Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice ar putea deveni functional la sfarsitul acestei luni. Conducerea acestuia va stabili modalitatile de promovare a produselor traditionale si ecologice romanesti si va organiza cursuri de formare pentru producatori, fermieri si asociatii profesionale.
Pe langa judetele Timis, Bihor, Alba, Iasi, Galati si Brasov, oficiul va avea reprezentare si in Judetul Arges. Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a aprobat recent un ordin prin care producatorii de alimente traditionale vor putea cere derogari de la normele cerute de Bruxelles privind materialele din care sunt facute ustensilele si echipamentele, peretii, ferestrele sau podelele unde se fabrica produse traditionale. Astfel, alimentele isi vor pastra specificul traditional, de exemplu vor fi preparate in vase de lemn si nu de inox si se vor putea vinde atat in Romania, cat si in UE. Din pacate, Romania are inregistrate la nivel national doar 36 de produse traditionale, care sunt inca departe de a fi recunoscute si popularizate in Uniunea Europeana. De Arges, nu mai spunem, caci din atatea produse traditionale care se produc la noi, nu cunoastem sa se fi inregistrat vreunul nici macar la nivel national.