Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd astfel de terase, cu mese care așteaptă clienți în aer liber, la două grade Celsius, mă ia cu friguri. În primul rând, pentru că e, evident, prea frig ca să stai la terasă în aer liber, dar și pentru că e trist să vezi cum niște afaceri, în care s-au investit mulți bani și multe speranțe, se duc pe apa sâmbetei.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Argeș, condus de prefectul Emanuel Soare, a decis astăzi să interzică funcționarea teraselor prevăzute cu mai mult de o latură închisă (cu sau fără tavan), indiferent de materialul din care este confecționată aceasta și de natura materialului (permanent sau retractabil). În cazul încălcării de către agenții economici, în mod repetat, a măsurilor stabilite pentru combaterea răspândirii virusului SARS-Cov-2, se vor efectua demersuri, în condițiile legii, pentru retragerea autorizației de funcționare.
Da, sănătatea e pe primul loc, dar nici să mori de foame nu e prea… sănătos. Aici aș vrea să înțelegeți că mă refer la moartea unor agenți economici.
Pentru multă lume Statul este o entitate abstractă, care picură cu bani din Cer peste prefecturi, consilii județene, pensionari, Armată, Poliție și toată droaia de bugetari de lux sau mai amărâți ai insulei de bunăstare, România. Vom descoperi, cât de curând, că banii de la Stat, care picură sau chiar curg cu nesimțire pe capul unora, nu vin deloc din Cer, ci de la cei care se încăpățânează să facă afaceri plătitoare de taxe și impozite către Stat.
Domeniul Horeca a fost crunt lovit de pandemie, dar, uneori, parcă mai crunt de portăreii Statului care își imaginează că tot ce zboară se mănâncă.
Unii agenți economici din Horeca au căutat să se adapteze, ca să poată funcționa în condiții de siguranță sanitară și să plătească în continuare salarii angajaților, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern pentru șomaj. Adică, în loc să ia bani de la Stat, au investit mulți bani ca să corespundă normelor, pentru a PLĂTI salarii și impozite, sperând un ipotetic profit.
M-am întrebat de multe ori, cum reușește o cafenea să funcționeze după ce a rămas doar cu patru-cinci mese pentru clienți.
Până acum, cea mai frecventă soluție aplicată de cafenele și restaurante a fost amenajarea unor terase cu pereți retractabili care să permită circularea aerului. Dotate cu sisteme costisitoare de încălzire, aceste spații ofereau condiții decente clienților, chiar și în acest sezon rece. Mărirea distanței dintre mese și soluțiile de dezinfectare asigurau respectarea normelor sanitare. Până astăzi, când CJSU le-a tras definitv proprietarilor de cafenele și restaurante preșul de sub picioare, interzicându-le și forma asta de ”supraviețuire”.
Agenții economici afectați sunt revoltați și acuză vremelnicii cârmuitori că le distrug afacerile, dând dovadă de ipocrizie și dublă măsură în elaborarea deciziilor, deoarece știu foarte bine că cel mai mare pericol de infectare este în marile aglomerări de la supermarketuri, mall, etc. Sau, de ce nu, în cozile de la Serviciul de Înmatriculări Auto care încolonează sadic cetățenii de atâția ani de zile.
După ce ai vrut să bagi cu forța oamenii în cabinele de vot, după ce ai lăsat școlile deschise și virusul a găsit calea optimă de a pătrunde în casele românilor, astfel de decizii sunt frecții la picior de lemn.
Înaintea deciziei de astăzi a CJSU, la Mioveni afacerile de gen au primit și amenzi generoase, ca bonusuri de funcționare.
În timp ce supermarketurile își văd liniștite de mașinăria infernală de produs profit pentru alte nații, afacerile locale mici sunt condamnate să devină tot mai mici sau să se ducă…
P.S. Totuși, onor CJSU a permis ”activitățile tradiționale de sărbători”, astfel încât grupuri de maxim 6 urători vor putea duce Covidul, pardon, Colindul, din poartă-n poartă…