Cred in egalitatea de sanse, dar mai presus in drepturile si libertatile fiecarui cetatean, indiferent de gen, rasa si nationalitate. Cred in familie si am convingerea ca femeia este jumatatea care echilibreaza balanta. Cred in viata sociala si in rolul femeii in societate. Cred in puterea de decizie a unei femei si in barbatia de care da dovada atunci cand situatia i-o cere. Cred in eleganta si in atitudinea femeii, in curajul ei, in subiectivismul plin de sarm, dar si in al saselea simt pe care il poseda. As minti daca nu as recunoaste ca sunt o feminista convinsa. Si mai cred in femeia moderna. Acea femeie care incearca sa-si depaseasca limitele, careia nu ii e teama sa riste chiar daca altele nu au mai facut-o inaintea ei. Cred in mobilitatea si in capacitatea ei de adaptare continua.
Dupa 89, in Pitesti s-a observat o schimbare majora in ceea ce priveste conditia femeii si accesul acesteia pe piata muncii. Din ce in ce mai multe femei se angajeaza dupa terminarea facultatii, incep sa se intretina singure, se orienteaza mai intai spre dezvoltarea unei cariere, dupa care devin interesate de intemeierea unei familii. Totusi, numarul celor care fac parte din aceasta tipologie nu este foarte ridicat. In plus, necesitatea lor de a primi cat mai multa informatie nu exprima si o intentie reala de implicare activa in viata cetatii. Ele refuza sa-si manifeste spiritul civic, gasindu-si preocupari casnice si de petrecere a timpului liber, daca s-ar putea, in afara spatiului cotidian. Aceasta forma de respingere a prezentului, a imediatului, echivaleaza cu dezinteresul fata de ceea ce este astazi in orasul lor, in cartierul lor, in casa lor. Iluzia ca reusim sa controlam tot ceea ce misca sub ochii nostri ne face sa credem ca suntem stapani pe noi si pe viitorul nostru. Nu ne dam seama insa ca aceasta nu este decat atat: o iluzie.
Putem decide pentru noi in cea mai mare masura. Putem influenta mersul civic al localitatii in care ne desfasuram activitatea si in care ne crestem copiii. Le putem face o surpriza celor care cred ca femeile sunt inferioare barbatilor.
In prezent, in conducerea administratiei locale sunt cateva doamne. Le numeri pe degetele de la o mana. Una dintre acestea este Anca Barbu, asociata in mintea oamenilor cu o bata de baseball pe care o tine ca si cand ar vrea sa atace pe cineva. As putea sa comentez destul de mult vizavi de candidatura liberalei. Ma voi limita insa la doua momente la care am asistat recent. Primul legat de vizita premierului Tariceanu in Arges, in asteptarea caruia Anca Barbu nu a stat degeaba. Aceasta si-a facut cum a stiut mai bine campanie printre membrii de partid, a interactionat cu sala, a dansat, a cantat imnul electoral al PNL, i-a declarat sotului sau ca il iubeste, a zambit chiar si in conditiile in care sunetul de la microfon producea o poluare fonica din cinci in cinci minute. Cu toate acestea, am simtit o nepotrivire de caracter. A vrut sa para joviala, si-a pus incaltari cu toc, dar sport (care, de altfel, i-au atras privirea si primului-ministru), a sarit entuziasmata de vreo sase ori de pe scaun aratand semnul victoriei, dar mai era ceva. Sau, mai degaraba, lipsea ceva. Anca Barbu este o fire serioasa, insa ea nu a atras atentia decat prin vestimentatie, comportament, nu si prin discurs. A dat mai putina importanta discursului privind platforma sa electorala, facand in asa fel incat lumea sa o retina prin imaginea tinereasca. Nimic de reprosat. Fiecare din noi incercam sa ne pastram tineretea, dar atunci cand ne fortam sa aratam ca suntem tineri, desi am trecut de o varsta, nu prea mai da bine.
Forta pe care o are Anca Barbu, ca si contracandidata a lui Tudor Pendiuc, este mica. S-a vazut chiar la ultima sedinta de consiliul local. Acest al doilea moment in care am surprins-o pe “Prima(r) doamna de fier”, a pus-o in inferioritate fata de majoritatea pesedista care sustinea contrariul celor pe care ea incerca sa le afirme. Disputa de idei este cea care lipseste cu adevarat unei sedinte de consiliu. In locul acesteia, avem parte mereu de simulacre ieftine. Anca Barbu are meritul insa de a fi luat cuvantul aproape la fiecare dintre ele, chiar daca luarea de pozitie nu a influentat votul final.
De ce sa votam un candidat femeie? Pentru ca vremurile s-au schimbat, iar evolutia noastra depinde de modul in care privim femeia. Stiati ca in Parlamentul suedez 45% dintre membri sunt femei, aceasta tara fiind printre cele mai bogate de pe glob?!
redactor sef „Impact in Arges"