Rezultatele alegerilor de duminica nu m-au surprins. Mi-ar fi placut sa ma surprinda, dar asta ar fi insemnat ca romanii, in speta argesenii, sa se fi maturizat in ultimii patru ani. Mai grav este ca, dupa aproape 19 ani de la Revolutie, in Arges nu exista alternanta la guvernare. Nici in administratiile locale (80% dintre ele au aceiasi sefi, doar Campulungul si Curtea de Arges, dintre marile orase, au intrat in turul al doilea de scrutin), dar nici in cea judeteana. In concluzie, PSD a castigat detasat fata de rivalii sai, fapt care afirma inca o data criza acuta in care se afla clasa politica autohtona.
Obtinerea cu mult peste 50% din mandatele de primar, consilieri locali si judeteni, dar si castigarea titlului de presedinte al Consiliului Judetean Arges, au doua consecinte: statueaza PSD-ul in continuare ca principal actor pe scena politica argeseana, dar il si pozitioneaza in prima linie pentru alegerile parlamentare din toamna. Marele avantaj pe care PSD il are in acest sens consta in puterea de decizie asupra impartirii judetului in colegii uninominale. Pana ca acest lucru sa se stabileasca insa, social-democratii vor profita de cateva momente pentru a trai victoria de la locale. Indiferent de tertipurile pe care le-au folosit pentru a atrage electoratul la urne, pesedistii au obtinut ceea ce si-au propus: sa pastreze culoarea rosie a judetului.
Imagine contestata de contracandidati, rosul a reusit sa starneasca din nou interesul celor mai multi dintre alegatorii din mediul rural, in special prin forta pe care o impune. In aceasta campanie a predominat contactul candidatului cu cetateanul. Intalnirile, strangerile de mana, nu i-a oprit insa pe unii sa-i injure printre dinti si, chiar, in fata pe cei care pretindeau ca fac dovada solidaritatii de neam. Nu au fost multe astfel de reactii, pentru ca oamenii, in general, se tem sa spuna ce simt si se multumesc cu putin. Daca el, candidatul, iti da cand ii arde buza, o bancnota de 50 sau 100 RON, tu, cetatean, te simti obligat sa il recompensezi. Manipularea, influentarea votului prin metode care compromit atat viitorul ales, cat si pe el cel care alege, sunt practici ale unui sistem pe care argesenii il iubesc asa de mult, incat nu concep sa renunte la el. Acest comportament deviant, prin care politicianul apeleaza la tehnici psihologice pentru a-i intimida pe pensionari – principala categorie fidela PSD – arata carantele de structura ale societatii. Daca ii intrebi, cei batrani, de la tara mai ales, spun ca isi doresc un viitor mai bun pentru cei tineri. La randul lor, cei tineri, in special cei care privesc superficial lucrurile, sunt usor influentabili. Se face o fantana cantatoare, se inaugureaza o nocturna, se tin concerte, ca sa se puna stampila pe „infaptuitor”.
Nu-i nimic. Traim si asa. In indolenta, comoditate, lipsa a gandirii critice. E mai rau ca in anii 90, pentru ca nu am invatat nici acum ce inseamna libertatea de alegere. Sanatosi sa fim, ca restul vine de la sine!
redactor-sef IMPACT IN ARGES