Ceva imi spune ca anul electoral 2008, cel putin in ceea ce priveste campania pentru locale, nu mai starneste in randul publicului acelasi interes ca precedentele momente de acest gen. In vacanta de o saptamana care tocmai s-a incheiat, toti cei cu care m-am intalnit sau cu care am comunicat intr-un fel sau altul nu aveau niciun strop de apetit pentru discutiile despre alegeri sau pe teme politice, fie ele si de ordin general.
Cum isi facea simtita prezenta vreun politician, televizorul de acasa sau radioul din masina era imediat schimbat pe un post care sa nu strice atmosfera, iar jurnalele de stiri deveneau interesante abia la rubrica sport sau la datele Meteo. De indata ce discutia derapa spre subiecte politice, urmau cateva remarci mai colorate si tema era abandonata.
S-ar putea spune ca saptamana libera prilejuita de Sarbatorile de Paste si de ziua de 1 Mai a umbrit cu desavarsire debutul campaniei electorale, spiritul de petrecaret al romanului primand asupra interesului fata de cei care urmeaza sa ne pastoreasca localitatile si judetul dupa 1 iunie. E posibil, dar pana mai ieri tot romanul facea politica la un sprit, in timp ce acum aceasta a ramas fara rating. Chiar si la serbarile mai mult sau mai putin campenesti, dar foarte electorale, care s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, participantii si-au vazut linistiti de micii si berea lor in timpul cuvantarilor politicienilor, devenind atenti la scena abia cand isi faceau aparitia artistii chemati pentru show-ul de dupa.
Lehamite? Dezinteres? Inconstienta? Cate ceva din fiecare probabil.
Lehamitea este mai mult decat justificata in conditiile in care mare parte a politicienilor care si-au facut numarul din 1990 incoace a contribuit din plin la aceasta stare a populatiei si nu asa, in dorul lelii, ci cu buna stiinta, pentru a-si asigura confortul politic de care au nevoie.
Dezinteres este, de asemenea, din belsug daca ne gandim ca acel indicator social numit standard de viata este departe de a fi unul decent iar interesul cetateanului este inca indreptat catre cosul zilnic si facturile la utilitati, energie sau alte servicii.
Despre inconstienta se poate vorbi atunci cand alegatorul care se prezinta la urne refuza sa-si formeze o minima cultura politica si administrativa. Acestia sunt cei care prin votul lor dat aiurea, ori dupa criterii emise la coltul gardului, permit ca tot felul de indivizi fara niciun Dumnezeu sa ajunga sa gestioneze banul public ori sa voteze acte normative.
Daca intreaga campanie se va desfasura asa cum a debutat in ceea ce priveste captarea atentiei cetateanului cu drept de vot s-ar putea ca toti sa luam o mare teapa. Politicienii si partidele vor lua o teapa financiara pentru ca tot ce se investeste va ramane fara efect (cu mentiunea ca la ei investitiile se amortizeaza foarte repede). Alegatorii vor lua si ei teapa de a fi condusi si pe mai departe tot de cei pe care ii injura indeobste de ani buni de zile.