In mijlocul dezolantei ierni martiene, norii de zapada acopera ambii poli ai Planetei Rosii. Dar, spre deosebire de zapada de la noi, „fulgii de nea” de pe Marte nu sunt alcatuiti din cristale de apa inghetata, ci din cristale de dioxid de carbon. Mare parte din atmosfera martiana este compusa din dioxid de carbon, iar in timpul iernilor, temperatura de la polii planetei devine atat de scazuta, incat pana si dioxidul de carbon se solidifica.
Recent, cercetatorii din cadrul MIT au calculat marimea fulgilor de zapada de pe Marte. La prima vedere, se pare ca particulele de zapada de la Polul Sud martian sunt mai mici decat cele de al Polul Nord, dar in mod cert, ambele categorii de fulgi au dimensiuni infime, de marimea unei globule rosii sangvine. "Sunt particule foarte fine. O ninsoare pe Marte seamana mai degraba cu o ceata densa, deoarece fulgii sunt foarte mici", declara Kerry Cahoy, profesor de aeronautica si astronautica in cadrul MIT. In decursul unui an martian, cercetatorii au mai descoperit ca temperaturile scad dinspre toamna spre iarna, iar norii de zapada se extind de la polii martieni spre ecuatorul planetei.
Moleculele de dioxid de carbon cristalizate de la Polul Nord martian au un diametru cuprins intre 8-22 microni, iar cele din sud ating un diametru de 4-13 microni. Cercetatorii americani sustin ca analiza detaliata a "fulgilor" de zapada martieni va ajuta la intelegerea mai buna a climei planetei si a proprietatilor si conditiilor de deplasare a particulelor de praf din atmosfera lui Marte.
Sursa: Daily Mail