1,6K
Anul 2010 a fost unul de trista amintire pentru multa lume. In primul rand pentru bugetarii carora le-au fost taiate lefurile si sporurile, dar si care s-au trezit in situatia de a nu mai fi siguri de locul lor de munca. In al doilea rand, pentru sectorul privat care a inregistrat faliment dupa faliment, iar concedierile s-au tinut lant. Cum insa a dat bruma in statistici, cum s-au infiintat si presedintele si carmaciul navei sale, Boc, sa ne spuna ca am iesit din recesiune. si ca, vezi Doamne, la anul vor fi cresteri de salarii si de pensii.
Ipocrizia si nesimtirea unor politicieni par sa nu cunoasca margini. Va mai aduceti aminte cum, nu cu multe luni in urma, Basescu si Boc se ratoiau la Curtea Constitutionala ca nu a aprobat taierea pensiilor cu 15%? Va mai aduceti aminte cum vorbeau de bugetari ca de niste grasi care traiesc asemeni unor paraziti pe spatele privatilor? Cum au taiat in carne vie in organigrame, cum au blocat posturile, luand tinerilor sansa de a activa in domeniile pentru care s-au pregatit? Cum au facut cu ou si cu otet categorii largi socio-profesionale, de la politisti si magistrati pana la angajatii Fiscului?
Se pare ca nu. Ca nu va mai aduceti aminte, si vorbesc aici cu cei ce isi dau votul pe o punga de zahar sau pe 50 de lei, cum se aude ca se intampla in campanii. Atat de electorale sunt discursurile si actiunile din ultima vreme ale guvernantilor, incat iti vine sa crezi ca au facut un aranjament monstruos cu FMI sa ajunga sa vorbeasca de mariri salariale si de pensii taman in 2012, an cu doua runde de alegeri: locale si parlamentare.
Probabil ca aceste cresteri vor fi. Ele vor fi, de fapt, recuperari ale banilor taiati din salarii (25%, va mai amintiti?) si spoiala in raport cu inflatia care a nimicit si veniturile pensionarilor. De ce nu pot fi facute ele peste o luna sau trei? De ce nu se pot face in 2013? De ce a fost nevoie de tot haosul taierilor de fonduri si de posturi pentru ca acum sa se discute iarasi de pomeni electorale?
De fapt, generatia actuala de politicieni, plus una dupa ea, trebuie sa dispara si sa nu apuce sa infesteze cu mentalitatea si actiunile ei si alte generatii. Doar asa vom avea o sansa la o clasa politica decenta, onesta, dedicata. Altfel, tot cu politicieni cu apucaturi de Fanar vom avea de-a face. Si e pacat, caci nu banii trebuie sa aduca voturi, ci programele coerente si cu stiinta facute.
P.S. Este adevarat ca pana nu vor termina multe televiziuni cu manelizarea si columbenizarea populatiei in cel mai desantat mod cu putinta, dar si pana cand modul de a gandi al cetatenilor nu se vor schimba, degeaba am avea chiar si politicieni scoliti peste Ocean! Tot malaiul si uleiul vor dicta culoarea guvernelor noastre…