Nu era de ajuns ca de douazeci de ani se tot schimba si iar se schimba programa si structura scolara, facandu-se tot felul de experiente in invatamantul romanesc dupa cum vrea un ministru sau altul din partidele ajunse la putere, introducand cum ii taie capul examene de admitere, de bacalaureat, evaluari, etc – acum au inceput sa abereze si pe ideea cum sa fie finantate scolile si cum sa scape fara batai de cap de profesori.
Metoda adoptata este simpla si urmeaza intocmai pasii pe care comunistii i-au facut in infiintarea C.A.P.- urilor. Prin urmare, se va face un inventar la toate scolile, iar profesorii vor primi salariul in functie de cate capete de bovine furajate, pardon, elevi, vor avea in clasa. Astfel, dascalii timpurilor noi ai invatamantului romanesc, care vor mai ramane dintre ei, trebuie sa adune cati mai multi elevi, nu conteaza numarul lor intr-o clasa, daca vor salarii mai mari.
Pe vremuri am lucrat cativa ani la un C.A.P. si imi aduc aminte ca pe atunci tovarasul Zanfir venea si cerea sefului de ferma registrul cu cate capete de bovine sau ovine are in padocuri. Cu acest registru in mana mergea prin grajduri si innumara animalele; daca declarai mai putin sau mai mult era jale mare. Oricum, sefii de ferma aveau de multe ori tendinta sa raporteze mai multe capete de animale fata de cate existau real in teren, deoarece, ca si la profesori astazi, primeai salariul in functie de cate capete de animale furajate aveai pe stoc.
Insa, atunci cand intocmea raportul catre organele superioare de partid, tovarasul Zanfir nu omitea nici el sa dubleze numarul capetelor de animale pentru ca sa indeplineasca, ba chiar sa fie depasit, planul. Tocmai acest sistem, care ne aduce aminte de triste vremuri, vrea sa-l aplice invatamantului actualul guvern al Romaniei. Daca tot se discuta de bani dati la scoli pe sistemul capului de elev educat, propun ca elevii din ciclul primar sa se cheme la alegere mielusei sau vitelusi, la ciclul gimnazial miei ori vitei, iar la ciclul liceal batal versus mioara ori taurasi sau junicute, iar profesorilor sa li se elibereze, in urma unor cursuri de calificare la locul de munca, un certificat de pastor calificat, pornind de la premisa istorica ca suntem un neam de pastori, iar istoria, fie vorba intre noi, nu prea ai cum sa o contrazici.
Puse la punct toate aceste detalii, mai propunem, pentru a face economie la buget, ca Ministerul Agriculturii sa fuzioneze cu Ministerul Educatiei, poate astfel scapam si de criza, capatand altfel denumirea de Ministerul National al Agriculturii, Invatamantului si Stintei din Romania.