In cei peste optsprezece ani care s-au scurs de la caderea comunismului, Argesul nu a incetat nicio clipa sa fie un judet „rosu”, in sensul in care aici regulile au fost facute in permanenta de FSN, FDSN, PDSR si PSD. Chiar si in timpul guvernarii cederiste ori a defunctei Aliante DA, Argesul a continuat sa fie un fief bine pazit al partidului pentru care Ion Iliescu a fost deopotriva si mama si tata.
Desi se spune ca puterea erodeaza, in Arges aceasta axioma este contrazisa de realitate. Oameni precum Constatin Nicolescu, Nicolae Vacaroiu, Tudor Pendiuc, Filip Georgescu, Constantin Tamaga, Gheorghe Oprea, Gheorghita Botarca, Ion Dumitru, Gheorghe Stancu, Elisaveta Tudose, Ion Georgescu si multi altii nu par deloc erodati de anii, nu putini la numar, petrecuti in fruntea comunitatii, dovada stand realegerea multora dintre ei inca din primul tur la scoruri demne de invidie.
Cu toate acestea, imi permit sa spun ca dupa alegerile locale care abia s-au sfarsit, pentru PSD Arges incepe dansul, in contextul in care de acest mandat va depinde daca formatiunea isi va asigura guvernarea judetului pentru inca vreo zece mandate consecutive sau isi va pregati iesirea de la putere pe scena politica argeseana. Anul acesta PSD a pus stapanire aproape totala pe judet in conditiile in care Constantin Nicolescu si Tudor Pendiuc nu au practic opozitie in Consiliul Judetean si in Consiliul Local Pitesti, iar in localitatile in care partidul are primari situatia sta la fel in majoritatea cazurilor. Situatia va fi si mai clara daca dupa alegerile parlamentare din toamna PSD va forma Guvernul.
Spuneam ca acest mandat este hotarator pentru organizatia lui Constantin Nicolescu. Intr-adevar, atat la judet cat si in Pitesti si alte cateva zeci de localitati tot ce se va face, bun sau rau, va fi atribuit in totalitate acestui partid. Daca pana in prezent PSD mai avea o bruma de opozitie, acum aceasta nu va detine decat un rol decorativ iar oamenii lui Nicolescu trebuie sa fie mult mai atenti la proiectele pe care le promoveaza, cu atat mai mult cu cat nu au fost scutiti de numeroase acuze nici in mandatele in care nu conduceau chiar de capul lor ostilitatile. In plus, pastrarea in grupurile de consilieri a unor potenti oameni de afaceri si atragerea unora noi a ridicat a mirare multe sprancene si a mai atras ceva suspiciuni cu privire la clientela de casa pe care PSD Arges ar avea-o si ar promova-o pe criterii mai mult sau mai putin ortodoxe.
Daca PSD Arges va face greseala sa se comporte mai mult ca un vataf in dauna actului administrativ (asa cum s-a intamplat la nivel central pe vremea lui Nastase), va pierde judetul atunci cand se va astepta mai putin. Daca va exista insa intelepciunea si inspiratia de a promova cu preponderenta actul administrativ in defavoarea altor obiceiuri impamantenite prin politica noastra, atunci Argesul va mai ramane „rosu” mult si bine.