Anul electoral 2019 a fost deschis de un mini-scandal în PNL Argeș, nimic spectaculos, doar un foc de paie, cât să mai anime puțin viața politică de-a dreptul plictisitoare. Protagoniști: liberalul George Păltineanu, fost șef al DIPI, amator într-ale politicii și președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, victimă de profesie.
Pretextul: rezultatele unui sondaj în care PNL Argeș ar sta dezastruos – 9%, iar Miuțescu și mai și – 5%. Acestea ar fi răsuflat în presă, motiv pentru care Păltineanu, printr-o scrisoare aproape deschisă, se rățoiește la șeful de la centru, Ludovic Orban, să aducă rezultatele la cunoștința tuturor membrilor de partid, pentru că dacă chiar așa stau lucrurile, atunci Miuțescu ar trebui măturat de urgență din fruntea PNL Argeș, întrucât 5% nu înseamnă să fii lovomotivă, ci frână în toată regula.
Miuțescu răspunde și el aproape șmecheresc acestui atac, insinuând că acesta ar avea legătură cu decapitarea PNL Pitești, în speță a aripii Radu Perianu, care s-a trezit la viață abia după ce a fost trecută la cele veșnice. Adică prea târziu…
Lăsând deoparte această perdea de fum, niște chesiuni îmi par cât se poate de evidente.
1. Pentru un fost șef al DIPI, Păltineanu a acționat ca un amator. Să încerci să faci dintr-o petardă fâsâită – adică dintr-o știre pe surse – ditamai bomba, expunându-te într-un mod aproape ridicol, e lipsit de credibilitate.
2.Să susții în permanență că PNL Argeș este victima unor interese care au legătură fie cu PSD, fie cu statul paralel, fie cu trădătorii din partid și că veșnicele rezultate proaste sunt o consecință a atacurilor venite din exterior, asta înseamnă să fii rupt de realitate sau ipocrit, așa cum este Adrian Miuțescu. În realitate, fie că-i place sau nu, la ora actuală PNL este condus de Ludovic Orban, un personaj șters, neconvingător și ridicol. Când nu depune vreo moțiune, Orban combate cu ochii pierduți în zare, de parcă ar invoca moaștele sfintei Filofteia.
Fie că-i place sau nu, PNL Argeș este condus de Adrian Miuțescu, ceva mai viu decât Ludovic Orban, ceva mai muncitor, ceva mai ambițios și mai determinat să facă treabă, dar lipsit de carismă, cu o retorică învechită și superficială, lipsit de viziune și de capacitatea de a se înconjura de specialiști într-ale comunicării și strategiei politice adaptate vremurilor pe care le trăim și demne de un partid liberal. În plus, Adrian Miuțescu este în permanență ros de îndoieli, de bănuieli care nu-i dau pace, vede dușmani și intrigi acolo unde acestea nu au existat vreodată și, cel mai grav, suferă de o manie a persecuției care ne fac să ne gândim că omul nu are pic de încredere în el.
3.Adrian Miuțescu – doar 5% în sondaje? Este această cifră ,,scăpată" în presă o dezinformare? Ar putea fi, în sensul în care Miuțescu ar putea fi și la 3%. Dar hai să nu fim ipocriți nici noi și să nu ne dăm ochii peste cap în fața acestei cifre. Dacă mâine veți face un sondaj printre oamenii simpli și-i veți întreba cine le sunt parlamentarii, nu știu dacă aceștia vor enunța un nume sau două. Dacă îi veți întreba cine este președinte la CJ Argeș sau PSD Argeș, iar nu vor știi să răspundă decât câțiva. După decapitarea lui Nicolescu și Pendiuc, Argeșul nu a mai crescut niciun brand politic. Singurele nume cunoscute, dar cu rezonanțe negative, sunt deputatul Cătălin Rădulescu, cel care mitraliază numai inepții și deputatul Mircea Drăghici, devenit simbol al servilismului politic de rang înalt. Într-adevăr, cu câteva pauze, Adrian Miuțescu este o marfă politică aflată de ani buni pe taraba argeșeană. A fost și parlamentar! A condus campanii terminate dezastruos, precum europarlamentarele din 2009, când, în multe localități, inclusiv Piteștiul, PNL a fost devansat inclusiv de PRM și PNG. Dezastruos presimt că se vor termina și europarlamentarele de anul acesta, dar vina aceasta va trebui împărțită și cu liderul central, cel care dă tonul. Dar la ce ton să te aștepți de la Ludovic Orban… afonul… Așadar, după atâtea mandate, Miuțescu ar fi trebuit să se fi impus ca brand al PNL. Nu a reușit și nu pentru că nu ar fi muncit, ci pentru toate motivele mai sus enunțate. Soluția? Oameni noi și credibili. Oameni noi și carismatici. Oameni noi și bine intenționați.
4.Să vă mai dau un exemplu de ipocrizie! Marius Postelnicescu, noul președinte interimar al PNL Pitești (știu, se va supăra pe mine precum o fată mare), întrebat fiind despre acest scandal și dacă se impun măsuri împotriva lui Păltineanu, a declarat că el abia aflase în urmă cu o zi, că nu știe mare lucru, că nu are timp să se ocupe cu prostii dintr-ăstea pentru că lucrează la proiecte pentru oraș, la relansări, la chestii importante… Veșnicele și neinspiratele argumente ale politicienilor, cu care încearcă să se retragă din fața unor întrebări care aparent îi pun în încurcătură. Este ca și cum vecinul ți-ar spune că nevastă-ta te înșeală cu șoferul de pe Linia 2 a Publitrans și tu îi spui că nu te interesează, că ai de făcut piața, de luat copii de la grădiniță, treburi mai serioase…
Se întrebă politicienii de ce s-a îndepărtat electoratul. Păi s-a îndepărtat pentru că logica lor politică nu are nicio legătură cu logica elementară. Pentru că, o dată deveniți politicieni, nu mai sunt firești, nu mai sunt autentici, nu mai sunt ei înșiși. Și aici greșesc, pentru că, după atâția ani, nu au realizat că sinceritatea și atitudinea deschisă și firească sunt singurele care pot deschide canalele empatiei. Și simpatiei…