Momente importante din viata noastra au fost marcate de anumite persoane care ne-au influentat viitorul. Parintii, profesorii, colegii sau chiar artistul preferat, toti au contribuit la formarea noastra interioara. Pentru ca un model de viata este un exemplu de reusita, de cultura, de integritate, de viata, niciodata nu ne alegem modelele intamplator si intotdeauna suntem motivati in alegerile personale si profesionale pe care urmeaza sa le facem.
Insa, ce se intampla cu romanii de astazi, care traiesc intr-o lume in care modelele de succes sunt cele promovate obsesiv de mass-media, vezi Gigi Becali sau Monica Columbeanu? Sunt, intr-adevar, persoane care s-au realizat profesional, au obtinut notorietate, bani, sunt haioase si au un fizic frumos, insa mesajul pe care il transmit este unul cat se poate de simplu: de ce sa faci eforturi fizice, dar mai ales intelectuale, cand ,,merge si asa"?
Modelele sunt cele construite de presa si in special de audiovizual: de la Andreea Esca pana la Gabriela Vranceanu Firea. Cu cat apari mai mult pe ecran, cu atat ai posibilitatea sa devii un model, dar asta nu inseamna ca esti un model viabil. Si atunci cand apar agresiv sau obsesiv pe ecran diverse personaje care nu stiu nici sa citeasca, dar care s-au realizat profesional si au multi bani, este firesc ca tinerii de astazi sa preia aceste modele. Atunci cand ai in fata personaje ca cele amintite mai sus, incepi sa crezi ca daca vrei o diploma, se poate cumpara, daca vrei un job, se cumpara si asta, ca toate celelalte, iar daca vrei bani, se pot obtine fara mare bataie de cap, fara munca, fara calificare, fara chemare, fara vocatie.
Nu este rau ca apar astfel de modele, dar eu zic ca o contrapondere serioasa ar trebui sa existe. Departe de mine gandul sa acuz vreo persoana, dar poate ca un model ar fi cineva care a realizat ceva, un inventator, un om de cultura care a dus prestigiul tarii peste hotare. Am constatat ca exista doua tipuri de modele. O parte sunt asa-numitii lideri de opinie, jurnalistii si cealalta parte este reprezentata de modele care vin din domeniul spectacolului: muzica si spectacol ca atare. Cat sunt de bune sau de proaste, ramane sa mai studiem un pic, sa vedem care este imaginea reala a lor, ca poate noi avem o imagine deformata si spunem ca oamenii au numai astfel de modele.
Modele pozitive sunt foarte multe in Romania, numai ca sunt modele pentru o anumita casta profesionala sau pentru anumite persoane. Avem insa si modele pe care nu le-as numi negative, ci insuficiente valoric. Sunt oameni care s-au realizat fara doar si poate, dar sa compensam lucrurile si sa aratam ca si in Romania, chiar daca avem probleme, unii se mai tin si de treaba, mai pun cate o caramida acolo unde trebuie sa o puna, in rest sigur ca mass-media isi face treaba ei.