Campulungul de Muscel a fost invadat de scriitori. Nu orice fel de scriitori, ci aceia care astazi, ajunsi la maturitate, scriu deja, prin operele lor, istoria literaturii contemporane. Sunt acei scriitori care inainte de ’89 au hotarat sa aduca un suflu nou in literatura, opunandu-se cu vehementa unui regim ostil libertatii de exprimare.
Multi dintre ei au platit cu viata sau au fost pur si simplu exilati pentru indrazneala lor. Pentru multi dintre ei viata nu a mai avut rabdare, Mircea Nedelciu, Ion Monoran, Dan David, Aurel Dumitrascu, Ion Stratan, Ioan Flora, Gheorghe Craciun, Al. Th. Ionescu au trecut la cele vesnice, lasand in urma lor opere consistente. Dar mai presus de toate ramane efervescenta culturala creata in decursul a patru decenii de acesti scriitori raspanditi in toate colturile tarii.
Fenomenul ’80 este astazi o certitudine. Nu ai cum sa vorbesti despre literatura prezentului fara sa iei in calcul o astfel de miscare culturala. Faptul ca la Campulung nume importante ale generatiei au sosit pentru a se intalni cu iubitorii de literatura este un eveniment fara precedent. Niciodata, cred, municipiul de la poalele Mateiasului nu a avut o asa de mare concentrare de scriitori pe metru patrat.
Vor fi multi care vor zice ce ne trebuia noua asa ceva, cand situatia tarii este oarecum dramatica! Dar sa nu uitam ca astfel de nenorociri s-au tot abatut asupra noastra de vreo saizeci de ani incoace, ele au fost consemnate in cateva pagini de istorie, insa identitatea noastra s-a pastrat prin cultura. Si acest lucru nu este putin!
In alta ordine de idei, datorita aceastei manifestari despre Campulung se va vorbi mult timp de aici incolo in mass-media din tara si nu numai, municipiul intrand astfel intr-un circuit al oraselor culturale precum Sibiul, Sighisoara etc.
Insa nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu am fi gasit intelegere la cei din administratia locala, primar si consilierii locali, fapt pentru care le multumim!