Inculpații a căror anchete sau procese au trenat ani de zile ar putea scăpa basma-curată! Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. De o astfel de decizie s-ar putea bucura inclusiv fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, dar și Elena Udrea (fostul ministru al Turismului), Ioana Băsescu (fiica lui Traian Băsescu), Laurențiu Duță (fostul șef CNSAS) sau Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).
,,Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi.” au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal. Dacă ministrul justiției promovează în următoarele zile o ordonanță de urgență care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției, aceasta ar fi soluția salvatoare, a declarat un alt magistrat pentru G4Media.ro.
O altă perspectivă o are publicația juridică Luju.ro, care abordează o practivă veche a justiției: ținerea dosarelor la sertar și scoaterea lor… la momentul… oportun.
- ,,Printre cei mai afectați vor fi procurorii care și-au făcut o practică din a deschide dosare penale pe care să le lase în nelucrare cu anii, iar în apropierea termenului prescripției să mai întocmească un act pentru a întrerupe cursul prescripției. Este ceea ce purta numele generic în sistemul judiciar de „prescripție specială”, care odată cu Decizia CCR a dispărut! Soluția este normală, dacă ținem cont că revine procurorului să efectueze actele de urmărire penală într-un termen rezonabil, cu respectarea garanțiilor procesuale și a drepturilor părților, și în raport de termenul de prescripție aplicabil infracțiunii investigate.” scrie Luju.ro.
În februarie 2020, la Tribunalul București, fostul primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție. Fiica lui, Ema Pendiuc, a primit 5 ani de detenție, iar omul de afaceri Valentin Vișoiu, 7 ani și 8 luni de detenție efectivă. Acum se judecă apelul la Curtea de Apel București.
Judecătorul Benone Alin Răduinea de la Curtea de Apel București a fost detașat la CSM pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data de 15 martie 2022, potrivit portalului CSM. Decizia a fost luată pe 24 februarie 2022 de către Secția pentru judecători a CSM, când atenția presei era focalizată pe războiul din Ucraina.
Judecătorul CAB Benone Alin Răduinea făcea parte din completul care judeca dosarul de corupție al fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al samasarului de drepturi litigioase, Valentin Vișoiu. Consecința detașării a fost că cercetarea judecătorească trebuia reluată.
Pe 10 februarie 2022, Curtea de Apel București admisese cererea de recuzare formulată de DNA și îi înlocuise din dosar pe judecătorii Nicoleta Nolden și Aurel Găitan.