Evenimentele de la 1989 ne-au creat printre altele si posibilitatea exercitarii publice a unui drept, si anume DREPTUL LA CRITICA. Putem critica orice: de la politistul de pe strada, pana la Presedintele Romaniei. Pe oricine si orice ni se pare noua ca trebuie criticat. Ati observat insa ceva? „Cainii latra, ursul merge”.
In cele ce urmeaza va voi propune ceva: sa renuntam, macar pentru un timp, la acest drept. Si aici ma refer in principal la criticile aduse clasei conducatoare. Sa inlocuim aceste critici cu sugestii, cu sfaturi, chiar cu incurajari. Ganditi-va ca va angajeaza cineva si va da spre rezolvare un proiect dificil. La scurt timp dupa aceea, incepe sa va critice, fara insa a va concedia. „Nu faci bine aici”, „Cam tragi de timp”, „Te credeam mai destept”, „Am impresia ca ma furi”, s.a.m.d. Cum v-ati simti?
La inceput ati cauta sa va justificati, dar incet-incet veti ajunge sa va doara in cot de proiectul incredintat si sa cautati sa traiti pe banii lui cat se poate de mult. Aceasta este situatia clasei politice. Ii platim foarte bine, dar au parte numai de critici si bascalie (nu spun ca sunt nejustificate) si de aceea devin tot mai dezinteresati de problemele pe care trebuie sa le rezolve. S-a ajuns la situatia paradoxala ca in sondajele de opinie institutii ca armata si biserica sa fie pe primul loc in ceeace priveste increderea populatiei, iar guvernul si parlamentul pe ultimele locuri. Personal, eu nu am incredere nici in biserica nici in armata deoarece, in afara de a-mi scoate bani din buzunar, nu mi-au adus nimic bun pana acum si prefer sa am incredere in guvern si parlament fiindca, vreau nu vreau, de actiunile si deciziile lor depinde bunastarea mea si a familiei mele.
Fac aceasta propunere acum fiindca din acest an avem un nou guvern si un nou parlament (ales uninominal, nu la gramada) si cred ca este spre binele tuturor sa profitam de acest nou inceput si sa-l folosim cat mai eficient, sprijinindu-l cu materia cenusie de care dispunem. Analizati singuri situatii din viata voastra cand ati fost supusi unor critici inversunate si aduceti-va aminte cum ati reactionat. Daca voua nu v-a convenit, de ce credeti ca altora le va conveni?
Ati putea spune ca o critica, daca este constructiva, este foarte buna. Aparent asa este, numai ca toata lumea are impresia ca, daca critica pe cineva, o face constructiv; distructiv este numai cand este criticata propria persoana. Deci nu am rezolva nimic cu asta. Totusi sunt de acord si este chiar bine sa pastram o parte a criticii si anume AUTOCRITICA. Nu vom reusi niciodata sa ne criticam atat de tare incat sa ajungem sa ne devenim indiferenti.
Veti spune ca este foarte greu sa renuntam la un obicei cu care ne-am obisnuit de mici (de la parinti, de la scoala etc), dar ganditi-va ca o faceti cu un scop nobil, acela de a trai mai bine. „Mai bine” insemnand pentru omul modern mai nestresat si in armonie cu ceilalti. Daca vechile metode nu v-au adus acest lucru inseamna ca nu sunt bune si atunci trebuie inlocuite. Nu le putem inlocui cu ceva asemanator, ci cu ceva diametral opus, fiindca la aceleasi actiuni (sau inactiuni) vor corespunde aceleasi efecte.
Este adevarat ca este mai usor sa critici ceeace fac altii, decat sa faci analize si sa vii cu solutii sau completari. Acum, daca avem ceva de spus este foarte usor sa ne facem auziti. Toate institutiile statului au linii directe de telefon si adrese de e-mail. Trebuie doar sa ne invingem inertia si prejudecatile si sa incepem sa ne transformam din chibitii de pe margine in cetateni activi si responsabili, care au un cuvant de spus in hotararile care le afecteaza viata.
Putem incepe acest experiment prin identificarea unei probleme cu impact cat mai larg si discutarea acesteia pe forum. Dupa ce am gasit una sau mai multe solutii, sa le sintetizam intr-un material pe care, cu relatiile si influenta noastra, sa-l promovam si sa-l sustinem cat mai sus posibil.
Daca se doreste adoptarea unei legi cu care nu suntem de acord, ascultarea telefoanelor spre exemplu, in loc sa o criticam putem solicita o motivare documentata (studii, statistici etc.) din partea initiatorilor si pe baza acestora sa venim cu contrapropuneri sau sa constatam ca argumentele ce ni s-au adus sunt multumitoare si ca aceasta lege este un must have pentru noi (ceva fara de care nu am mai putea trai).
Sa nu ne inchipuim ca daca am ales un parlamentar care, eventual a ajuns ministru, acesta a devenit supraom peste noapte. Este un om obisnuit, supus greselilor si tentatiilor, ca oricare dintre noi si care are nevoie de sprijin pentru a-si putea face cat mai bine treaba. Cei care nu au nevoie de parerea noastra inseamna ca fie sunt increzuti, fie sunt incompetenti si atunci stim ca data viitoare sa nu-i mai trimitem in parlament. Nu avem nevoie de astfel de reprezentanti.
Este timpul sa strangem randurile si sa ne folosim cat mai mult inteligenta. Ignoranta a fost si va fi taxata aspru in toate vremurile, cu atat mai mult in cele de criza.
Perioada copilariei societatii romanesti ar trebui sa se incheie. Ganditi-va ca noi romanii am pus pe butuci sistemul socialist si nici cu cel capitalist nu ne descurcam prea bine. Oare de ce? Haideti sa ne analizam si sa vedem unde am gresit noi personal si ce putem face pentru a nu mai repeta aceste greseli. Cat timp vom cauta paiul din ochiul celuilalt nu vom trai mai bine. Daca sunteti din categoria oamenilor de succes, care sunt multumiti de viata si de sistemul de valori pe care vi l-ati creat, atunci aveti obligatia morala de a impartasi din experienta dumneavoastra si celorlalti. Sunt multi oameni care inca isi cauta un loc in viata si veti fii uimiti de impactul pe care povestirile si pildele dumneavoastra le vor avea asupra destinului acestora.
Sa nu va ganditi ca daca in societatea romaneasca se va intampla ceva rau, dumneavostra nu veti fii afectati. S-ar putea sa fim cu totii afectati si atunci sa ne para rau ca, in loc sa ne facem auziti si ascultati, am bagat capul in nisip, crezand ca totul se va rezolva de la sine.
S-ar putea ca acest articol sa atraga critica unora dintre dumneavoastra si-mi asum toata raspunderea. Inainte insa de a critica, va rog sa va retrageti un minut in forul dumneavoastra interior si daca acesta va spune sa criticati, atunci faceti-o.
Astept comentariile si sugestiile dumneavoastra.