Din patru in patru ani, ba chiar mai des decat atat, mai precis o data cu schimbarea conducerii ministerului de resort, in educatie se face reforma. De 20 de ani, invatamantul romanesc este reformat si ras-reformat, fiecare ministru considerand ca este de datoria sa sa mai schimbe cate ceva, dar numai pe ici, pe colo, si mai putin prin locurile esentiale.
De fiecare data, examenul de Bacalaureat sau testele de capacitate sunt supuse modificarilor de tot felul, elevii transformandu-se in cobaii preferati ai ministrilor de pana acum. Niciodata, insa, cadrele didactice, sindicatele, specialistii in domeniu, clasa politica nu s-au adunat la aceeasi masa pentru a alcatui o strategie clara, pe cel putin zece ani. O strategie care sa fie aplicata de catre toti ministrii, indiferent de coloratura politica si care sa asigure o coerenta a sistemului de invatamant.
Cu totii privim cu speranta catre generatia de maine a Romaniei. Ne spunem ca noi, care am prins o buna bucata din anii comunismului, poate ca suntem o generatie tarata. Dar ce ne vor aduce viitorii 20 de ani? Intrebarea asta ma ingrozeste!
Copiii nostri, in clasa a II-a, invata sa rezolve ecuatii de gradul III, de parca astfel de lucruri ar putea sa le foloseasca la ceva in viata, in realitatea de zi cu zi. Vreti sa stiti ce invata copiii de I-IV in Elvetia? Invata sa alcatuiasca un buget de familie, invata cum sa infiinteze si sa dezvolte o afacere, invata sa completeze un cec la o banca sau sa foloseasca o cartela de telefon sau un card, lucruri care le sunt sau le vor fi folositoare in viata. Pe copiii nostri nu-i invatam nici cum sa tina cutitul sau furculita in mana! Am ramas la… Fefeleaga si la Ana are mere…
De curand, am facut un sondaj pe mijloacele de informatii in masa folosite de catre elevi. Asa cum ma asteptam, Internetul a iesit pe primul loc. Dar cand i-am intrebat pe copii ce anume cauta pe internet, m-am ingrozit din nou: Messenger, jocuri sau chat. Si asta pentru ca, la scoala, profesorii nu sunt in stare sa-i indrume, sa-i invete cum si ce sa caute pe Internet, o sursa pretioasa si inepuizabila de informatii, daca stii cum sa o folosesti. Dar de la cine sa invete toate acestea?…
Intre timp, insa, noi facem teoria batului de chibrit si fiecare asa-zisa reforma este fie prost inteleasa sau facuta dupa ureche, fie omorata in fasa, fie aruncata in derizoriu, fie adusa in planul conflictelor politice. Si atunci sa nu ne mai miram de ce, la ora actuala, ne aflam la o distanta de 50 de ani de lumea civilizata, iar diferenta pare sa creasca de la an la an, ci nu sa scada!