În ședința Consiliului Local Mioveni de joi, 15 septembrie, s-a votat pentru organizarea ediției a doua a Festivalului Analogue. Data de desfășurare a ediției a doua va fi anunțată în curând, dar nu va mai fi în septembrie.
Festivalul Analogue a creat noi standarde pentru evenimentele de gen din Argeș și sperăm că va aduce o schimbare de care Argeșul are nevoie, după zeci de ani în care publicului votant i s-au servit în principal ”lai, lai-uri” și show-uri cu pseudo-vedete, croite după gusturile îndoielnice ale decidenților cârmuitori.
Mioveniul a dat, din nou, dovadă de curaj, așa cum a făcut și când a decis să construiască un spital nou, deși toată lumea bună trăgea de sforile clopotelor anunțând un dezastru de proporții.
La fel, am văzut mulți cetățeni responsabili -nevoie mare, care nu erau de acord cu organizarea Analogue. Își făceau cruci cu două mâini de frica festivalului ”drăcesc”, spunându-i ”urlătoare”și anticipând că publicul se va droga și se va sminti la cap. O mentalitate de Ev Mediu, foarte răspândită, care poate explica de ce Argeșul a pierdut mereu viteză la toate capitolele, comparativ cu alte județe ale țării, care s-au organizat și s-au dezvoltat după concepte moderne.
De la prima ediție, Analogue a depășit festivaluri cu tradiție, care s-au desfășurat în aceeași perioadă, Flight – Timișoara, Jazz in the Park – Cluj, Fall In Love – București. Vremea ploioasă i-a descurajat pe mulți să participe, dar iubitorii de festivaluri nu au ținut cont de ploaie și noroi, distrându-se pe cinste, așa cum o fac de obicei. Au fost oameni frumoși, care știu să aprecieze lucrurile de calitate, bucuroși să fie cu artiștii favoriți în mijlocul naturii.
Publicul Analogue nu a lăsat mizerie în urma lui, așa cum lasă amatorii de paranghelii publice cu lăutari și pop-manele.
De ce e bun Festivalul Analogue?
Festivalul Analogue aduce și va aduce beneficii directe și indirecte comunității locale din Mioveni și din Argeș, așa cum s-a dovedit că face Untold pentru Cluj și cum o fac alte festivaluri de succes din România și din străinătate.
Analogue devine un brand important, la pachet cu Mioveniul și Argeșul.
Dincolo de notorietate pentru Mioveni și pentru Argeș, publicul venit din toată țara a cheltuit și va cheltui bani ce vor stimula firmele locale, iar banii se vor regăsi în impozite și taxe locale. Clujul încasează zeci de milioane de euro anual, pe ritmuri de ”bumți-bumți”, cum spuneau și acolo cei care nu agreează conceptul Untold. Puțini dintre cei care fac astfel de observații înțeleg beneficiile de natură economică pe termen scurt, mediu și lung ale unui festival de așa amploare și notorietate, desfășurat în orașul lor.
Analogue a atras sponsorizări de la 21 de firme private de referință, încă de la prima ediție.
Analogue va contribui la dezvoltarea turismului prin numărul mare de participanți care ajung în Argeș, pentru că în general publicul vrea să viziteze și alte locuri din zonă în cele trei zile de festival.
Deja, de la prima ediție nu s-au mai găsit locuri în hoteluri, pensiuni și apartamente în regim hotelier în Mioveni, Pitești și zonele limitrofe.
Nevoia de desfășurare în condiții optime a Festivalului a determinat administrația locală să facă noi investiții în zona de picnic Făget, care acum are noi facilități și e mai atractivă.
Pentru ediția viitoare, se ia în calcul pavarea zonei destinată parcării.
Publicul vine și pleacă, infrastructura rămâne pentru toți locuitorii orașului.
Pe platoul Făget se vor putea desfășura și alt tip de evenimente.
Creșterea turismului și infrastructura mai bună sunt catalizatoare pentru economia orașului, unde vor circula mai mulți bani în și mai multe domenii. Dezvoltarea afacerilor locale determină implicit apariția unor noi investiții, cel mai probabil din banii și în beneficiul antreprenorilor din zonă. Unele pot fi afaceri sezoniere, cu piață și clienți exclusiv în perioada evenimentelor. Altele, în schimb, se pot dovedi afaceri permanente. Deja se vorbește despre iminenta demarare a unor investiții de amploare în hoteluri și alte facilități de cazare.
Apariția unor afaceri noi crește numărul de locuri de muncă disponibile la nivel local.
Și, nu în ultimul rând, Festivalul Analogue e bun pentru că ne oferă posibilitatea de a vedea la Mioveni artiști de talie internațională. Nu e puțin lucru să o auzi pe Jessie Ware spunând, ”Bună seara, Mioveni!”
Festivalul Analogue are însă o mare sarcină: trebuie să crească de la an , la an!
Citește și