Probabil ca ceea ce se intampla in Arges se intampla in toate judetele, din punct de vedere politic. Un partid, maximum doua, ies pregnant in evidenta. Fie ca aceasta este vointa cetatenilor, fie datorita jocurilor de culise, rezultatele seriilor de alegeri reliefeaza preferintele majoritatii electoratului, motiv pentru care sefii de organizatii politice din teritoriu nu ezita sa profite de pe urma lor.
Chiar daca in perioada imediat urmatoare unui tur de scrutin se face mare valva in jurul problematicii date de prezenta la urne, in cele din urma nici nu mai conteaza. Uitarea, care se manifesta atat in randul alegatorilor, cat si cea sustinuta de partidul invingator, devine un instrument de manipulare a masei de votanti pe tot parcursul ciclului electoral. Emisiuni televizate, congrese organizate special pentru a analiza rezultatele, aliante pre sau postelectorale, cam acestea sunt produsele care ni se vand in cazul in care turul alegerilor nu s-a terminat inca.
Si, iata, ca nu s-a terminat. Nu numai pentru ca realitatea constitutionala romaneasca impune, pe langa alegerile locale, pregatirea si desfasurarea alegerilor parlamentare, respectiv prezidentiale, dar mai mult decat atat se creeaza adevarate mises en scenes cand vine de vorba de redisputarea puterii politice la niveluri din ce in ce mai inalte. Discursul populist pe care il practica, fara prea mare success, actorii politici, este arma dintai folosita in vederea obtinerii tronului. In acest tip de discurs, specific Romaniei postdecembriste si democratice, se reaminteste in primul rand cata incredere are electoratul in partidul X, incredere care trebuie conservata, dar mai ales motivata si in perspectiva. Aici se face apel la scorul electoral, ca si argument discursiv. Dupa captatio atentiae urmeaza desfasurarea actiunii in sine, mai exact, cum formatiunea in cauza isi propune sa schimbe in bine nivelul de trai al natiunii pe care doreste sa o guverneze. Nu mai intru in detalii legate de ce inseamna „a guverna” in acceptiune psihologica, revin asadar la a spune ca figurile de stil uzitate sunt menite sa scoata si mai mult in evidenta demagogia prin care liderii politici incearca sa convinga electoratul de preabunele lor intentii ce doresc a si le exprima prin arta de a guverna.
Ultimul discurs care m-a lamurit inca o data ca lucrurile stau exact asa cum le-am redat a fost cel al social-democratilor, la evenimentul de vineri, cand s-a consfintit Alianta PSD-PC, o alianta atat de incerta precum simpatia declarata de Mircea Geoana Danielei Popa. Decat sa-i ascult pe ei cum se gratuleaza, mai bine ascult un Joe Dassin, macar el e nemuritor.