Parca este un facut, dar cu mici exceptii, de douazeci de ani invatamantul romanesc este mai prigonit de politicienii nostri decat rezistenta din munti de pe vremea comunista. S-au incercat si se incearca tot felul de formule si metode venite care din Olanda, care din Franta ori America, de catre asa zisi specialisti in reforma invatamantului, incat elevii, profesorii si parintii sunt supusi in permanenta unui razboi psihologic, razboi pe care chiar si lucratorii SRI il invidiaza.
Nu cred ca a existat pana in prezent guvern care sa nu fi pus in practica o reforma a invatamantului valabila doar pe perioada cat a fost la putere. In atari conditii, fiecare promotie de elevi a avut de parcurs reforma rosilor, galbenilor si portocaliilor, ba chiar si una combinata rosu-portocaliu, asta facand ca haosul din invatamant sa se adanceasca de la an la an. Anul acesta se pare ca iar s-a pornit cu stangul in invatamantul romanesc, iar perspectivele nu sunt deloc clare. Faptul ca se inchid scoli, pe motiv de criza sau din lipsa de copii, faptul ca se comaseaza clase, numarul copiilor dublandu-se intr-o clasa fata de structura stabilita de metodologiile internationale, faptul ca se mareste norma didactica, iar o serie de profesori sunt nevoiti sa dispara din sistem, toate duc la decaderea fara precedent a invatamantului de calitate.
De douazeci de ani se tot discuta de iesirea invatamantului din criza, ne-am tot uitat peste gard fara a lua in calcul ceea ce a fost bun in invatamantul romanesc care a dat in perioada interbelica o pleiada intreaga de scriitori, oameni de stiinta, filozofi, medici exceptionali, fizicieni, chimisti etc. Ne tot uitam peste gard si incercam sa punem in aplicare tot felul de sisteme de invatamant care nu se pot adapta la societate romaneasca, fara macar a racorda invatamantul la necesitatile pietei de munca din Romania.
Dar toate acestea tin de meteahna noastra balcanica, a orgoliilor de tot felul si a mandriei prostesti ca daca ai puterea esti si cel mai destept. Logic ar fi ca dupa toata acesta brambureala, daca ar fi destupat la minte, actualul ministru al invatamantului sa faca un compromis si sa lase pentru doi, poate trei ani pe mana academicienilor soarta invatamantului romanesc, punandu-le la dispozitie tot ce este necesar pentru a aduna in jurul lor o serie de specialisti in domeniu si a pune la punct o structura de invatamant viabila adaptata necesitatilor Romaniei de azi. Dar tare mi-e teama ca vor trece ani si ani, iar invatamantul romanesc va fi tot un fel de Fata Morgana a politicii romanesti. Cat despre viitor, cine mai are timp, in aceste vremi, sa mai gandeasca!