Este foarte greu de judecat ceea ce se intampla intre cadrele didactice si politicieni, pentru ca daca stai sa asculti pana la un punct, fiecare are dreptate. Este o chestiune care de-a lungul timpului s-a acutizat intrucat fiecare domeniu a ciugulit ce s-a mai putut ciuguli si s-a ajuns la niste discrepante. Este adevarat ca profesorii au salarii mici, iar prin greva acestia isi cer niste drepturi, insa exista oameni de cultura, functionari publici sau personal sanitar care sunt de asemenea bugetari.
Automat, calitatea ar trebui sa depinda si de motivatia pe care profesorul sau omul de cultura o are. Salariile sunt, intr-adevar, foarte mici, insa eu as lega o asemenea marire de salariu si de un sistem foarte clar si dur de evaluare. Poate sa le dea 100 %, dar care este eficienta? Pot eu, omul politic, sa fiu sigur ca daca maresc acum salariul 100% voi avea niste rezultate serioase in educatie, in cultura?
Neaparat trebuie sa incercam sa ne si autoevaluam. Eu, ca profesor universitar, m-as autoevalua sau as da posibilitatea studentilor sa-si dea cu parerea despre ceea ce fac eu. Este necesar sa ne asumam si partea cealalta a baricadei si sa facem o selectie serioasa, pentru ca in fond ceri, primesti, dar trebuie sa mai dai si inapoi.
Politicienii promit marirea salariilor in preajma alegerilor pentru ca intotdeauna se speculeaza slabiciunile si greutatile oamenilor. Invatamantul este un domeniu sensibil, un domeniu care reprezinta o forta. Daca este sau nu oportuna majorarea salariilor in perioada de criza economica ar trebui sa ne spuna un expert. La ora asta, eu as asculta parerea unui expert economic. Restul, ne dam toti cu presupusul. Nu am date acum despre cum sta bugetul Romaniei de fapt, asa ca nu pot sa fac decat supozitii despre felul in care criza ne va afecta. Pana la urma, acestea nu sunt decat discutii sterile. Mugur Isarescu este cel care stie foarte bine ce se intampla pe plan economic in tara noastra si deci cel mai avizat sa ne spuna cum stau lucrurile, si, de ce nu, o comisie de experti economici. Dupa oamenii acestia ar trebui sa ne ghidam, restul sunt fitile si analisti politici de toate felurile.
Sincer sa fiu, eu nu am auzit de salarii majorate cu 50% pentru toata lumea, asa cum s-a promis in prima instanta. Majorarile se fac defalcat, pe anumite criterii. Si chiar daca se aproba o majorare de 50% pentru profesori, la celelalte categorii profesionale de ce sa nu se dea? Este nevoie de multa luciditate si de date economice foarte corecte dupa care sa negocieze si este foarte clar ca asemenea mariri de salariu se pot face etapizat si de-a lungul unor ani.
Este clar ca o lege a bugetarilor care sa intrerupa si sa termine definitiv conflictele intre diverse categorii socio-profesionale este absolut necesara. Politicienii au declansat aceasta situatie pentru ca pe 30 noiembrie sunt alegeri si tot romanul are sansa sa aleaga asa cum trebuie. Asta este democratia. Ai posibilitatea ca din patru in patru ani sa alegi. La un vot constient asumat asta este miza. Electoratul roman nu mai este cel de acum opt ani, 11 ani, ci este mult mai pragmatic si mai evoluat si isi da seama cu usurinta de jocurile care se fac pe scena politica. S-a promis majorarea salariilor profesorilor inainte de alegeri, nu pentru ca profesorii sunt neaparat importanti pentru aceste alegeri, ci pentru ca miza uriasa este Romania de maine. Fara educatie, in 20 de ani nu mai existam. Intotdeauna elitele intelectuale au fost cele care au dus o natiune mai departe.