3,K
Fiecare dintre guvernele care s-au succedat la guvernare incepand cu 1989 a ramas in constiinta colectiva prin ceva: guvernul Roman prin demararea liberalizarii preturilor si inceperea reformei economice, guvernul Stolojan prin nationalizarea valutei, guvernul Vacaroiu prin politica pasilor marunti (incetinirea reformei economice), guvernele Conventiei democratice prin inexistenta celor 15000 de specialisti si prin inconsistenta de care au dat dovada (mai putin guvernul Isarescu), iar guvernul Adrian Nastase printr-o guvernare buna din punct de vedere economic (opinia mea), dar prin tendinte antidemocratice evidente.
Am avut curiozitatea, ca cetatean, dar si ca specialist in economie, sa analizez guvernarea liberala din perioada 2004 – 2008. Eu sunt unul dintre cei care nu prea cred in vorbe, ci in fapte, iar pentru un economist faptele se transpun in date statistice. Aceasta voi incerca sa fac in continuare, sa arat, cu cifre si argumente, ca guvernul liberal condus de Tariceanu chiar a fost preocupat de soarta romanilor, atat a oamenilor de afaceri, a celor care presteaza profesii liberale, dar si a salariatilor, pensionarilor, taranilor, persoanelor sarace. Cred ca toti cetatenii acestei tari, fara exceptie, pot spune ca, in 2008 traiau mult mai bine decat in 2004. Cati dintre cetatenii acestei tari pot spune, acum in aprilie 2011, ca traiesc mai bine decat in decembrie 2008? In afara de cateva zeci de mii de potentati portocalii, cred ca sunt foarte putini romani care au un nivel de trai macar comparabil cu cel din timpul guvernarii liberale.
In timp ce actuala guvernare incearca sa ne convinga ca trebuie sa fim saraci, ca nu ne trebuie prea multe spitale si nici scoli in zonele rurale, guvernarea liberala a fost una vizionara. In timp ce guvernul Boc a facut din Romania ultima tara a Uniunii Europene (ne-au depasit pana si bulgarii), Tariceanu isi dorea ca pana in 2020 Romania sa devina a opta putere economica a Uniunii Europene. Basescu si Boc vor sa fim saraci, pentru a ne controla si manipula mai usor, fara sa le pese de sanatatea noastra, de educatia copiilor nostri, de bunastarea cetatenilor acestei tari. Tariceanu, un intelectual rafinat, un om educat si cult, a avut viziunea unei tari civilizate, respectate in Uniunea Europeana si in lume. Ganditi-va cum era primit Tariceanu la Bruxelles si cat de bine se simtea printre liderii europeni, si cat de stingheri sunt domnii Basescu si Boc cand trebuie sa se intalneasca cu elita Europei. Calitatea liderilor conteaza si multe probleme pot fi rezolvate prin dialog intre lideri.
Cresterea economica si Produsul Intern Brut
Am fost de cateva ori in tari din vestul Europei in 2007 si 2008. Cei cu care stateam de vorba ma intrebau ce se intampla in Romania, cum este posibil ca o tara care pana atunci nu insemna nimic in Europa, sa aiba ritmuri asa ridicate de crestere economica (cea mai mare din Uniunea Europeana). In 2007, Romania a avut o crestere economica de 6% (in conditiile unui an foarte dificil marcat de seceta), iar in 2008 cresterea economica a fost de 7,9%. Eram mandru ca sunt roman, strainilor cu care vorbeam le spuneam: mai avem putin si va prindem din urma, avem o tara care infloreste, in care firmele straine se inghesuie sa investeasca. Si din 2009 totul s-a prabusit, parca toata tara a fost invadata de un stol de lacuste. Astfel ca, dupa o perioada indelungata de crestere economica a venit reculul: in 2009 economia a scazut cu 7,1%, iar in 2010 cu circa 2%, fiind, impreuna cu Grecia, singurele tari din Uniunea Europeana care nu au inregistrat crestere economica. PIB pe locuitor a scazut de la 6500 de euro in 2008, la 5700 de euro in 2010. De mentionat ca in timpul guvernarii liberale, PIB pe locuitor a crescut de la 2800 de euro (in 2004) la 6500 de euro (in 2008), cresterea fiind de 132%! De cand exista Romania moderna, nu s-a mai inregistrat o astfel de crestere in numai 4 ani. Iar in numai 2 ani, Basescu si Boc au reusit performanta de a-l reduce cu aproape 13%!
Investitiile
Guvernarea liberala a fost o guvernare a investitiilor. Atragerea investitiilor a fost rezultatul crearii unui climat economic stabil, deschis si competitional, prin limitarea interventiei statului in economie si incurajarea initiativei private. In perioada 2005 – 2008 Romania a inregistrat cea mai mare rata de crestere a investitiilor straine din intreaga Uniune Europeana. In aceasta perioada s-a realizat un volum de investitii straine de peste 2 ori mai mare decat in intreaga perioada 1991 – 2004! In 2008, volumul investitiilor straine a fost de 8,5 miliarde de euro, de peste 4 ori mai mare decat in anul 2010 (aproximativ 2 miliarde de euro). Este evident ca in timpul guvernatii Tariceanu investitorii aveau incredere in economia romaneasca, lucru care nu se mai intampla in guvernarea Basescu – Boc. Ati mai auzit de vreo companie mare care sa vina in Romania incepand cu anul 2009? In timp ce guvernul liberal convingea mari companii precum Nokia sau Ford sa vina in Romania, guvernul portocaliu nu poate nici macar sa pastreze investitorii actuali in Romania, multi mutandu-si afacerile in Bulgaria, Ungaria sau Republica Moldova!
Calitatea vietii
Pentru guvernul liberal, cresterea calitati vietii si eradicarea saraciei a fost o prioritate. Rata saraciei severe inregistrata in Romania s-a redus de la 5,9% in 2004 la 3,5% in 2008 (actuala putere nu mai prezinta rapoarte privind saracia, asa cum se intampla in timpul guvernarii liberale). Aceasta reducere s-a datorat preocuparii guvernului Tariceanu pentru cresterea veniturilor si sprijinirea persoanelor aflate in dificultate. In perioada 2004 – 2008, castigul salarial mediu brut a crescut cu 116,3%, de la 818 lei in 2004 la 1769 lei in 2008. Ce diferenta fata de politica actualei puteri de saracire a populatiei prin taieri de salarii, anulari de sporuri si alte astfel de masuri (guvernul Boc = guvernul minus 25%).
Pensiile au crescut in timpul guvernarii Tariceanu. In 4 ani, valoarea punctului de pensie a crescut de la 286,9 lei la 732,8 lei (crestere de peste 2,4 ori). In acelasi interval de timp, puterea de cumparare a pensiilor a crescut cu 110%. In aceasta perioada, pensionarii, adica parintii sau bunicii nostri, nu au mai avut grija zilei de maine, pensiile fiind decente, pentru prima data dupa 1990. Se pare ca Basescu, Boc si toata gasca lor ii urasc pe pensionari, asa cum urasc pe toti romanii, pentru ca, in numai doi ani, puterea de cumparare a pensiilor a scazut cu 20%. Asta inseamna mai putine alimente si medicamente pentru pensionari, acestia fiind sortiti unui trai de mizerie si unei morti timpurii. Guvernul liberal i-a tratat cu demnitate si respect pe pensionari si le-a rasplatit meritele si munca de o viata, lucru pe care nu-l face actuala putere.
Guvernul liberal a creat locuri de munca, in perioada 2005 – 2008, numarul mediu de salariati a crescut cu 585.000 de persoane. Rata somajului era in anul 2008 printre cele mai mici din Europa. La sfarsitul guvernarii liberale erau 376.000 de someri, rata somajului fiind 4,1%. Guvernarea Basescu – Boc a reusit performanta ca in numai 2 ani sa dubleze numarul de someri (anul trecut Romania a avut peste 700.000 de someri si o rata a somajului de peste 8%).
In timpul guvernului Tariceanu, din ce in ce mai multi romani au dobandit o proprietate si si-au dotat-o corespunzator. Ca sa ne facem o idee despre cum traiau romanii in timpul guvernarii Tariceanu, trebuie stiut, de exemplu, ca in 2008, au fost inmatriculate de 3 ori mai multe autoturisme decat in 2010! Si pentru ca tot am amintit de masini, sa mai spunem ca pretul benzinei (Euro 95) la sfarsitul guvernarii liberale era de 2,77 lei, fata de 5,34 lei in prezent!
Modernizarea satului romanesc
Guvernarea liberala a acordat o atentie deosebita satului romanesc. In perioada 2005 – 2008, multe dintre satele romanesti si-au schimbat infatisarea. Au fost realibitate, modernizate sau asfaltate drumuri de interes local si drumuri judetene. Au fost puse in practica programe pentru alimentarea satelor cu apa si pentru canalizare. In jur de 2500 de sate au beneficiat de pe urma acestor programe. In aceasta perioada au fost construite zeci de scoli noi pentru copii taranilor romani si au fost modernizate cateva sute. A fost modernizate si echipate dispensare medicale in zonele rurale si au fost incurajati si sprijiniti medicii pentru a veni sa traiasca in zonele rurale, astfel incat populatia satelor romanesti sa beneficieze de asistenta medicala corespunzatoare. Ce diferenta fata de actuala guvernare, care inchide spitale, desfiinteaza scoli si ii obliga pe copii sa mearga pe jos uneori si 10 kilometri pe zi, prin zapada, ploaie, frig, pentru a ajunge la scoala. Sa nu uitam ca de aceste beneficii au profitat comunele Romaniei, indiferent de culoarea politica a primarilor lor. In prezent, guvernul Boc aloca bani doar catre comunele cu primari portocalii, exercitand presiune si santaj asupra cetatenilor si primarilor din comune care nu sunt conduse de PDL.
De asemenea, taranii romani nu ar trebui sa uite ca in timpul guvernului Tariceanu au primit subventiile la timp, au beneficiat de pretul scazut la motorina, au beneficiat de subventii la achizitionarea de echipamente agricole si material saditor. Cei care au accesat fonduri prin programele europene au beneficiat, prin programul Fermierul, de cofinantare, de dobanzi subventionate de stat. In timpul guvernarii liberale, au fost folosite toate fondurile europene derulate prin programul de preaderare (PHARE, ISPA si SAPARD). In prezent, dupa mai bine de 2 ani de guvernare portocalie, Romania a reusit sa atraga doar 9,44% din fondurile alocate pentru perioada 2007 – 2013, situandu-ne pe ultimul loc in Uniunea Europeana. De fapt, am ajuns pe ultimul loc in Europa in toate privintele.
In loc de concluzii
Cred ca este evident ca guvernarea liberala din perioada 2004 – 2008 a fost una de succes. Liberalii au dorit o Romanie civilizata, respectata, prospera, egala cu celelalte natiuni europene. Modernizarea Romaniei a inceput cu lucrurile esentiale: invatamantul si sanatatea. Modernizarea scolilor, cresterea nivelului de pregatire a copiilor nostri, imbunatatirea asistentei sanitare, modernizarea satelor a fost doar prima etapa a dezvoltarii Romaniei. Tariceanu si-a propus pentru mandatul sau sa realizeze ceea ce este esential intr-o tara civilizata: scoli bune, spitale bine dotate, venituri decente pentru romani. Ar fi urmat si altele: dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare urma sa fie prioritatea perioadei 2009 – 2012. Din pacate, la alegerile generale din 2008 si cele prezidentiale din 2009 a castigat demagogia. Asta in dezavantajul romanilor.
cristiavr@yahoo.com