Atat primarul Tudor Pendiuc, cat si presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu ne-au promis o alta abordare a administratiei publice in viitorii patru ani. Nu stim, deocamdata, cum vad domniile lor aceasta… „altfel de abordare”, insa, in ceea ce ne priveste, simtim nevoia unor schimbari radicale in multe dintre aspectele ce tin de viata administrativa a municipiului si a judetului.
Una dintre cele mai importante schimbari consider ca ar trebui sa aiba loc la nivelul mentalitatii. Si nu doar a mentalitatii celor doi lideri – Pendiuc si Nicolescu – ci si a mentalitatii consilierilor locali si judeteni. Si a celor de la putere, si a celor din opozitie. In ceea ce priveste consilierii PSD, majoritatea acestora au dovedit ca sunt lipsiti de personalitate, de initiativa, de interes. Intrebandu-i despre activitatea lor din ultimii patru ani, consilierii PSD s-au ascuns, inerent, dupa replica: „Pai noi am sustinut proiectele si platforma-program ale domnului presedinte (respectiv ale domnului primar) si nu vedem de ce ar fi trebuit sa avem si altfel de initiative”. Alti consilieri, mai cu jumatate de gura, au afirmat ca nu prea le este permis sa iasa in evidenta, ca asa este strategia partidului: nimeni nu scoate capul de la cutie dupa… capul lui.
Chiar si adevarate fiind aceste lucruri, asta nu demonstreaza decat ca am avut, intr-o coplesitoare majoritate, niste consilieri locali si judeteni care s-au complacut sa joace rolul de maimute, desi maimutele, dincolo de capacitatea extraordinara de a imita, mai au si ele niste strafulgerari de… inteligenta, te mai surprind cu niste actiuni facute din proprie initiativa… Nu cred ca aceasta comparatie este una prea dura, cert este ca de maimute in administratie nu mai avem nevoie.
Privesc noile liste de consilieri locali si judeteni ale PSD cu o oarecare strangere de inima deoarece, pe langa fostele… maimute, s-au mai adaugat si alti… maimutoi. Sper, insa, ca nu vom avea parte, si in acesti patru ani, de un cor al maimutelelor PSD si ca cei care ne reprezinta in forurile executive vor intelege ca reprezinta interesele unui intreg judet iar responsabilitatea este una pe masura. Vor intelege ca fiecare in parte trebuie sa vina cu proiecte, sa vina cu idei noi, sa vina cu solutii la probleme, nu sa lase doar in carca primarului si a presedintelui de Consiliu Judetean toate aceste lucruri. Iar Pendiuc si Nicolescu vor trebui sa inteleaga, la randul lor, ca este necesar sa imparta responsabilitatile, ca nu le pot face ei pe toate, ca cei care fac parte din forurile executive trebuie lasati si incurajati sa-si faca treaba pentru care au fost alesi. Ce-i drept, alesi la gramada, pe lista, dar alesi.
Daca la PSD am avut de-a face, in general, cu maimute, la PD-L si PNL am avut… maimutareala cat cuprinde. La o prima vedere, am fi tentati sa spunem ca liberalii si democrat-liberalii au fost extrem de combativi, s-au luptat pe viata si pe moarte pentru a stopa proiectele de hotarare pe care le considerau a fi in neregula. In realitate, insa, majoritatea au facut play-back si gargara de dragul mediatizarii. Multi dintre ei au fost prinsi pe picior gresit, cu temele nefacute, vorbind in afara subiectului si chiar si in afara reglementarilor legale, fara sa se documenteze in prealabil. Unii dintre ei si-au schimbat votul si opiniile de la o luna la alta, functie de interesele personale. Unii si-au vandut votul chiar de la inceputul mandatului. Nici macar unul singur nu si-a urmarit proiectele initiate personal; le-a lasat sa moara in fasa, fara sa se lupte pentru ele, aruncand vina pe municipalitate ca nu le-a pus in aplicare.
Despre consilierii PRM… numai de bine. Netrecand examenul acestui mandat, peremistii vor privi de pe bara la colegii lor din celelalte partide si probabil ca-si vor da si ei seama unde au gresit pana acum.
A nu se intelege ca i-am bagat pe toti consilierii locali si judeteni in aceeasi oala. Au existat si din aceia care s-au implicat serios in viata comunitatii si au lasat in urma lor proiecte valoroase si ale caror rezultate sunt palpabile, concrete. Regretul este ca pe astfel de persoane le numeri pe degete, iar in viitori patru ani este nevoie ca toti consilierii sa se implice la modul real.
Scopul acestui editorial nu este acela de a critica, ci de a invita pe cei despre care fac vorbire sa priveasca lucrurile si dintr-o alta optica. Nu e vorba de optica mea, personala.
Chiar in lege sunt stipulate, extrem de clar, indatoririle pe care le are un consilier. Cum se vor achita de ele, vom urmari si noi, cu mare atentie. Pana atunci, insa, vom acorda noilor foruri executive al municipiului si judetului prezumtia de nevinovatie.