerie legislativa, vila in care statea. Imobilul, in suprafata de peste 364 mp, situat in centrul Bucurestiului, a fost transformat in sediul Fundatiei Romania, intrind astfel in categoria imobilelor care puteau fi vandute, lucru care s-a intimplat chiar a doua zi, cand a fost cumparat de Ilie Sarbu cu 200.000 euro, casa valorand de patru ori mai mult. Agroindustriala Grabtim SA, un fost IAS din judetul Timis, evaluat la 19 miliarde de lei si cu o productie in valoare de 16 miliarde de lei, a fost privatizata in 2002, ajungind prin intermediari ( firma SC Hendel SRL- satelit al lui Fangmeier) la Fangmeier SRL, pentru suma de doar 1,2 miliarde de lei. Sotia lui Ilie Sarbu, Sarbu Mariana, a incasat, conform presei, si in anul 2007, 9600 de euro de la Fangmeier GmbH, in calitate de consilier relatii cu Romania.
38. TULCEA
Trifon Belacurencu, candidatul PSD, este asociat la Valcons SA cu Tudor Negrisan, director economic la societatea Deltacons a lui Alexandru Stroie. Conform presei, Deltacons a castigat licitatii la CJ Tulcea, in perioada in care Belacurencu a fost presedinte al CJ. Numele lui Belacurencu este asociat cu Dan Verbina, Alexandru Bittner si Amorel Vatamanescu, controversati oameni de afaceri din Delta Dunarii. Este urmarit penal de DNA pentru rezilierea abuziva a unui contract de cesionare a unor terenuri piscicole din zona Rusca (257 ha) si atribuirea lor fara licitatie firmei Piscicola Tulcea.
Gheorghe Bunduc, candidatul PRM, este actualul presedinte al CJ. A continuat politica de protectie a concensionarilor in favoarea unor controversati oameni de afaceri din Delta, Traian Rece si Alexandru Bittner.
Curtea de conturi i-a cerut anul trecut sa faca demersurile necesare pentru redobindirea domeniului public din Delta, ( conform unei hotariri din 2000 a Curtii de Apel Constanta), dar Bunduc nu doar ca nu a facut nimic, dar a continuat sa aprobe concesionari. Conform presei, in august 2006, CJ a incheiat fara licitatie un contract de dezinsectie de 5,5 miliarde de lei cu o firma care nu avea licenta pentru aceasta activitate.
39. VASLUI
Vasile Mihalachi, candidatul PSD, a fost acuzat de presa ca impreuna cu presedintele CJ a impartit preferential fondurile pentru primariile din judet, avantajindu-le pe cele cu primari de la PSD si PRM. Curtea de Apel Iasi si Tribunalul Vaslui au dat o decizie definitiva in 2007 prin care au recunoscut ilegalitatea distribuirii sumelor si au anulat hotarirea din 31 ianuarie 2007 privind repartizarea pe unitatile administrativ-teritoriale a unor sume defalcate de la bugetul de stat.
Corneliu Bichinet, candidatul PRM, este actualul presedinte CJ. Presa a relatat ca Bichinet a desfiintat in mod arbitrar Directia pentru Protectia Plantelor si a impartit bunurile acesteia. Decizia a fost anulata de Curtea de Apel din Iasi. I se reproseaza si faptul ca si-a numit numit fratele director la Biblioteca Judeteana, institutie subordonata CJ. Presa afirma ca dl. Corneliu Bichinet, in calitatea sa de presedinte al CJ, le-a oferit colegilor de partid sau prietenilor lucrari fara licitatie.
40. VALCEA
Ion Calea, candidatul PSD, actual vice-presedinte al CJ si fost sef al Directiei Agricole Valcea, a fost condamnat penal. Tribunalul Valcea emitea, in 27 iulie 1998, sentinta penala nr.85 prin care l-a condamnat pe Calea, sub acuza de neglijenta in serviciu, la 6 luni inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei in scandalul subventiei pentru porci. In rechizitoriul intocmit de procurori in 8 iulie 1997 se arata cum doua societati comerciale obtinusera in mod necuvenit, pe baza de documente si fapte fictive, sume mari de bani din subventiile acordate de la bugetul statului, conform prevederilor HG nr.528/ 1995 si 293-294/1996. Ion Calea era director general la Directia Agricola si a semnat actele prin care se dadeau subventiile pentru porci. Calea avusese relatii cu infractorii care mintisera pentru a obtine subventiile care nu existau decat pe hartie. Prejudiciul adus statului a fost de 290.822.00 lei vechi
41. VRANCEA
Marian Oprisan, candidatul PSD, presedintele Consiliului Judetean. Pe 5 iunie 2006 a fost trimis in judecata de catre DNA (dosar nr.19/P din 2005 ), alaturi de alte cinci persoane, intre care si vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu. Oprisan a fost acuzat de comiterea a numeroase ilegalitati in desfasurarea programului de pietruire a drumurilor comunale din judet, in calitatea sa de presedinte al CJ si ordonator principal de credite. In mod repetat nu si-ar fi indeplinit obligatiile legale, nu a verificat personalul din subordine, a aprobat referate care nu reflectau realitatea si a obtinut avantaje patrimoniale in favoarea societatilor comerciale, generand pagube de peste un milion de euro. In cazul complexului ,,Caprioara” (din acelasi dosar), Marian Oprisan ar fi cumparat prin interpusi si pe numele mamei sale 8 ha de teren in crangul Petresti. Ulterior, Oprisan a luat initiativa de a cumpara in numele CJ complexul ,, Caprioara”, tot din apropierea crangului. Conform rechizitoriului, Oprisan a intrat sub incidenta art. 75 din Legea nr.393/2004, avind un interes personal in acest caz. Achizitia complexului a produs pagube atat fondului de rezerva aflat la dispozitia Guvernului- 3 miliarde lei vechi, cat si bugetului CJ- aproape 15 miliarde de lei vechi. Capetele de acuzare in acest caz sunt de uz de fals, utilizarea creditului in alte scopuri decit cel pentru care a fost acordat si abuz in serviciu.